MKV videók konvertálása MP4 formátumba, ingyen és egyszerűen

Az MP4 és az MKV jelenleg a két legnépszerűbb formátum a videók közzétételéhez. Mi ugyan drukkolunk a webm formátumnak is, de azzal egyelőre kevés helyen lehet találkozni, s amúgy is elsősorban online videók közzétételéhez ajánlott. Szóval van az MKV és az MP4, amellyel szinte mindenki találkozott már, ám míg az MP4 videókat ma már gyakorlatilag bármely eszközön és operációs rendszeren gond nélkül le lehet játszani, addig az MKV még mindig külön lejátszót igényel a legtöbb rendszer esetében. Így, bár korábban megmutattuk, hogy lehet konvertálás nélkül megúszni és lejátszani – ingyenes megoldásokkal – az MKV fájlokat például egy iPhone-on, mégis sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy inkább az átalakításra lenne szükségük. De miként oldható meg az MKV videók konvertálása MP4 formátumba, ingyen és egyszerűen? Erre mutatunk most offline és online megoldásokat egyaránt.

MKV videók konvertálása MP4 formátumba, ingyen és egyszerűen

A konvertáláshoz ma már szerencsére nem feltétlenül kell profi videoszerkesztő programokat beszerezni. Akad egy halom ingyenes célszerszám, amelyekkel pár mozdulat csupán, hogy egy videót átalakítsunk másik formátumba.

Windowsra például rögtön tudunk mondani egy abszolút felhasználóbarát megoldást: ez a MiniTool Video Converter. Ebben van lehetőség a célformátum pontos jellemzőinek manuális megadására, de akár a programra is rábízhatjuk a konfigurálást, ha megadjuk, milyen eszközön szeretnénk később lejátszani a konvertált videót. Így megúszhatjuk, hogy egy rossz beállítás miatt feleslegesen nagy legyen az átalakított videó fájlmérete, s így mondjuk túl sok helyet foglaljon az okostelefonon. Vannak további extra funkciói is (Youtube letöltés, screencam videók készítése stb.), amelyeket szintén ingyen használhatunk. Részletes tesztünk itt olvasható a programról.

Akik viszont épp azt szeretik, amikor minden jellemzőről maguk dönthetnek, azoknak kiváló választás lehet a Windowson és macOS-en egyaránt használható Handbrake is, amely ugyan kimeneti formátumok terén eltörpül tudásban a két említett videokonvertálótól, de cserébe MP4-be simán átalakít egy MKV videót, méghozzá tökéletesen testreszabható opciókkal.

Szintén cross-platform megoldás a Windows, macOS és Linux rendszereken egyaránt használható FFmpeg, amely amúgy számos másik videoátalakító program alapját képezi. Egyetlen hátránya van így önmagában használva: meg kell barátkoznunk a parancssori utasításokkal, merthogy az FFmpeg alapból a Terminalban, parancssorban használható, nincs saját grafikus felhasználói felülete. Mellesleg ha már szóba került, hogy milyen sok program alapját képezik, rögtön felhívjuk a figyelmet az Adapterre is, amely az egyike ezeknek. Így az FFmpeg tudását kihasználhatjuk kényelmes, grafikus felület mellett is, Windowson és macOS-en egyaránt.

MKV videóból MP4 videó, online eszközökkel

Végül mutatunk néhány online eszközt is, amelyekkel telepítés nélkül lehet átalakítani videókat MKV formátumból MP4 formátumra. Az egyik legjobb megoldás a Cloudconvert, de hasonlóan praktikus – és szintén ingyenes – a Convertio Online Video Converter. Természetesen aki teheti, inkább használjon telepíthető videokonvertáló programot, mert az online megoldások esetében a nagyobb fájlok feltöltése extra időt visz el, ráadásul mindkét online konvertálónál limitált az ingyen átalakítható videók fájlmérete. Ilyen korlátozások a fentebb bemutatott alkalmazásoknál szerencsére nincsenek.

Ne maradjon le erről sem!