Karácsonyi receptek gyűjtése okostelefonon és számítógépen

A fenti cím helyesen tulajdonképpen inkább úgy hangzik, hogy: (nem csak) karácsnyi receptek gyűjtése okostelefonon. Merthogy a ma górcső alá kerülő ki app korántsem csak karácsonyi lakomákhoz tartalmaz recepteket, arról nem beszélve, hogy akár arra is kiváló, hogy régi családi recepteket gyűjtsünk össze vele. Ezzel kapcsolatban még egy különleges extrája is akad, ám ne szaladjunk ennyire előre. Lássuk, miről is van szó pontosan.

Whisk: karácsonyi receptek gyűjtése okostelefonon és számítógépen

A Whisk valójában egy igazi all-in-one recepgyűjtő szolgáltatás, ráadásul ingyen. Van webes felülete, így akár az asztali rendszereken is tudjuk vele menedzselni gyűjteményünket, de telepíthetjük az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető app változatot is.

A lehetőségeink minden felületen ugyanazok: feljegyezhetjük saját receptjeinket és akár privát módon, akár publikusan tárolhatjuk azokat, gyűjteménybe vehetünk mások által írt recepteket, készíthetünk heti menüterveket, illetve összeállíthatunk bevásárló listákat is. Szóval minden egyben van ahhoz, hogy a karácsonyi vacsora és a rákövetkező napok ételkölteményei a zsebünkben lapuljanak és ne feledkezzünk el egyetlen hozzávaló beszerzéséről sem a boltban.

A felület rendkívül egyszerű, a recepteket átlátható felépítésben hozhatjuk létre, külön adagolhatjuk a hozzávalókat, az elkészítés lépéseit, fotót, elkészítési időket stb. Ha angolul is hajlandóak vagyunk mindezt összeírni, akkor a rendszer automatikusan emojikat és tápérték adatokat (zsír, protein, cukor, kalóriatartalom stb.) is hozzárendel a receptünkhöz.

Extra lehetőség, hogy okostelefonra – szintén ingyen – elérhető a Scan for Whisk app is, amelynek különlegessége, hogy a nagyi által összeírt recepteket is befotózhatjuk vele a rendszerbe, ahol a program automatikusan elkészíti a megfelelően tördelt (összetevők, elkészítés, leírás stb.) változatot belőle, mi pedig kiegészíthetjük friss, vagy akár régi fotókkal is, s ha kedvünk tartja, megoszthatjuk a Whisk közösségével. Ennél a programnál értelemszerűen fontos szempont, hogy az eredeti receptben jól elkülönüljenek a részek, mint a hozzávalók listája, az elkészítés lépései stb. Ezeket az app igyekszik automatikusan beazonosítani és felhasználni, de ha netán nem jönne össze neki, van lehetőségünk az utólagos szerkesztésre is.

Mindenesetre a Whisk önmagában is tökéletes eszköz arra, hogy felkészüljünk a karácsonyi sütésre, főzésre. Érdemes kipróbálni az okostelefonos appokat, hogy mindig, minden információt a kezünk ügyében tudunk, amire szükség lesz az ünnepi főzőcskénél. Ha valakinek nem tetszene, a rceptek menedzselésére bevethet akár egyszerű jegyzet appokat (Apple Notes, EvernoteBear stb.) is, vagy macOS-en például szuper megoldás e célra a Tap Forms is.

Ne maradjon le erről sem!