Ingyenes Windows karbantartó program 2022-re

Mi mással is kezdődhetne az új év, mint azzal, hogy az ember végre helyrepofozza kicsit a múlt év során meggyötört Windows a számítógépén. Legyen szó Windows 7, Windows, Windows 10, vagy akár a legújabb Windows 11 rendszerről, egy idő után mindegyikre ráfér a takarítás, optimalizálás. Szerencsére épp most jelent meg egy ingyenes Windows karbantartó program 2022-re, így abszolút friss, naprakész eszköz áll rendelkezésére minden felhasználónak, hogy akár egyetlen kattintással megússza a Windows rendbetételét.

Ashampoo WinOptimizer 2022: ingyenes Windows karbantartó program 2022-re

Az Ashampoo cég Windows karbatartó alkalmazásai visszatérő vendégek nálunk, hiszen a cég évente ad ki újabb, extra funkciókkal kiegészített verziókat. Az Ashampoo WinOptimizer két változatban érhető el. A WinOptimizer 19 egy fizetős kiadás, amely temérdek hasznos szolgáltatást nyújt, többek között valós idejű rendszeroptimalizálást, amely érezhetően felgyorsítja a Windowst még egy korosodó PC-n is. Erről a változatról itt írtunk részletes tesztet.

Van azonban a programnak egy ingyenes kiadása is, amely szintén évente frissül, így például idén januárban is: ez az Ashampoo WinOptimizer 2022. S bár az ingyenes kistestvér valamivel szerényebb eszköztárral rendelkezik, azért még így is az egyik legjobb megoldás lehet, ha könnyen használható, de hatékony Windows karbantartót keresünk.

Maga a felület teljesen honosított, így akinek ez számít, mindent magyar nyelven talál meg a programban. Az Áttekintés rész arra hivatott, hogy gyakorlatilag két kattintással megtisztítsuk a Windowst a szeméttől (felhalmozódott átmeneti fájlok, böngésző által begyűjtött átmeneti állományok és nyomkövetők, felesleges Registry bejegyzések stb.), illetve optimalizáljuk az esetleges hibás rendszerbeállításokat. Egy kattintással elindíthatjuk a rendszer vizsgálatát, s ha a program végzett, egy újabb kattintással engedhetjük neki a fellelt problémák orvoslását. De ha inkább átnéznénk előtte, mit akar törölni és átállítani, erre is van lehetőség.

A Minden modul részben további extra segédeket találunk, amelyekkel testreszabhatjuk a Windows működését. Példának okáért szabályozhatjuk a háttérben futó folyamatokat. Ezek között közösségi értékelés és rövid leírás segíthet kiigazodni, de kezdőknek mégsem ajánljuk a leállításukat, mert adott esetben rendszerösszeomláshoz vezethet a dolog. De ugyanígy rendet teremthetünk az automatikusan elinduló alkalmazások sorai között (esetleg késleltethetjük is az indulásukat), vagy éppen optimalizálhatjuk a hálózati működést. Sőt, a Magánszféra konfigurálása modullal a Microsoft által végzett telemetria és adatgyűjtés is jelentős korlátozható, így növelve a magánszféra védelmét.

Az Ashampoo WinOptimizer 2022 összesen 23 modult tartalmaz a Windows rendszerek felgyorsítására és testreszabására, de van ezek között a teljesítmény felmérését elvégző benchmark alkalmazás, fájltitkosító program, a kényes tartalmú állományok visszaállíthatatlan törlését elvégző app, vagy épp memóriatakarító is. De visszaállíthatunk véletlenül törölt fájlokat, rendszerezhetjük az asztali ikonokat, módosíthatjuk a helyi menü bejegyzéseit, vagy épp a fájl-társításokat is.

Mindent egybevetve egy nagyon könnyen használható, gyors, és teljesen ingyenes alkalmazással van dolgunk, amelyet bárki ingyen telepíthet. Használatához mindössze egy Ashampoo fiókot kell regisztrálnunk, de ez egy könnyű és gyors – s persze szintén ingyenes – lépés a telepítés során. Ha pedig már használtunk más Ashampoo programokat, akkor aktiválhatjuk az ingyenes licencet a meglévő Ashampoo fiókunkba történő bejelentkezéssel is.

Ne maradjon le erről sem!