Chrome lapok menedzselése teljes kényelemben

Egyre több hasznos és sokszor ingyenes online szolgáltatás válik elérhetővé, amelyeket napi szinten használunk, a megszokott blogok, híroldalak böngészésével párhuzamosan. Így aztán, a megnyitott böngészőfülek szaporodásával egyező ütemben, az amúgy sem erőforrás-takarékos Chrome böngésző szép lassan felemészti a gépünk szabad memóriáját, s lefoglalja annak egyéb erőforrásait. Arról nem is beszélve, hogy egy idő után elfogy a hely, s a Chrome lapok fülei apróra zsugorodnak. Így már kitalálni is nehéz, melyik, mit rejt. Szerencsére erre a jelenségre is akadnak megoldások. Ha képtelenek vagyunk leszokni arról, hogy akár 15-20 oldalt is egyszerre tartsunk megnyitva a böngészőben, akkor érdemes ezek valamelyikét is bevetni. Így talán elkerülhető, hogy sok megnyitott weboldal esetén teljesen leterheljük a gépet, pusztán a böngészőnkkel, plusz belezavarodjunk abba, mit nyitottunk már meg korábban.

OneTab: megnyitott Chrome lapok listájának mentése

Az esetek többségében csak azért tartják a felhasználók párhuzamosan megnyitva a különféle oldalakat, hogy ne kelljen azokat újra és újra előkeresni, amikor szükség van rájuk. Erre remek megoldás a OneTab, amely a telepítése után egy gombot helyez el a Chrome eszköztárán.

Ha erre kattintunk, az összes megnyitott oldalt egyetlen fülre “száműzi”, ahonnan listába szedve érhetjük el azokat, és egyesével, vagy akár csoportosan is újranyithatók bármikor.

The Great Suspender

A cikk megjelenése óta a The Great Suspender megszűnt. A Google eltávolította a Chrome kiegészítők közül. Helyette tudjuk ajánlani a Comparitech által összeválogatott három remek altertnatívát.

A The Great Suspender más irányból közelít. Az Apple Safarihoz hasonlóan egyszerűen “elaltatja” az éppen nem nézett oldalakat. Így ha esetleg az adott oldal hajlamos lenne a háttérben is dolgozni, ezt megakadályozza a plug-in. Ha újra rákattintunk az adott fülre, akkor egy plusz kattintással ismételten letölthetjük az adott oldalt.

Ez persze nem minden esetben jó, de a plug-in egész szépen testreszabható, így például beállítható, hogy a kitűzött oldalakat (mondjuk az állandóan használt messenger.com oldalt) ne likvidálja átmenetileg, megtilthatjuk bizonyos oldalak leállítását (whitelist), illetve az is beállítható, hogy mennyi idő elteltével állítsa le az egyes oldalakat. Használatával a megnyitott fülek okozta kupleráj nem szűnik meg, de a rendszer erőforrásainak kétség kívül jót tesz a használata.

Session Buddy

A Session Buddy szintén jó megoldás lehet, ha megvannak a megszokott weboldalaink, s nem kívánjuk azokat egyesével megnyitogatni. Ezzel a plug-innek elmenthetünk különféle összeállításokat, majd egyetlen kattintással megnyithatjuk azokat. Így egy mozdulattal nyithatók meg mondjuk a számunkra fontos híroldalak és blogok, vagy akár több fontos Google Docs dokumentum. Esetleg mindez vegyesen.

Ezek után már bátran bezárhatjuk az összeset, amikor éppen nem kellenek, mert nem tart semeddig visszanyitni őket, csoportosan. A modul amúgy automatikusan is létrehoz mentett összeállításokat a használata során, így aztán bármikor visszanyithatjuk mondjuk a 10 perccel korábban nézett oldalakat is.

Tab Snooze

S ha valaki azt gondolná, hogy ennyi, erről már nem lehet több bőrt lenyúzni, annak felhívjuk a figyelmét a Tab Snooze nevű Chrome kiegészítőre. Ennek érdekesség, hogy “elodázhatjuk” vele weboldalak megtekintését: egyszerűen beállítjuk (két kattintás), hogy mikor szeretnénk majd foglalkozni a megnyitott oldallal, mire is a Tab Snooze elteszi azt, és automatikusan visszanyitja a megadott időpontban.

Ha közben meggondolnánk magunkat, természetesen manuálisan is újranyitható bármelyik a Tab Snooze listájából. Mintegy mellékesen pedig a program egyben tennivaló listaként is használható: ha felveszünk egy feladatot, a kiválasztott időpontban figyelmeztet minket annak elvégzésére.

Aki a Chrome lapok megregulázásán túl további hasznos Chrome kiegészítőkre is vágyik (mindenféle témakörben), annak ajánljuk korábbi cikkeinket, amelyek erre a linkre kattintva tallózhatók. Többek között a népszerű böngésző gyorsítására is adtunk gyakorlati tippeket!

Ne maradjon le erről sem!