Különleges nyitóoldal Chrome és Firefox böngészőkhöz, órával, widgetekkel, fotókkal

Nem mintha különösebb gondunk lenne a Firefox vagy a Chrome nyitólapjával, de azért túl sok extrát nem találunk egyiken sem. Ha valaki szeretné egy kicsit izgalmasabbá tenni az új fülek megnyitásakor látható felületet, annak érdemes megismerkednie az alábbi kiegészítővel, amely egy testreszabható, különleges nyitóoldal Chrome és Firefox böngészőhöz egyaránt.

Tabliss: különleges nyitóoldal Chrome és Firefox böngészőkhöz

A Tabliss sokkal elegánsabbá, különlegesebbé teszi mind a Chrome, mind a Firefox nyitóoldalát, s ehhez nem kell semmi mást tennünk, csak letölteni az adott böngészőhöz készült kiegészítőt: Firefoxhoz innen, Chrome-hoz innen.

Telepítése után automatikusan lecseréli a böngészők alapértelmezett nyitólapját. A Tabliss alap felületén egy mindig cserélődő Unsplash fotót látunk, illetve egy méretes órát, alatta egy üdvözlő felirattal. Ha a felület bal felső sarkában látható apró fogaskerék ikonhoz mozgatjuk az egérkurzort, a megjelenő szem ikonra kattintva ki- vagy bekapcsolhatjuk az óra és a szöveg megjelenítését, a mellette megjelenő nyílra kattintva pedig teljes képernyős üzemmódra válthatunk a böngészőben. De a fogaskerekes ikon is fontos szereplő: itt tudjuk a végletekig testreszabni a kiegészítő megjelenését és funkcióit.

Ha megnyitjuk a kiegészítő Beállítások felületét, kiválaszthatjuk például, hogy milyen legyen a háttér. Alapértelmezésben az Unsplashról tölt le képeket, amelyeket 15 percenként frissít. A frissítés gyakoriságát is itt állíthatjuk be, de akár arra is van mód, hogy letöltött fotók helyett sajátot töltsünk be, vagy fotó helyett inkább egy szép színátmenetet, esetleg egy adott színt válasszunk háttérnek. Ha mégis maradunk az ingyenes, jó minőségű Unsplash fényképeknél, akkor arra is van módunk, hogy meghatározzuk, milyen témákból vagy összeállított gyűjteményekből kerüljenek ki megjelenő fotók. Amennyiben Unsplash vagy saját fotót választunk, akár az elmosás mértékét is átállíthatjuk, hogy a feliratok jobban olvashatók legyenek a fényképen.

Kicsit lejjebb tekerve a beállításoknál, összeválogathatjuk a megjelenítendő Widgeteket is. Kezdésnek ugyebár egy órát és egy – a beállításokban átírható – üdvözlőszöveget kapunk. De hozzáadhatunk még a felülethez továbbiakat is, így például időjárást előrejelzést, idézeteket, tennivalókat stb. is.

Mindent egybevetve a Tabliss egy kifejezetten praktikus és szép nyitólap a két népszerű böngészőhöz. Szerintünk érdemes kipróbálni. Ezt amúgy megtehetjük a telepítése nélkül is, van ugyanis webes demó, amelyben rögtön láthatjuk, miként festene egy Tabliss nyitólap. Ha ez alapján megtetszik, pár kattintással telepíthetjük a böngészőbe, ingyen.

Ne maradjon le erről sem!