Alakítható nyitólap a Chrome böngészőhöz hátterekkel, órával, extra widgetekkel

Van két slágertéma, amelyeket nagyon szeretünk: az egyik a háttérképek letöltése, a másik a Chrome böngésző tudásának bővítése. Ma összegyúrjuk ezt a két témakört, merthogy egy olyan Chrome kiegészítő kerül terítékre, amely többek között csodálatos háttérképekkel is kényezteti a felhasználókat, nem beszélve arról, hogy sokkal használhatóbbá varázsolja a böngészőt. Ez egy új, alakítható nyitólap a Chrome böngészőhöz órával, képekkel és extra widgetekkel. S bár volt már hasonló korábban is, máris elmondjuk pontosan, hogy ez a mostani mitől is olyan különleges.

Vlad.studio New Tab: alakítható nyitólap a Chrome böngészőhöz hátterekkel, órával, extra widgetekkel

Ha valaki folyamatosan olvassa a Techwokot, bizonyára találkozott már Vlad Gerasimov nevével, vagy ha úgy ismerősebb, a Vladstudio oldallal. Korábban ugyanis már bemutattuk ezt a rendkívül egyedi hangulatú, különleges háttérkép-gyűjteményt.

A Vladstudio műhelyéből került ki a Vlad.studio New Tab nevű, vadonatúj Chrome kiegészítő is, amely amellett, hogy teljesen testreszabható felületével, widgetjeivel kényelmesebbé teheti a mindennapjainkat, még kifejezetten szép is. Utóbbit értelemszerűen annak köszönheti, hogy a nyitólap háttérképei a Vladstudio gyűjteményéből származnak. S bár önmagában ettől is izgalmas lehet – különösen, ha megvettük a Premium csomagot a gyűjteményből, mert úgy jóval több képhez férhetünk hozzá, mint az ingyenes Vladstudio fiókkal -, de akkor még nem beszéltünk arról, hogy a nyitólap telepakolható hasznos widgetekkel is:

  • Elhelyezhetünk parancsikonokat weboldalakhoz (Shortcut)
  • Kitehetünk egy minimalista órát (Clock)
  • Képkereketeket helyezhetünk el, bennük a kedvenc saját fotóinkkal (Photo frame)
  • Vagy mappákat is kitehetünk, benne a legfontosabb könyvjelzőink görgethető és persze kattintható listájával (Folder with bookmarks)

A parancsikonok meglehetősen egyszerű darabok, létrehozásukkor mindössze a weboldal címét kell megadnunk, a szükséges ikont leszedi az oldalról a plug-in, így szép, ikonos formában jelenik majd meg a kezdőlapon, ráadásul oda helyezzük el őket rajta, ahova nekünk tetszik. Ugyanígy a minimalista óra sem követel különösebb szakértelmet, egyszerűen csak kiválasztjuk, megadjuk a kívánt időzónát, majd elhelyezzük a lapon. Mint minden widget, ez is méretezhető: ha a jobb felső részén fogjuk meg, akkor a pozíciót változtathatjuk, ha a jobb alsón sarkát kezdjük el mozgatni, akkor pedig a mérete változik. Az elhelyezést és méretezést egy pontháló segíti.

A képkeretek létrehozása már kicsit macerásabb. A saját képeket előbb fel kell töltenünk egy képmegosztóra vagy online tárhelyre, majd ott közvetlen linket generálni hozzá. Ezt a linket kell megadni a widgetben, amely így már gond nélkül megjeleníti majd nekünk az adott képet. Ez lehetne egyszerűbben is megoldva, de alapvetően működik. A készítő amúgy a Postimage oldalt javasolja hozzá, amelyen a fenti műveletek pár kattintással megoldhatók (ezt az oldalt épp arra találták ki, hogy a fórumokba, online bejegyzésekbe beilleszthető linkeket generáljon a feltöltött képekhez).

Végül ott van még a Folder with bookmarks widget is, amely a Chrome-ban mentett könyvjelzőink megjelenítésére alkalmas. Ha ezeket a Chrome segítségével szépen mappákba rendezve szortíroztuk, akkor bármelyik ilyen mappa tartalma elhelyezhető a nyitólapon, lapozható listaként. Természetesen ezt a widgetet is méretezhetjük, szóval ha nem túl hosszú a lista, akár görgetés nélkül is hozzáférhetünk a legfontosabb könyvjelzőinkhez.

Összegzésül

Mindent egybevetve Vlad.studio New Tab azonnal az élre került nálunk a legjobb Chrome nyitólapok TOP listáján. Nekünk nagyon bejött. Használatához nincs szükség regisztrációra, ha beérjük az alap háttérképpel, akkor gond nélkül használhatjuk az ingyenes widgeteket. Ha viszont regisztrálunk egy Vladstudio fiókot, akkor már cserélhetjük is azokat a gyűjtemény ingyenes darabjaira, ha pedig hajlandók vagyunk párszáz forintot beruházni a Premium csomagba, akkor a teljes Vladstudio gyűjeményből válogathatunk, s persze eleve hozzáférhetünk a képekhez, amelyek így a rendszer háttérképeként is használhatók.

Ne maradjon le erről sem!