Rajzolás trackpaddal a MacBookon, ingyen és egyszerűen

A MacBookok (Air, Pro stb.) trackpadje kifejezetten kényelmesen használható a macOS rendszer saját funkcióval, s az ujjgesztusok nyújtotta lehetőségeket tovább lehet még fokozni az olyan kis alkalmazásokkal, mint a Setapp csomag részeként is elérhető Swish, amellyel az ablakkezelést tehetjük még kényelmesebbé macOS alatt. Azt viszont valószínűleg kevesebben tudják, hogy adott esetben további izgalmas dolgokra is felhasználhatjuk a gépek eme alkotóelemét. Lássuk például, miként oldható meg a rajzolás a trackpaddal egy MacBookon, ingyen és rendkívül egyszerűen.

Rajzolás trackpaddal a MacBookon, ingyen és egyszerűen

Ahhoz, hogy a trackpadet ne csak az egérkurzor irányítására vagy ablakkezelésre tudjuk használni, szükségünk lesz egy további programra: ez a Magic, amelyet teljesen ingyen lehet letölteni a Mac App Store-ból.

E programocska segítségével egy csapásra apró rajzpaddá változtathatjuk a MacBook trackpedjét. Elindítása után egy ablak jelenik meg, amely egyben az újdonsült rajzfelületünk is. Erre a virtuális vászonra tudunk rajzolgatni a trackpad segítségével. Az elv egyszerű: a vászon egésze jelképezi a trackpad felületét, vagyis annak megfelelően tudjuk irányítani az ecsetet, hogy épp a trackpad mely részét érintjük meg. Nem túl meglepő módon az ujjunk húzásával tudunk rajzolni, de ami még ennél is fontosabb, ha lenyomjuk közben a trackpadet, akkor vastagíthatjuk a rajzolt vonalat. Jó, hát közel sem egy profi rajzpad érzékenységével és pontosságával, de azért ha megszokjuk, egészen jól lehet rajzolgatni így. Mindenesetre sok esetben könnyebb így rajzolni, mint egérrel. Érdemes megjegyezni a CMD + D billentyűkombinációt, mert ezzel válthatunk a rajzolási és egerezési üzemmódok között.

Természetesen a programban kedvünkre állítgathatjuk az ecset vastagságát, színét, áttetszőségét, illetve ki- vagy bekapcsolhatunk különféle segédvonalakat, amelyek mérete tetszés szerint változtatható.

Mindent egybevetve a Magic nem vált ki egy profi, vagy akár egy közepes minőségű rajztáblát sem, de egy digitális aláírás odafirkantására, vagy egyszerűbb vázlatok megrajzolására a gépen tökéletes lehet. A kész képeket menthetjük a program saját formátumába is, így később folytathatjuk a rajzolást, vagy exportálhatjuk azokat PNG, JPG, TIFF képformátumokba egyaránt. Egy próbát szerintünk mindenképpen megér, s mivel alig foglal helyet a gépen, akkor is érdemes lehet a gépen tartani, ha csak ritkán van rá szükségünk.

Ne maradjon le erről sem!