A Windows 11 Tálca áthelyezése felülre, a képernyő tetejére

Korábban megmutattuk már, miként lehet teljesen testreszabni a Windows 11 Tálcáját, hogy színvilágát, működését, tartalmát tekintve a lehető legjobban alkalmazkodjon az elvárásainkhoz. Akkor olyan beállításokkal foglalkoztunk, amelyeket a rendszer maga ajánl fel, ha módosítani szeretnénk az alapértelmezett beállításokat: Start gomb és ikonok balra vagy középre helyezése, rendszerfunkciók megjelenítése vagy elrejtése (Widgetek, Csevegés stb.), kiemelő szín és Tálca szín módosítása stb. Azonban a Microsoft nem minden beállítási lehetőséget tett ki a felhasználók szeme elé. Így például az alap Windows 11 kiadásban nem lehet fentre helyezni a Tálcát, vagy átméretezni azt, pedig ezt nagyon sokan szokták megtenni a rendszer használata során. Nos, akinek esetleg hiányoznának ezen opciók, annak sem kell a Registry-ben turkálnia, mert az alábbi kis programmal pillanatok alatt megoldható a Windows 11 Tálca áthelyezése felülre, a képernyő tetejére.

Taskbar11: a Windows 11 Tálca áthelyezése felülre, a képernyő tetejére

Bár a hiányolt opciókat befolyásolhatjuk a Registry módosításával is, de erre nem mindenki érez késztetést. Szerencsére a Taskbar11 nevű ingyenes alkalmazás leveszi a vállunkról a terhet és pár kattintásos közelségbe hozzá a Tálca áthelyezésének és átméretezésének lépéseit.


A programot a letöltés után telepítés nélkül, közvetlenül indíthatjuk (viszont a rendszernek engedélyezni kell a futtatását, különben alapértelmezésben letiltja). Ha elindult, a meglehetősen minimalista felületen pár kattintással átszabhatjuk a Tálca minden fontos jellemzőjét:

  • módosíthatjuk az ikonok méretét (és így a Tálca magasságát)
  • áthelyezhetjük a Tálcát a képernyő felső részére
  • változtathatjuk a Start gomb és az ikonok elhelyezkedését
  • variálhatjuk a megjelenítendő Tálca elemeket
  • ki- és bekapcsolhatunk extra ikonokat (Pen, Touch Keyboard stb.)
  • Megjeleníthetünk másodlagos Tálcát (több monitoros rendszereken)

Akad pár funkció tehát, ami eleve beállítható van a Windows 11-ben is, de ott vannak a Tálca áthelyezésére és a több képernyős üzemmódban megjelenő másodlagos Tálcára vonatkozó opciók is, amelyeket eredetileg nem lehet módosítani. Ha ezeket a jellemzőket is szeretnénk megváltoztatni, most itt a lehetőség.

Ne maradjon le erről sem!