Szinte bármilyen fájl tartalmának megnézése online, több száz formátum esetén

A világban immár számtalan fájltípus létezik (évekkel ezelőtt megmutattuk, miként lehet ezeket egyszerűen beazonosítani), ami néha feladja a leckét a kevésbé gyakorlott felhasználóknak, mert ugye nem mindig van a számítógépen telepítve a megfelelő alkalmazás egy adott fájlformátum megnyitásához. Ugyan macOS-en ott a Quick Look funkció, de az sem működik minden formátummal, s bár Windowsra is létezik hasonló fájlnézegető, sajnos az sem mindenható. Ma viszont mutatunk egy megoldást, amellyel megoldható szinte bármilyen fájl tartalmának megnézése online. Ha mindent nem is tudunk vele megnyitni és megnézni, de mivel több száz formátumot támogat, elég jó eséllyel vághatunk neki a feladatnak.

Szinte bármilyen fájl tartalmának megnézése online, több száz formátum esetén

A rollMyFile amolyan online fájlnézegető, amelyen több mint 500 különféle fájlformátum megnyitására és megjelenítésére képes. Így ha a gépünkön egy program sem képes megbirkózni egy állománnyal, extra programok telepítése helyett megpróbálkozhatunk azzal is, hogy feltöltjük erre az oldalra a kérdéses állományt és ott nyitjuk meg.

Használata gyerekjáték: megnyitjuk valamelyik modern böngészőben (Chrome, Firefox, Safari, Edge stb.), majd egyszerűen ráhúzzuk az adott fájlt. Ezzel elindul a feltöltés, melynek végeztével már nincs más dolgunk, mint rákattintani az Open it now! gombra. Ekkor megnyílik a fájl megjelenítésére alkalmas online felület, s máris hozzáférhetünk a tartalomhoz. Míg az ingyenes változattal – regisztráció nélkül – csak megnyitni tudunk állományokat, addig ha előfizetünk a szolgáltatásra, akkor sok formátum esetében akár azok szerkesztésére is lehetőségünk adódik.

Természetesen az ehhez hasonló oldalak bizalmi alapon működnek, hiszen a használatukhoz kénytelenek vagyunk feltölteni a fájlt a távoli szerverre. A rollMyFile készítői azt ígérik, hogy a feltöltött állomány azonnal törlődik a szerverről, amint bezárjuk az oldalt. Ha megbízunk bennük (pláne, ha nem kényes tartalmú dokumentumokat töltögetünk fel), akkor ez az oldal nagyon sok esetben jöhet jól. Valahányszor olyan fájlba botlunk, amelynek megnyitására nem alkalmas egyetlen program sem a gépünkön, mi pedig nem szeretnénk telepítésekbe kezdeni.

Ne maradjon le erről sem!