Olvasási lista bekapcsolása Chrome-ban Windowson és macOS-en

A Chrome böngésző egyik nagy vonzereje (a sebességén túl), hogy remekül bővíthető a tudása különféle plug-inekkel, illetve maga a Google is folyamatosan fejleszti és bővíti a böngésző alap eszközkészletét. Ez utóbbi bővítési folyamat azonban nem mindig megy gyorsan, ráadásul a Google hajlamos egy éppen bevezetés alatt álló új funkciót hirtelen elnapolni vagy átütemezni. Mindenestre az biztos, hogy az olvasási lista funkció már jó ideje várat magára. Azonban aki szeretné kipróbálni, milyen lesz az új Chrome Reading List, már most is megteheti. Az aktuális Chrome verzió ugyanis már tartalmazza, csak épp elrejtve. Máris megmutatjuk, miként oldható meg az olvasási lista bekapcsolása Chrome-ban Windowson és macOS-en egyaránt.

Chrome Reading List: Olvasási lista bekapcsolása Chrome-ban Windowson és macOS-en

Az új Reading List funkció bekapcsolásához, most is a Chrome rejtett beállításai között kell kutakodni egy kicsit. Hasonlóan ahhoz, amikor a megújult PDF olvasó funkciót mutattuk be.

Szóval ezúttal is a chrome://flags részben kell keresnünk a megoldást, pontosabban a real-later opciót. Ha erre rákeresünk a Flags részben, s a mellette található kapcsolót Enabled értékre állítjuk, majd újraindítjuk a böngészőt, máris elérhetővé válik a Reading List, azaz Olvasási lista funkció. A beállítás egyébként ezúttal is elérhető közvetlen linkkel: aki Chrome-ban olvassa ezt a cikket, csak kattintson ide, s rögtön a megfelelő opcióhoz jut.

Használatát tekintve az Olvasási lista meglehetősen egyszerűre sikeredett. Ha megnyitunk egy weboldalt, vagy azon beül egy számunkra érdekes cikket, és szeretnénk azt későbbi elolvasásra félretenni (de azért a Könyvjelzők közé nem tennénk be), akkor csak rákattintunk a Chrome címsorának jobb szélén a csillag ionra, majd a megjelenő menüben az Add to Reading List menüpontra. Az adott oldal ekkor bekerül az Olvasási listánkba, amelyet a Kedvencek sáv jobb szélén érhetünk el, önálló gombként (Reading List felirattal). Erre kattintva listába szedve láthatjuk a későbbi elolvasásra elmentett lapokat, s egy kattintással megnyithatjuk bármelyiket. Ha kicsit valamelyik listaelem felett tartjuk az egérkurzort, a megjelenő extra gombokkal intézhetjük az olvasottnak jelölést, vagy a listáról való végleges törlést.

Bár mindez nagyon hasonlít a könyvjelzők menedzselésére, az átmenetileg izgalmas anyagok mentése esetén sokkal jobban járunk az Olvasási lista használatával, hiszen így nem kavarunk bele a szépen összeállított könyvjelző gyűjteményünkbe, ahová inkább a hosszú távon érdekes dolgokat érdemes lementeni.

Bár a Reading List még nem végleges, de ha így marad, szerintünk elég jól használható funkció lesz, amely megkönnyítheti a napi rutint. Ha keresgélés közben rátalálunk egy érdekes cikkre, oldalra, elég egy mozdulat a lementéséhez és a későbbi újra előhívásához. Ha pedig már nem kell, szintén pár mozdulat a törlése.

Ne maradjon le erről sem!