PDF fájlok tömörítése online, ingyen is

Eddig mutattunk már számtalan PDF szerkesztő eszközt, beleértve az online megoldásokat éppúgy, mit a telepíthető PDF szerkesztő programokat. Ma ezt a gyűjteményt szeretnénk tovább bővíteni. Azonban ezúttal nem a PDF dokumentumok létrehozás vagy teljes átszerkesztése lesz a téma, hanem a PDF fájlok tömörítése online, adott esetben akár ingyen is.

PDF fájlok tömörítése online, akár ingyen is

Ezúttal egy teljesen online eszközt mutatunk, amelynek azonban van offline megfelelője is. Korábban részletesen bemutattuk a Wondershare cég PDFelement Pro nevű alkalmazását, amely egy rendkívül összetett, sokoldalú PDF szerkesztő szoftver. Ennek egyik funkciója, hogy képes a PDF fájlok tömörítésére. Így a dokumentum felépítésének átszabása nélkül érhetjük el, hogy a fájlméret kisebb legyen, s ezáltal gyorsabban és egyszerűbben oszthassuk azt meg másokkal, akár a weboldalunkon, akár e-mailben elküldve.

Szerencsére ha valakinek épp csak erre a funkcióra lenne szüksége, nem kell feltétlenül beruháznia a PDFelement Pro teljes verziójára, elég az is, ha ellátogat a cég weboldalára, egészen pontosan a Compress PDF névre keresztelt online eszközhöz. Ennek segítségével ugyanis gond nélkül átméretezhetünk túlméretezett PDF dokumentumokat. A PDF fájlt feltölthetjük a gépünkről, vagy adott esetben pár kattintással áttölthetjük Dropbox, OneDrive vagy Box felhő tárhelyünkről is. Ugyanígy a letöltésnél is lehet a célállomás a gép, vagy mondjuk a Dropbox fiókunk. A feltöltött PDF-ek egyébként a tömörítés és letöltés után, amint elhagyjuk az oldalt, törlődnek a szerverről.

Sajnos, mint a legtöbb ingyenes megoldásnak, ennek is akadnak korlátai. Ezek közül az egyik, hogy a feltölthető maximális fájlméret mindössze 10 MB lehet, a maximális oldalszám pedig 50 oldal. Szóval elsősorban akkor vesszük hasznát, ha nem egy több száz oldalas magazin PDF változatát kell teljesen összenyomni, hanem egy viszonylag nagy, de mondjuk e-mailben már kényelmetlenül elküldhető fájlról van szó, amelyből szeretnénk egy pár megabájtos (vagy akár 1 MB alatti) verziót létrehozni. Emellett az ingyenes változattal naponta két PDF dokumentumot alakíthatunk csak át. A limit egyébként kiiktatható, ha előfizetünk a HiPDF nevű online szolgáltatásra, amely a bevezetőben már említett PDFelement Pro webes megfelelőjének tekinthető.

Korlátozásai dacára azért a Wondershare Compress PDF eszköze egyáltalán nem intézhető el egyetlen kézlegyintéssel, ugyanis rendkívül hatékonyan tömörít, miközben – amennyire csak lehet – igyekszik megőrizni a PDF-be ágyazott képek minőségét. Ha hirtelen van szükségünk egy PDF dokumentum fájlméretének csökkentésére és épp nincs kéznél erre hivatott alkalmazás, akkor bizony jó szolgálatot tehet. Telepítés nélkül használható bármely modern böngészőben, Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!