Hüllőhatározó és madárhatározó app okostelefonra természetbarátoknak

A számítógépekkel és más technikai kütyükkel kapcsoltban sokszor hangzik el, hogy általuk az emberek eltávolodnak a természettől. S bár ennek sajnos bőségesen van igazságtartalma, azért olykor a természet szeretete és a technikai megoldások szépen egymásra tudnak találni. Erre mutattunk már korábban is példákat: léteznek ingyenes növényhatározó appok, amelyekkel lefotózhatjuk az éppen látott virágot, fát, bokrot, a program pedig igyekszik beazonosítani a kérdéses növényt és minden fontos tudnivalót megmutatni róla. Ma két olyan ingyenes appot mutatunk, amelyekkel megkönnyíthető a kirándulások során látott-hallott madarak, kétéltűek és hüllők azonosítása. Íme egy remek hüllőhatározó és egy szintén nagyszerű madárhatározó app iPhone-ra.

Kétéltű- és hüllőhatározó, illetve madárhatározó app kiránduláshoz

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkájával életre keltett két alkalmazás a felületét tekintve szinte teljesen azonos. A stílus, a felépítés egyezik, de a témakörök persze eltérnek. A Kétéltű- és hüllőhatározó segítségével a kétéltűek és hüllők népes táborát ismerhetjük meg, míg a Madárhatározóval a zsebünkben pillanatok alatt beazonosíthatjuk a kirándulások alkalmával látott és hallott madarakat.

A programok használata tulajdonképpen azonos: az alak, a szín és az élőhely alapján dobják fel a lehetséges találatokat, amelyek közül rajzolt képek alapján tudjuk kiválasztani azt az állatot, amelyet látni véltünk. Ilyenkor egy tömör, érhető összefoglalót, illetve adatlapot kapunk a kérdéses állatról, amelynek adott esetben akár a hangját is meghallgatjuk. A Madárhatározó alkalmazásnál értelemszerűen kicsit nagyobb szerep jut a hangoknak, a másik appban ez javarészt a békákra korlátozódik, lévén a teknősök, kígyók és gyíkok mondhatni kevésbé szószátyárok…

A programok alapból ingyenesek, de a Madárhatározóban lehetőség van alkalmazáson belüli vásárlásra is. A Haladó verzióban, amely nagyjából ezer forintért lehet a miénk, még több madarat ismerhetünk meg. Mellesleg ha MME tagságunk van, akkor aktiválhatjuk a plusz adatbázist a tagsági számunkkal is.

Mindent egybevetve a két kis app kifejezetten jól sikerült. Igényes, stílusos felületet kaptak, nagyon egyszerűen használhatók, s nem próbálnak lenyomni a torkunkon egy kötetnyi tudnivalót, hanem korrekt összefoglalót adnak az állatokról. Mellesleg ha nem érjük be ennyivel, akkor egy mozdulattal tovább ugorhatunk az MME honlapján az adott állat részletesebb ismertetőjéhez.

Szóval e két alkalmazást feltétlenül érdemes felcsempészni az okostelefonra amikor kirándulni indulunk, hogy a madarak, kétéltűek és hüllők beazonosítása ne jelentsen majd gondot.

Ne maradjon le erről sem!