Álca e-mail létrehozás ingyen: valódi e-mail cím elrejtése regisztrációknál

Az elmúlt években számos nagyszerű – és ingyenes – szolgáltatást mutattunk már a Firefox böngésző fejlesztője, a Mozilla kínálatából. Ilyen volt például a Firefox Send, amely nagyméretű fájlok titkosított küldését oldja meg (mondjuk e cikk írásakor épp átmenetileg szünetel a szolgáltatás, de hamarosan újraindul majd), vagy a Firefox Monitor, amellyel ellenőrizhető, feltörték-e esetleg bármely online fiókunkat, s nyilvánosságra került-e a jelszavunk valahol az internet sötétebb bugyraiban. Jó, hát a Firefox Send átmeneti leállása kicsit ronthatja a renomét, de a Mozilla mentéségre legyen szólva, hogy éppen azért függesztették fel pár hónapra a működését, mert kiberbűnözői oldalon visszaéltek a lehetőséggel és malware-ek és zsarolóvírusok küldözgetésére is használták a titkosított fájlküldőt. Szóval ne mondjunk le róla, mert hihetetlenül jó szolgáltatás, ha majd újraindul, érdemes lesz ismét használatba venni. Addig érdekességnek itt van egy újabb Mozilla termék, amellyel két kattintás csupán az álca e-mail létrehozás. Ennek segítségével megoldhatóvá válik valódi e-mail cím elrejtése regisztrációknál. Vagyis nem adjuk ki valódi e-mail címünket fűnek-fának, de azért nem maradunk le a regisztrációs e-mail címre érkező fontos levelekről sem. Hogyan? Mutatjuk!

Firefox Relay: valódi e-mail cím elrejtése regisztrációknál

Firefox Relay valószínűleg sokak egyik kedvenc szolgáltatás lesz, hiszen szinte mindenki ódzkodik attól, hogy a valódi e-mail címét megadja a különféle online regisztrációknál: hírlevelekre feliratkozáskor, ingyenes letöltésre regisztráláskor, ajándékutalványos oldalakon stb. Ma már minden második oldalon regisztrálhatunk valamiért, szóval ok az lenne, bőven. Szóval vagy összedobunk egy kifejezetten e célra szánt alternatív email fiókot mondjuk a Gmailben, vagy használjuk a valódit. Vagy mégsem?

Nos, a Firefox Relay (és a többi hasonló szolgáltatás) jelentheti a harmadik járható utat. Ennek segítségével ugyanis úgynevezett alias címeket hozhatunk létre, amelyekből nem vezethető vissza az eredeti e-mail cím és a személyazonosságunk sem, viszont az erre címzett e-maileket gond nélkül megkapjuk, mivel a szerver azonnal továbbítja nekünk azokat a rendes címünkre. Ez jobb megoldás, mintha egy pár percig élő átmeneti e-mail címet kreálnánk, hiszen így a regisztráció után érkező leveleket, csatolmányokat, kódokat stb. is bármeddig megkapjuk. Ha heti hírlevélre iratkozunk fel vele, akkor az is megérkezik majd problémamentesen, viszont a valódi e-mail címünkről nem tudnak majd az adott szolgáltatónál. Az alias bármikor visszavonható, így az átirányítás is bármikor megszakítható, de ha kell, létrehozhatunk akár többet is.

Érdekesség, hogy a továbbított e-mailek úgy érkeznek meg, hogy egyértelműen feltűnjön, a Firefox Relay címünkre voltak címezve: nemes egyszerűséggel a levél végére odabiggyeszt a szolgáltatás egy logót, és szövegesen (angolul) is jelzi, hogy melyik alias címünkre címezték eredetileg a levelet.

Álca e-mail létrehozás ingyen, avagy e-mail alias létrehozás

Firefox Relay használata nagyon egyszerű: csupán egy Firefox fiókra lesz szükségünk, amelyet létrehozhatunk a Firefox Relay oldalán is, de ha már anno kreáltunk ilyet, egyszerűen csak be kell lépnünk vele az oldalon és máris megalkothatjuk álca e-mail címünket. Az aliasokat véletlenszerűen lehet generálni, vagyis a dolog egyetlen kattintás. Utána már másolhatjuk is Vágólapra, vagy menthetjük a saját e-mail címek közé, hogy később bármikor felhasználhassuk. Az átirányítás egyébként a Firefox fiókunk e-mail címére történik, vagyis azon a valódi e-mail címen kapjuk meg a leveleket, amit a Firefox fiók létrehozásakor megadtunk. 

Ha valaki Firefox böngészőt használ, tovább egyszerűsítheti a dolgot a Firefox Relay Beta elnevezésű kiegészítő telepítésével. Ezzel közvetlenül eljuthatunk a címek szerkesztésére szolgáló adminisztrációs felületre, illetve ha egy online szolgáltatás bekéri az e-mail címünket a regisztrációnál, egy kattintással megadhatjuk neki az álca-címet.

Egyetlen dologra érdemes azért odafigyelni: ha olyan szolgáltatásba regisztrálunk álcázott címünkkel, amely belépéskor, vagy adminisztrációs teendők intézésekor e-mailt küld a megadott címünkre, akkor ne szüntessük meg az aliast amíg az adott szolgáltatást használni akarjuk, különben nem kapjuk meg az e címünkre küldött leveleket. Az átirányítás amúgy szüneteltethető is, ha úgy hozza a sorsunk.

Ne maradjon le erről sem!