Így kapcsolható be a lapok csoportosítása Chrome-ban

Folyamatosan bővülő Chrome dossziénkban igyekszünk összegyűjteni számos praktikus módszert és kiegészítőt, hogy a Google böngészőjét kedvelők a végtelenségig kihasználhassák annak lehetőségeit. Ma például egy kicsit a jövőbe pillantunk, s megmutatjuk, miként kapcsolható be a lapok csoportosítása Chrome-ban már most, dacára annak, hogy hivatalosan még nem használható ez a funkció.

Így kapcsolható be a lapok csoportosítása Chrome-ban

A Chrome béta verzióinak már egy ideje része a Tab Groups funkció, amellyel a tervek szerint az összetartozó tematikájú oldalakat tudják majd jelölni maguknak a felhasználók. Mostantól viszont már nem feltétlenül kell béta verziót nyúznunk ahhoz, hogy kihasználhassuk ezt a praktikusnak tűnő új funkciót. A Chrome 85-ben például akár most azonnal bekapcsolhatjuk, azt sem kell megvárnunk, hogy a Google apránként mindenkinek elérhetővé tegye.

A megoldás nem máshol rejtőzik, mint a már sokszor emlegetett chrome://flags lapon. Egyszerűen írjuk ezt be a Chrome címsorába, majd keressük meg a Tab Groups opciót és állítsuk azt Enabled értékre (ha valaki nem szeretne keresgélni és épp a Chrome-ban olvassa ezt a cikket, elég, ha ide kattint az opció megnyitásához). Ezután a böngésző alsó részén megjelenő kék Relaunch gombbal indítsuk újra a programot.

Ettől kezdve a Chrome fülein a jobb egérgombbal kattintva már megtaláljuk a helyi menüben az Add tab to new group menüpontot, amelyre kattintva új csoportot hozhatunk létre. A választott fül előtt ekkor egy kis szürke pont jelenik meg, amelyre kattintva színt választhatunk és nevet adhatunk az új csoportnak. Ettől kezdve bármilyen másik böngészőfület ráhúzhatunk erre a csoportra, így a csoport részévé téve azt (vagy ha jobb egérgombbal kattintunk a fülön, akkor az Add tab to group menüpontot, majd a kívánt csoportot kiválasztva is megtehetjük ugyanezt). Ugyanígy a fogd és húzd megoldással, vagy a fülre kattintva a Remove from group menüpontot választva tudjuk eltávolítani a csoportból a feleslegessé vált füleket.

Mivel a csoportoknak tetszőleges nevet és színt adhatunk, ez a módszer már most is kiválóan alkalmazható a megnyitott oldalak tematikus elrendezéséhez. Ráadásul ha a böngészőt bezárjuk, a legközelebbi újranyitáskor a csoportok is visszatérnek. Sőt, várhatóan a Google fejleszti még a funkciót, így jöhet a csoportok átmeneti összezárásának lehetősége is, ami az átláthatóságot is remekül növeli majd azoknál, akik hajlamosak akár 20-30 weboldalt is egyszerre megnyitva tartani a böngészőben.

Ne maradjon le erről sem!