Retró játékok ingyen a böngészőben

Az elmúlt években mutattunk már néhány jópofa – és ingyenes – megoldást azok számára, akik szeretnek néha nosztalgiázni a régi operációs rendszerekkel, programokkal, játékokkal. Az interneten ugyanis elérhetők a legjobb C64-es játékok, régi DOS játékok, vagy akár a DOS, Windows, Linux, BeOS és egyéb rendszerek régebbi verziói. Ma ezt a gyűjteményt szeretnénk bővíteni egy újabb darabban, amelyben a retró játékok ingyen, dupla kattintással elérhetők bárki számára. Nem kell telepíteni semmit, az egészhez elég egy modern böngésző.

EmuOS: retró játékok ingyen a böngészőben

Az EmuOS egy jópofa kezdeményezés (az Emupedia részeként), amely a régi játékok és programok interneten elérhető változatait szedi össze egy felületre. A felület ráadásul eleve nosztalgikus érzést kelthet, hiszen választhatunk a Windows 3.1, Windows 95, Windows 98 vagy Windows Me rendszerek stílusából egyaránt.

Ezúttal azonban nincs szó a virtuális rendszerről vagy a régi rendszerek teljes emulálásáról, az egész csak egy ötletes felület ahhoz, hogy elindíthassunk rajta retró játékokat (Worms 2, X-COM: UFI Defense, Doom, Quake, Diablo, Pong, Pac-Man stb.), vagy éppen olyan alkalmazásokat mint WinAmp, a Notepad, esetleg a régi Paint. Bármelyik elindítható dupla kattintással, akár ablakban, akár teljes képernyőre kinagyított felületen. A legtöbb persze ezek közül az eredeti programok webes változata, de a dolog így is nagyon szórakoztató és kicsit visszarepíti az embert a számítástechnika korábbi évtizedeibe.

Az oldal egyelőre erősen fejlesztés alatt van, csak beta változatban érhető el, szóval előfordulhat, hogy egy-egy funkció nem teljesen üzemképes. De remélhetőleg nem marad abba a fejlesztés és így mindig elérhetők lesznek a régi kedvencek online, pár mozdulattal.

Ne maradjon le erről sem!