Két sorba csoportosítható lapfülek a Vivaldi böngészőben

Annak idején boldogan számoltunk be a Vivaldi böngésző megérkezéséről, mert úgy tűnt, azok is kapnak végre egy eszközt az internetezéshez, akik szeretik teljesen a maguk ízlésére formálni a programok felületét. Ebből a szempontból a Vivaldi máig tökéletes választás: talán nincs is ennél testreszabhatóbb böngésző. Ráadásul rengeteg extra funkcióval dicsekedhet, a beépített jegyzetelőtől kezdve a követés- és hirdetés tiltásig. Utóbbi esetében – szokásunkhoz híven – kérünk mindenkit, hogy a Techwok.hu oldalon engedélyezze a hirdetések megjelenését, mert jelenleg az oldal fenntartását és az ingyenes cikkeket csak ezek segítségével tudjuk megoldani. Szóval a Vivaldi egy sokoldalú és gyors böngésző, amely Windowsra, macOS-re és Linxura egyaránt elérhető, sőt, van már belőle androidos változat is. Az asztali verziók ráadásul elég jó tempóban fejlődnek, nemrég például egy olyan funkciót kaptak meg, amelyik sok felhasználónak jól jöhet: immár vannak két sorba csoportosítható lapfülek a Vivaldi böngészőben. Mutatjuk, hogyan használható ki e praktikus funkció!

Két sorba csoportosítható lapfülek a Vivaldi böngészőben

Az új, két sorba csoportosítható fülek használatához nem kell telepítenünk semmit, csak a Vivaldi böngésző aktuális verzióját. Ha ebben megnyitunk több lapot is külön füleken, bármikor kijelölhetjük azokat, amelyekből szeretnénk egyetlen csoportot létrehozni. Ha a kijelölés megvan, csak kattintsunk az egyik kijelöl fülre a jobb egérgombbal, majd a megjelenő menüben válasszuk a New Tab Stack with selection menüpontot. A böngésző azonnal összevonja a kijelöl lapokat, s azokat a felső fülek között már csak egy jelöli majd, amelyre rákattintva egy újabb sor jelenik meg, benne a csoportba sorolt lapok füleivel.

De még ez sem minden. Arra is van lehetőség, hogy a böngésző egy adott domainhez tartozó összes oldalt automatikusan egy csoportba soroljon. Ehhez a kijelölés a jobb egérgombos kattintás után a Stack Tabs by Host lehetőséget kell választanunk. Így az azonos domain alatti aloldalak egy csoportba kerülnek, s ha újabb aloldalt nyitunk ott meg, az is rögtön ebbe a csoportba kerül.

Hasonló funkció használata a Chrome-ban

A VIvaldi új lapcsoportosítási funkciója kifejezetten jól jöhet azoknak, akik hajlamosak akár húsznál több oldalt is nyitva tartani egyszerre a böngészőben. Azonban azoknak sem kell elkeseredniük, akik nem akarnak átváltani a megszokott Chrome böngészőről, de szükségük lenne hasonló funkcióra. Hasonló csoportosításos megoldást kínál maga a Chrome is, de egyelőre csak kísérleti fázisban. Ennek bekapcsolásáról és használatáról itt írtunk bővebben. Emellett pedig akad néhány praktikus kiegészítő is, amelyek hasonló funkciót valósítanak meg a Chrome-ban.

Ne maradjon le erről sem!