Windows 11 Tálca testreszabása: ikonok, színek, funkciók módosítása

Amikor a Windows 11 újdonságait mutattuk be, szóba került, hogy a Tálca, a Start menü, a Gépház és a Windows témák egyaránt teljesen megújultak. Mai cikkünkben mindegyik érintett lesz, amikor megmutatjuk, miként oldható meg a Windows 11 Tálca testreszabása: beállíthatjuk, mely ikonokat szeretnénk ott látni az alapértelmezettek közül, milyen legyen a Tálca és a Windows alapszíne, bekapcsolhatjuk a sötét üzemmódot, s ha úgy jobban tetszik, balra igazíthatjuk a Start gombot is, ahogy az mindig is volt a Windowsban. Mindez csupán pár kattintás az új rendszerben, s nem kell hozzá extra programokat telepíteni.

Windows 11 Tálca testreszabása

Kezdjük talán azzal, ami sok felhasználónak lehet szokatlan: a Windows 11 középre igazított Start gombjával és a hozzá igazodó ikonokkal a Tálcán. Ha valaki nem tud megbarátkozni ezzel az elrendezéssel, beállíthatja úgy is, hogy a korábban megszokott balra rendezéssel jelenjen meg a Start gomb és az ikonok egyaránt.

Ehhez egyszerűen nyissuk meg a Gépházat, majd navigáljunk el benne a Személyre szabás / Tálca részhez. Ennek alsó részén található a Tálca működése csoport, amelyet lenyitva előtűnnek a beállítási lehetőségek. Ha szeretnénk a Start gombot, Start menüt és a Tálcán látható ikonokat balra rendezni, válasszuk A tálca igazítása részben a Bal opciót az alapértelmezett Középen helyett.

Ha már itt tartunk akad itt egy másik praktikus funkció: a Jelvények megjelenítése a tálcaalkalmazásokban opció bekapcsolásával a Tálcán látható alkalmazások ikonjainál megjelenhet az üzenetek száma. Például ha az Outlookot a Tálcán tartjuk, láthatjuk így a beérkezett, még olvasatlan üzenetek számát az ikonnál.

S ha már az ikonoknál tartunk, alapértelmezésben a Windows 11 elhelyez néhányat a Tálcára, amelyekre viszont nem mindenkinek van szüksége. Ilyen például a Keresés ikon (minek, ha ugyanazt a funkciót elérjük a Start menüben is, annak felső részén), a Csevegés ikon (minek, ha nem a Teamset használjuk kapcsolattartásra, hanem mondjuk a Zoomot vagy egyéb hasonló alkalmazást), vagy épp a Vezérlők ikon (ha sosem nézegetjük a widgeteket, teljesen feleslegesen foglalja ott a helyet). Ugyanígy a Feladatnézet ikonra sem mindenkinek van szüksége, bár az szerintünk nagyon praktikus a hétköznapokban, ha valaki több alkalmazással szokott dolgozni párhuzamosan.

Szóval ha ezen ikonok közül szabadulnánk néhánytól a Tálcán, a Gépház Személyre szabás / Tálca részében a Tálcaelemek csoportnál kikapcsolhatjuk bármelyiket. Ha pedig meggondoltuk magunkat, ugyanitt visszakapcsolható a megjelenítésük.

A Túlcsordulás a tálca sarkában részben azon alkalmazások listáját láthatjuk, amelyek kis ikon formájában lennének láthatók az óra mellett. Ezeket hagyhatjuk önállóan megjelenni a Tálca óra melletti részén, de ahogy eddig, most is csoportba pakolható. Ebben a részben kedvünkre kapcsolgathatjuk, hogy melyik alkalmazás, hogyan jelenjen meg a Tálcán.

Még egy apró extra tipp: a Tálca ezen beállításait nem csak a Gépház megnyitásával és ott a menüben navigálva érhetjük el, hanem közvetlenül is: kattintsunk a Tálcán a jobb egérgombbal, s a megjelenő menüben kattintsunk a Tálcabeállítások menüpontra.

Színek megváltoztatása a Tálcán

A Windows 11 nagyon dögös Sötét felületet kapott, de a Világosra sem nagyon lehet panaszunk, ráadásul nagyon látványos a részben áttetsző Tálca is. De ha mégis kicsit testreszabhatnánk a megjelenését, az sem gond.

A megoldás ezúttal is a Gépházban rejtőzik, de most a Személyre szabás / Színek részt nyissuk meg. Itt a Windows-színek opcióban választhatjuk ki a rendszer úgynevezett Kiemelő színét. Ez a szín jelenik meg a Start menü grafikai elemeinél, az aktív program ikonja alatt a Tálcán, a Tálcáról elérhető naptárban és üzeneteknél és még seregnyi más helyen.

Sajnos a Tálca színe csak akkor változik át az itt kiválasztottra, ha a Színmód kiválasztása opciónál a Sötét értéket választjuk. Ebben az esetben a Tálca és az ablakok is sötét üzemmódba váltanak, s a Tálca átveszi a kiválasztott színt. Világos téma esetében jelenleg nem vonatkozik a színválasztás a teljes Tálcára, csak egyes rajta megjelenő elemekre. Ha viszont sötét módra váltottunk, akkor a Kiemelőszín megjelenítése a Start menüben és a tálcán opció is aktívvá válik, s ha bekapcsoljuk, máris színes Tálcánk és Start menünk lesz.

Ne maradjon le erről sem!