WhatsApp helyett: magánszférát tiszteletben tartó chat és videochat appok

Amikor a COVID-19 járvány miatt egyre többen kezdtek otthonról dolgozni és megszaporodott a videokonferenciák száma, a Zoom ugyan győzteséként került ki a választható eszközök közül, de rengeteg biztonsági problémája került felszínre. Ezért ajánlottunk helyette más alternatívákat. Azóta a Zoom egyébként szépen befoltozta a biztonsági hibákat, és sokat tettek azért, hogy a magánszféra védelmét, a konferenciahívások biztonságát növeljék. Még nem mindenben tökéletes, de már méltó arra, hogy valóban elterjedt eszközként használják a világban. Ráadásul rengeteg praktikus kényelmi funkcióval rendelkezik. Ám úgy tűnik, mire a Zoomot gatyába rázták, lehet megint alternatívát keresni a közeli kategóriát képviselő chat alkalmazások között is. Nemrég ugyanis a WhatsApp kapcsán derült ki, hogy a programot használóknak idén februárig el kell fogadniuk egy új adatvédelmi nyilatkozatot, amely alapján a WhatsApp – amely 2014 óta szintén Facebook tulajdon – gyakorlatilag minden felhasználói adatot megoszta Facebook többi üzleti egységével: regisztrációs adatok (név, mobilszám stb.), IP cím, mobileszköz információk, szogláltatás függő adatok stb. Akit részletesen érdekelnek az új szabályok – amelyeket kötelező elfogadni ahhoz, hogy a továbbiakban is használhassuk a WhatsApp szolgáltatásait -, ide kattintva megtalálja azokat az Information We Collect részben. S bár e változásoktól a WhatsApp még nem lett rosszabb chat alkalmazás, úgy tűnik, sokakat zavar, hogy még egy lépéssel közelebb került a Facebook felhasználói adatokkal elég lazán bánó világához. De mit válasszon a WhatsApp helyett az, aki mostantól inkább olyan csevegő és videchat alkalmazásra vágyik, amelyik biztosan tiszteletben tartja a magánszférát? Nos, mutatunk pár ilyet.

WhatsApp helyett: magánszférát tiszteletben tartó chat és videochat appok

Az a helyzet, hogy azoknak, akik folyamatosan követtek minket az elmúlt években, nem sok újat fogunk mondani, mert a szóba kerülő alternatívák mindegyike szerepelt már nálunk, s készült róluk részletes teszt is. Éppen ezért most nem is fogjuk aprólékosan kielemezni ezeket, csak egy rövid leírással szolgálunk róluk, hogy megkönnyítsük az előválasztást, s a döntés előtt érdemes végigolvasni a korábbi teszteket. Ha azokhoz képest van különbség (például a Telegramban azóta megjelent az e2e titkosítást használó videochat funkció is), azt itt is jelezzük.

Összességében egyébként mindhárom itt ajánlásra kerülő alkalmazás megfelel azon követelményeknek, hogy ne osszák meg adatainkat harmadik féllel, nem tartalmaznak reklámokat, és lehetővé teszik a végpontok közötti titkosítás használatát (vagyis az érintett feleken kívül tényleg senki nem férhet hozzá a beszélgetések tartalmához). Lássuk, melyek azok a programok, amelyek jók lehetnek a WhatsApp helyett.

Signal

Signal leginkább azzal került be anno a köztudatba, hogy Edward Snowden is ennek használatára buzdította azokat, akik valóban privát csevegésre vágynak. A program alapból end-to-end titkosítást használ, vagyis kizárólag a beszélgetés vagy videocsevegés résztvevői férnek hozzá a tartalomhoz. A szolgáltatónak sincs lehetősége belenézni semmibe. Funkcióit tekintve mindent tud, amire ténylegesen szükség van egy szöveges-, hangos-, videós megbeszéléshez. Annál többet viszont nem. Ha valaki matricák tömkelegére (vannak, de nincs sok), és speciális videoeffektekre vágyik, csalódni fog.

A Signalt nem a trendiségért, hanem a fokozott biztonságért lehet szeretni. S persze azért, mert mindezt teljesen ingyen kapjuk. Amúgy éppen ez a hátulütője is, hiszen nehéz elképzelni, hogy egy ingyenes szolgáltatást puszta jóindulatból tartsanak fent (gazdasági megközelítésben közösségi adományokból és támogatásokból). De mivel nyílt forráskódú alkalmazásról és szolgáltatásról van szó, kicsi az esélye a beépített hátsó kapuknak. A Signalról és működéséről itt írtunk részletesen.

Telegram

A Telegram már sokkal inkább képez átmenetet a trendi és a biztonságos között. Mivel a beszélgetéseket és küldött fájlokat szerveren is tárolja, hosszú távon kényelmesebb lehet a használata. Amúgy itt is minden titkosítva kerül tárolásra, de az end-to-end titkosítást külön kell bekapcsolni a Start Secret Chat funkcióval. Ekkor már e2e titkosítással meg a szöveges-, hangos-, videós csevegés. Sőt, immár csoportos videoközvetítést is lehetővé tesz. Ha jelszavakat, privát információkat szeretnénk küldeni, ez a biztos módszer. 

Ez a chat alkalmazás már kényelmesebb, mint a Signal, tele matricákkal, extra funkciókkal (bár a videós csevegésnél itt sincsenek effektek). Mindezt egybevetve ha csak kényelmes, de privát csevegésre vágyunk, tökéletes megoldás az alap, s a Secret Chat funkcióval akár a teljesen titkosított beszélgetés is megoldható benne.

Itt is ingyenes, hirdetésmentes programról beszélünk, amely mögött elsősorban az alapító Pavel Durov pénze áll. De a későbbiekben elképzelhető, hogy lesznek benne hirdetések, mert mára akkorára nőtt a felhasználói tábora, hogy az ehhez szükséges hátteret már egy ember nem tudja finanszírozni a megtakarításaiból. Ám ha ez az idő eljön, a Telegram akkor is garantálja, hogy a hirdetőknek nem adnak ki felhasználói adatokat és nem lesz zavaró a hirdetési megoldás (bizonyos esetekben meg sem jelennek majd, például csoportokban, privát chat felületeken). Tekintve, hogy egy biztonságos, a magánszférát tiszteletben tartó – anno a bővebb tesztben leírtuk, hogy erre már volt bizonyíték – chat alkalmazásról van szó, mi inkább a visszafogott reklámok megjelenésére szavazunk, minthogy eladják a céget és később a WhatsApp sorsára jusson.

Threema

Harmadik ajánlatunk sok szempontból kilóg s sorból. Egy brutálisan biztonságos, akár teljesen anonim módon is használható csevegőprogram, amely azonban nem ingyenes. Mondjuk nem is kérnek érte sokat és egyszer kell csak befektetni, de akkor mindenkinek, akivel dumálni vagy videocsevegni akarunk, mert mindkét félnek szüksége lesz az app egy-egy példányára.

A svájci illetőségű – ez GDPR szempontból is előnyös – Threema szintén fapados darab, de itt annyira elvittek mindent a biztonság irányába, hogy ha valakinek ez a fontos, talán nem is bánja, hogy nincsenek benne csili-vili funkciók. Érdekesség viszont, hogy a chateken belül akár szavazást is tarthatunk vele. 

A program nyílt forráskódú, s a cég elsősorban arra épít, hogy akit komolyan érdekel a biztonság és a reklámmentesség, az hajlandó erre pár ezer forintot rááldozni. Részletesen ebben a tesztben mutattuk be.

Ne maradjon le erről sem!