A legjobb Chrome kiegészítők a megnyitott weblapok menedzseléséhez

Bár a Chrome-ot könnyen “ki lehet akasztani”, ha túl sok kiegészítőt telepítünk, olykor akadnak helyzetek, amikor mégis jobban járunk az extrák bevetésével. Ilyen például az a tény, hogy sok felhasználó 15-20 vagy még több weboldalt tart megnyitva a böngészőben egyszerre, külön lapokon (füleken, kinek hogy tetszik). A Chrome azonban nem oly energiatakarékos ilyenkor, mint az Apple-féle Safari, így minél több weboldalt tartunk benne megnyitva, annál jobban kezdi felemészteni a számítógép erőforrásait. Ha tehát valaki hajlamos tizenötnél is több weblapot nyitva tartani, annak azért már érdemes elgondolkodnia az alábbi plug-inek bevetésén. Összeszedtük ugyanis, melyek a legjobb Chrome kiegészítők a megnyitott weblapok megregulázásához.

 

A legjobb Chrome kiegészítők a megnyitott weblapok menedzseléséhez

Mielőtt belefognánk, két dologra szeretnénk azért kitérni. Az egyik, hogy az alábbi kiegészítők közül nem feltétlenül érdemes egyszerre telepíteni mindet. Vannak átfedések a funkciók között, így ezért is felesleges többet beizzítani, illetve a bevezetőben írtaknak megfelelően: ha túlzásba visszük a Chrome kiegészítőkkel való tömködését, azzal szintén erőforrás zabálásra kényszeríthetjük a böngészőt. Szóval érdemes az alábbiak közül csak azt telepíteni, amelyik a legszimpatikusabb. A másik dolog: néhány plug-in szerepelt már nálunk, így ezekről részletesebb leírás is található oldalunkon. Ezeket külön linkeljük amikor az adott plug-in szóba kerül.

 

Automatikus segéderő

Kezdjük azzal a kiegészítővel, amely talán a legkevesebb átállással jár a megszokott munkamódszerekhez képest. A The Great Suspender a telepítése után az általunk megadott időintervallum letelte után egyszerűen “elaltatja” a megnyitva hagyott oldalakat. Vagyis nem záródnak be a fülek, minden marad ahol van, de a megnyitott oldal nem dolgozik többé a háttérben. Ha visszaváltunk a kérdéses fülre, egy kattintással újratölthető a hibernált weblap.

A plug-in működése aprólékosan testreszabható: mi adhatjuk meg a várakozási időt, kivételezhetünk a rögzített oldalakkal (ez hasznos, ha vannak olyan lapok, pl. a Gmail, Spotify stb. amelynél hasznos, ha folyamatosan dolgozhat a háttérben), megtilthatjuk a hangot lejátszó lapok altatását, vagy például köthetjük a hibernáló funkció működését ahhoz is, ha éppen akkuról üzemel a laptopunk. Emellett. helyi menübe is integrálható pár utasítás, például lehetőség van így egy kattintással újraéleszteni az összes hibernált oldalt, vagy átmenetileg megtiltani egy weblap altatását. Szóval elég sokoldalú kiegészítőről van szó, érdemes megismerkedni vele, ha képtelenek vagyunk lemondani az újabb és újabb oldalak nyitásáról és közben a korábban nyitottak bezárásáról.

 

Ami nem kell, mentsük későbbre egy mozdulattal

A fenti megoldás lényege, hogy minden oldal nyitva marad, csak aludni térnek egy idő után. Van azonban másik megközelítés is. Ilyen például a korábban már bemutatott, meglehetősen hatékonyan működő OneTab is. A OneTab egyetlen kattintásunkra egy lapra száműzi az összes megnyitott oldalt, pontosabban egy új lapon összesíti a megnyitott lapok linkjeit, majd bezárja az összes nyitott oldalt. Így ha később tényleg szükségünk van valamelyikre, megtaláljuk azt az összesített link-gyűjteményben. Hasonló elképzeléseken alapulnak a Tab Snooze és Session Buddy kiegészítők is. Ezekről itt írtunk részletesen.

 

Bírjunk magunkkal!

Szintén más elképzelés alapján működik a Tabagochi, amelyről korábban itt írtunk részletes tesztet. Ez a kis kiegészítő hasonlít az egykor világhódító tamagochi kütyükre, csak itt virtuális etetés és törődés helyett úgy tarthatjuk életben az új lapokon alapból megjelenő kis figurát, hogy erőt veszünk magunkon: vagyis nem nyitunk a végtelenségig újabb és újabb oldalakat anélkül, hogy néha be is zárnánk korábban megnyitottakat. Ha nem teszünk eleget e kritériumnak, akkor a kis pixeles lény bizony a szemünk láttára elhalálozik, s ezt ugyebár senkinek nem viselné el a lelkiismerete…

 

Véletlenül bezárt fülek újranyitása

Végül következzen egy tipp, amelyhez nincs szükség extra kiegészítők telepítésére. Ha netán rossz füleket zárunk be a Chrome-ban, nem kell rögtön kétségbeesni. A korábbi cikkünkben bemutatott módszerekkel villámgyorsan visszahozhatjuk a halálból a bezárt weblapokat. A cikkben több böngészőnél is megmutatjuk a megfelelő módszert, s ezek közül természetesen a Chrome sem maradhatott ki.

Ne maradjon le erről sem!