Signal telepítése Windows 10-re, macOS-re, Linuxra

Amikor szóba került a WhatsApp megváltozott adatvédelmi szabályzata, illetve amikor a védett kapcsolattartásra alkalmas szoftvereket szedtük egy csokorba, egyaránt szóba került a Signal nevű chat alkalmazás, amelyet jelenleg az egyik legbiztonságosabb kapcsolattartási megoldásként tartanak számon a szakemberek. Ez a program végpontok közötti (end-to-end) titkosítást alkalmaz mind a szöveges üzeneteknél, mint a hang- és videohívásoknál. Vagyis az érintett feleken kívül senki nem tudhatja meg, miről folyt az eszmecsere, hiszen az adatok titkosítva hagyják el a készülékeket és kizárólag a beszélgetésben résztvevő felek eszközei tudják az adatokat visszafejteni. Bár a Signalt a legtöbben okostelefonon (iOS és Android) használják, valójában arra is van lehetőség, hogy feltegyük Windowsra vagy macOS-re és így a számítógépen írhassunk vele hosszabb szöveges üzeneteket, vagy küldhessünk és fogadhassunk fájlokat. Ez home office esetében például praktikusabb lehet sok esetben, mintha a telefonért kellene nyúlkálnunk. Az alábbiakban eláruljuk, miként oldható meg a Signal telepítése Windows 10-re, macOS-re, Linuxra, hogy ne csak a telefonon lehessünk elérhetők ezzel a remek chat alkalmazással.

Signal telepítése Windows 10-re, macOS-re, Linuxra

Ahhoz, hogy a Signal az asztali gépre vagy a laptopra is feltegyük, először is létre kell hoznunk egy Signal fiókot az okostelefonos appal, amivel persze jó esetben eleve rendelkezünk már. Ha ez megvan, a következő lépés a Windows vagy macOS változatok letöltése a fejlesztők oldaláról. Itt az oldal eleve arra a rendszerre ajánlja fel a letöltést, amelyiket éppen használjuk.

Odáig nincsenek nagy csodák, hogy a letöltött telepítőt a rendszerünknél megszokott módon kell futtatni és hagyni, hogy telepítse a gépre a Signal asztali változatát. Az izgalmak ezután jönnek, ugyanis az asztali verzióval – jelenleg – nem tudunk új Signal fiókot, a fiókunkba történő bejelentkezéshez szükségünk lesz az okostelefonos appra is. A lépések a következők:

  • A telepítés végeztével indítsuk el a Signal alkalmazást a számítógépen (ha nem indul el magától). A képernyőn megjelenik a program ablaka és benne egy QR kód.
További hasznos cikkek
  • Ezután indítsuk el a Signal appot az iPhone-on vagy az androidos okostelefonon, s a felületén érintsük meg az avatarunkat a bal felső sarokban.
  • A telefonos app felületén megjelenő menüben keressük meg a Társított eszközök lehetőséget, érintsük meg, majd a megjelenő menüben válasszuk az Új készülék társítása opciót.
  • A megjelenő felület segítségével olvassuk be a számítógép képernyőjén látható QR kódot az okostelefon kamerájával.
  • Ha a mobil app felismerte a QR kódot, megjelenik egy engedélykérő panel, amelyen az Új készülék társítása gombbal boronálhatjuk össze a két készüléket.
  • A számítógépen adjunk nevet az eszköznek (vagy hagyjuk az alapértelmezettet), majd kattintsunk a Telefon párosításának befejezése gombra.

Az asztali verzió ekkor kicsit elgondolkodik, mialatt szinkronizálja a korábbi üzeneteinket, kontaktjainkat, hogy mindent elérhessünk a számítógépen is a későbbiekben. Ha ez megvan, már nincs más dolgunk, mint használatba venni a számítógépen is a Signalt. Ebben a változatban is elérünk minden funkciót, amit a telefonos verziónál már megszoktunk.

Ne maradjon le erről sem!