A legjobb receptes oldalak és recept tároló programok

Az internet mérhetetlen tárháza a hasznos és praktikus tippeknek. Nem akarunk ujjal mutogatni magunkra, mert ugye minden szentnek maga fel hajlik a keze, de azért reméljük, hogy a Techwokon is akad jónéhány IT vonatkozású tipp, trükk, teszt, aminek hasznát veszik olvasóink. Ám nem nem csak számítástechnika létezik a világon, ugyanígy találunk egy halom hétköznapibb témát is. Így például temérdek egészségmegőrzéssel kapcsolatos információt – amit egyébként remekül lehet keverni az appok és online szolgáltatások világával -, vagy épp a főzést: konyhai trükkök, receptek stb. Arra gondoltunk, ezúttal ez utóbbiból mutatjuk meg, melyek a mi kedvenceink. Hátha másnak is bejönnek. Sőt, nem csak a – szerintünk – legjobb receptes oldalak kerültek a kosárba, hanem a recept tároló programok is. Lássuk, mit lehet mindebből kifőzni!

A – szerintünk – legjobb receptes oldalak

Azért hangsúlyozzuk ki többször is, hogy “szerintünk” ezek a legjobbak, mert ételek tekintetében ahány ember, annyiféle ízlés. Ráadásul ha valaki laktóz- vagy glutén érzékeny, esetleg épp fogyókrázik, vagy ezzel szöges ellentétben inkább fel kellene szednie néhány kilót, máris teljesen más szempontok szerint étkezik.

Kezdjük rögtön egy idehaza megkerülhetetlen oldallal: ez a Nosalty. Az évek során komoly közösségi bázist sikerült felépíteniük, a tartalom és a kivitelezés pedig egyaránt a legjobbak közé emeli az oldalt. Rengeteg finom, kipróbált recept vár ránk, mondjuk úgy, hogy a teljesen hétköznapiaktól a különleges ételkölteményekig, amelyek akár vendégváráskor is az asztalra kerülhetnek. A Nosalty egyik érdekessége a Mi van a hűtődben? menüpont, amelynek segítségével kiválaszthatjuk, mi található épp otthon a fridzsiderben, az oldal pedig ezek alapján ajánl recepteket.

Borbás Marcsi neve minden bizonnyal sokaknak ismerős, így őket nem fogja meglepni, hogy a műsorvezető nevével fémjelzett egy.hu és a műsorainak receptjeit csokorba gyűjtő gasztroangyal.hu oldal egyaránt roskadozik a finomabbnál finomabb fogásoktól. Ha valakinek tetszettek a műsorban megismert ételsorok, itt kényelmesen elolvashatja a pontos receptet, az elkészítés lépéseit, s adott esetben még videón is megnézheti, mit kell csinálnia, hogy az kerüljön az asztalra, amit a tévében látott.

S ha már tévé, nem mehetünk el szó nélkül az Ízőrzők sorozat mellett sem, amely – hasonlóan amúgy a Borbás Marcsi műsorokhoz – nem egyszerűen recepteket mutat be, hanem betekintést enged Magyarország gasztronómiai hátterébe is. Ha valaki szeretné megkóstolni a valóban hagyományos ízeket, úgy, ahogy azt az adott tájakon készítik, az Ízőrzők oldalát feltétlenül látogassa meg. Ennél már csak az jobb, ha elcsípi a műsort is a tévében.

Végül egy tipp azoknak, akik az Ízőrzőkből legfeljebb a tájakkal tudnak azonosulni, de a sokszor igen nehéz ételek ellen már tiltakozna a gyomruk. Nekik a Paleolcso.hu oldalt ajánljuk, amely ugyan első hallásra a paleo életmódnak megfelelő recepteket sejtet, ám ezek megfelelnek a szélesebb körben vett és manapság igen divatos mindenmentes felfogásnak is. Vagyis allergia, étel-intolerancia, vagy éppen glutén- és laktóz érzékenység esetén egyaránt használhatjuk az oldal receptjeit. Mindezt ráadásul pénztárca-barát módon, ami a manapság a boltok polcain roskadozó méregdrága mentes-termékek mellett szintén jó pont az Paleolcsónak.

Az N. Kovács Barbara nevével fémjelzett oldalon emellett találunk e-bookokat is, ezek között olyan is akad, amelynek segítségével a hagyományos, magyaros ételek készíthetők el egészséges (kvázi mindenmentes) változatban (ebben van négy hetes menüterv is), illetve egy másikból például elleshetjük többek között a befőttek, lekvárok mindenmentes változatainak eltevési módját. A könyvből ellesett trükkökön felül pedig további egészséges ételek, édességek várnak ránk az oldal ingyenes recepgyűjteményében.

Ezek tehát a mi nagy kedvenceink, reméljük, mindenki talál közöttük megfelelőt. Most pedig vegyük akkor sorra, milyen alkalmazásokban érdemes eltárolni a weboldalakról, vagy épp családtagoktól, barátoktól begyűjtött recepteket.

A legjobb recept tároló programok

Álljon itt egy lista azokból a programokból, amelyek szerintünk a legjobbak lehetnek a receptek tárolására. Igyekeztünk ingyenes megoldásokat is ajánlani, de akad a listában pár fizetős, de cserébe nagyon sokoldalú recept tároló alkalmazás is.

  • Evernote, Apple Notes, Bear, OneNote: kezdjük azzal, hogy egy jól megválasztott jegyzet alkalmazás is megteszi a hétköznapokban e célra. Ezek közül a legjobbakat anno már összegyűjtöttük egy cikkbe, amely erre a linkre kattintva olvasható el.
  • Paprika: a Paprika app egy kissé borsos árú, de cserébe rendkívül sokoldalú alkalmazás, amelyben könnyedén menedzselhetjük minden összegyűjtött receptünket. Ez egy cross-platform megoldás, működik Windows, macOS, iOS és Android alatt egyaránt.
  • Whisk: aki okostelefonon szeretné tárolni receptgyűjteményét, feltétlenül ismerkedjen meg a Whisk szolgáltatással. Egyszerűen használható, sokoldalú és adott esetben ingyen is használható. Van belőle iOS és Android változat egyaránt, plusz elérhetjük vele a receptjeinket bármely modern böngészőben, tetszőleges asztali rendszeren. Írtunk róla tesztet is anno, emitt.
  • Tap Forms: végül a Macet és iOS-t használóknak egy extra: a Tap Forms. Ez egy adatbázis-kezelő program, amelyről korábban írtunk részletes tesztet. Gyakorlatilag bármit nyilvántarthatunk vele, az otthoni könyvtártól a befizetett számlákon át, adott esetben az ételreceptekig. Döbbenetesen sokoldalú és mi alakíthatjuk ki az adatbázis felépítését, így teljesen testreszabhatunk benne mindent.
Ne maradjon le erről sem!