Chrome beállítása alapértelmezett böngészőnek Windows 11 alatt

Most, hogy a Microsoft már elérhetővé tette a Windows 11 rendszert (frissíthetünk rá a Windows Update szolgáltatással Windows 10-ről, vagy épp letölthetjük a ISO képfájlokat is a telepítéshez), egyre többen szembesülnek majd azzal, hogy a Windows 11 esetében nem csak a felület változott meg teljesen, hanem néhány funkció is eltérően működik, mint korábban. Bár az alapértelmezett böngésző beállítása a Windows 10-ben is kissé túl volt bonyolítva, az új rendszeren ez még faramucibb módon megy. Lássuk, miként oldható meg mondjuk a Chrome beállítása alapértelmezett böngészőnek Windows 11 alatt, ha nem is pár kattintással, de viszonylag gyorsan.

Chrome beállítása alapértelmezett böngészőnek Windows 11 alatt

Használjuk akár a Chrome-ot, akár bármely másik népszerű böngészőt (Firefox stb.) a megoldás ugyanaz lesz mindegyik esetben. Első lépésként nyissuk meg a Gépházat, majd navigáljunk el az Alkalmazások / Alapértelmezett alkalmazások felületre. Itt keressük meg a listában a böngészőnket, ez példánk esetében a Google Chrome, majd kattintsunk a nevére a listában.

Ekkor megjelenik az Alapértelmezett fájltípusok vagy hivatkozástípusok beállítása felület, ami jól mutatja, hogy a Microsoft nem igazán szeretné, ha bárki egy mozdulattal váltana böngészőt Windows 11 alatt, ugyanis fájltípusonként és protokollonként tehetjük csak meg ezt. Vagyis a listában szereplő minden olyan elemnél, amit normál esetben az alapértelmezett böngésző szokott megnyitni (.htm, .hmtl, .xhtml, http, https stb.) külön-külön meg kell adnunk, hogy a Chrome-hoz kötődjön. Ehhez az adott elemnél rá kell kattintani a Microsoft Edge feliratú gombra és a megjelenő ablakban kiválasztani a Google Chrome-ot.

Mindez jóval macerásabb, mint anno, de azért a szétdaraboltság nem csak hátránya, hanem egyben előnye is a dolognak, hiszen így arra is lehetőségünk nyílik, hogy egyes elemek megnyitását (például PDF, WEBP képek, vagy épp a Mailto funkció stb.) másik programhoz vagy alternatív böngészőhöz rendeljük ugyanitt. Szóval jó ez így is, csak egyszer át kell esni a módosításokon. Ha nem cseréljük gyakran az alapértelmezett böngészőnket, akkor ez azért nem kivitelezhetetlen feladat.

Ne maradjon le erről sem!