Időzónák közötti eltérések, az időeltolódás ellenőrzése online

Számtalan olyan helyzetbe kerülhetünk, amikor jó lenne tudni, a világ adott pontján éppen milyen nap és hány óra van. Legyen szó egy külföldi cég online bejelentésének időpontjáról, egy globális méretű cég meetingjéről, vagy csak egy külföldi rokonnal, ismerőssel tervezett Skype-os csevegésről, nem árt tisztában lenni, hogy a másik félnél mit mutat az óra. Így elkerülhetjük, hogy az időzónák közötti eltérések nem kívánatos helyzetbe sodorjanak: például éjszaka csörögjünk rá valakire FaceTime-on, vagy lemaradjunk egy számunkra fontos online eseményről, mert ugyan 10:00-ra volt meghirdetve, de az Los Angelesre vonatkozott, nem Budapestre, ami alapból 9 óra eltérést jelent. S hogy miként oldható meg az időeltolódás ellenőrzése online? Máris mutatunk egy remek – és ingyenes – eszközt.

Időzónák közötti eltérések, avagy az időeltolódás ellenőrzése online

Zeitverschiebung.net a időeltolódás ellenőrzés svájci bicskája (bár akad ebben némi képzavar, mert a szolgáltatás amúgy Németországban készült). Az viszont kétségtelen, hogy ezen az oldalon villámgyorsan megtudhatunk mindent az időzónákról. Magyarul ugyan nem használható, de angol felületet beállíthatunk.

Gyors ellenőrzés végett a legegyszerűbb, ha a Time Zone Converter részt használjuk. Csak írjuk be a két összehasonítandó ország nevét a 1st Location és 2nd Location mezőkbe, s máris látjuk, hol, mennyi a pontos idő, illetve mekkora az eltérés a két időzóna között.

Az időzónák közötti eltérések egyébként megtalálhatók az oldalon egy látványos térképen is, de az a helyzet, hogy hosszasan lehet csatangolni az oldalon, ha elkezdünk egy-egy város nevére klikkelni, hiszen ilyenkor újabb összehasonlításokhoz jutunk. Az egyes városok összehasonlításakor pedig akár órára lebontva is láthatjuk az időpontokat, így biztosan nem fogunk belekavarodni a dologba. Így azt is könnyebb beazonosítani, ha mondjuk egy valahol meghirdettek egy eseményt szombaton 10:00-ra, akkor az nálunk milyen napra és időpontra esik. 

Az egyes városokról, országokról részletes időzóna információkat is kérhetünk, s láthatjuk a napfelkelte és naplemente időpontjait is. 

Extraként az minden város pontos idejéről kérhetünk iframe kódot is, amellyel akár a saját weboldalunkba is beilleszthetjük a pontos időt, az adott országra, városra vonatkozóan.

Egy alternatív megoldás

Bár szerintünk a Zeitverschiebung.net minden szempontból, ha valaki inkább más stílusú megoldást keres, érdemes megismerkednie egy korábban bemutatott alternatívával is.

Ne maradjon le erről sem!