A természet hangjai a világban, interaktív térképen

Egy számítógép – vagy épp okostelefon – számtalan hasznos dologra alkalmas: munka, szórakozás, játék, tanulás, de akár egészségünk megőrzésében is segíthet. Ezeken belül temérdek lehetőség tárul elénk a segítségével. Kiváló eszköz például arra, hogy megismerjük a minket körülvevő világot, környezetet. Korábban mutattunk már például ingyenes madár- és hüllőhatározó appokat okostelefonokra, illetve egy olyan alkalmazást is, amellyel virtuálisan barangolhatjuk be a világ múzeumait és nézegethetünk műtárgyakat a virtuális valóság segítségével, a saját lakásunkban. Ma ezt a gyűjteményt egészítjük ki egy online gyöngyszemmel: létezik egy oldal, amelyek meghallgathatók a természet hangjai a világban, anélkül, hogy ehhez be kellene utaznunk a bolygó minden zegét-zugát.

A természet hangjai a világban, interaktív térképen

Nemrég mutattunk egy online felületet, ahol különféle erdei hangfelvételeket lehetett lejátszani a háttérben, hogy így csempésszük be a természetet a szürke hétköznapok home office világába. A Sounds of the Forest kicsit talán hasonló, de itt nem az a cél, hogy relaxáljunk a a végtelen lejátszásra állított madárhangok és szélzúgás segítségével, hanem az, hogy a lehető legtöbb helyre elutazhassunk virtuálisan és megtudjuk, mit hall az, aki mondjuk egy Japán erdőben bóklászik.

The International Forest Festival oldalán található egy Sounds of the Forest aloldal, amelyen egy interaktív – amúgy OpenStreetMap alapú – térkép segítségével kalézolhatunk a világban, s belehallgathatunk a különféle országok erdeinek hangulatába. A térképen látható sárga ikonokra kattintva nyithatók meg a felvételek, amelyek amúgy a Soundcloudra vannak feltöltve, s mindegyiknél láthatjuk a helyszín pontos megnevezését és azt is, ki rögzítette a hangokat. Jobb esetben még egy fotót is láthatunk a háttérben, bár itt nem annyira a fénykép a lényeg, elsősorban arra szolgál az oldal, hogy pár pillanatra körbevegyen minket a világ erdeinek atmoszférája, vagy legalábbis a hangjai.

Mindez nincs túlbonyolítva, szóval nem kell hozzá erőgép, szinte bármely számítógépen működik a böngészőben, sőt, adott esetben okostelefonon is, de ott a lejátszás idejére elugrik a böngésző a Soundcloud oldalán található felvételhez. Szerintünk érdemes kicsit kalandozni így a világban – a valóságban most úgyis elég macerás megtenni ugyanezt – és belehallgatni a Föld erdeinek suttogásába.

Ne maradjon le erről sem!