Vektorgrafikus program, sok extrával: logókhoz, grafikákhoz, fotók átalakításához

Ha vektorgrafikai szoftverekre terelődik a szó, a legtöbb felhasználónak a CorelDRAW vagy az Adobe Illustrator jut az eszébe, pedig az a helyzet, hogy akadnak ezeken kívül is jól használható megoldások, ráadásul sokkal olcsóbban. Mai választottunk a macOS alatt futó Logoist, amelynek nemrég jelent meg legújabb verziója (a korábbiról itt írtunk tesztet). Neve alapján az ember azt gondolná, hogy csak logók tervezésére alkalmas, de az a helyzet, hogy bár egyike a legjobb lógókészítő programoknak, ennél azért jóval többre képes. Máris megmutatjuk, mitől is olyan lenyűgöző ez a vektorgrafikus program.

Lenyűgöző vektorgrafikus program, logókhoz, grafikákhoz, fotók átalakításához

Kezdjük ott, hogy a program felülete rendkívül barátságos. A bal oldali eszköztár színes ikonjai között gyorsan megtaláljuk amit keresünk:

  • Text: nem túl meglep módon szövegdobozok létrehozására hivatott.
  • Shape: különféle vektoros alakzatokat rajzolhatunk vele, négyzetektől a különféle csillagokig, többágú alakzatokig.
  • Pen: nevének megfelelően vektoros toll, Bézier-görbe funkcióval kiegészítve
  • Clipart: itt temérdek előre megrajzolt grafikai elemet, ábrát találunk, amelyeket felhasználhatunk a készülő grafikához. Minden témakörök szerinti kategóriákba van rendszerezve, szóval villámgyorsan megleljük, amire épp szükségünk van.
  • Templates: kész vektoros sablonokat emelhetünk be a vászonra. Nem csak a programhoz kapottakat használhatjuk, hanem bármely, a vásznon kijelölt elemből kreálhatunk saját sablont, amelyet később újra felhasználhatunk, gyakorlatilag két kattintással.
  • Image: bitmapes kepefájlt, fotót importálhatunk a vászonra.
  • Background: érdekes módon a Logoist teljesen külön képes kezelni a képek hátterét. Nem egyszerűen külön rétegként van jelen, hanem szinte teljesen önálló életet élő részként dolgozhatunk vele, például saját effekteket alkalmazhatunk rajta. Ráadásul akár többet is létrehozhatunk, így azokat könnyen cserélhetjük a többi elem mögött. Ráadásul exportáláskor is külön dönthetünk a sorsáról (például kikapcsolhatjuk, ha áttetsző háttérre van szükségünk).
  • Group: a Logoist esetében a csoportok fontos részét képezik a munkának, így külön gombot is kapunk a létrehozásukhoz.
  • Instance: ezzel többek között a kijelölt elemekből készíthetünk másolatot, egyetlen objektumként.
  • Embed: egy másik Logoist dokumentumot emelhetünk be az aktuális vászonra. Választhatunk, hogy a program csak linkeljen az eredeti képre, vagy teljesen beemelje azt. De ha kell, akár egy teljesen új dokumentumot is létrehozhatunk az aktuálisba beágyazva.

Ezek az eszközök tehát villámgyorsan kiválaszthatók és segítségükkel nagyon kényelmesen rajzolhatunk a vászonra. A Logoist eközben a jobb oldali panelen mindig az aktuális eszköz beállítási opcióit, jellemzőit mutatja, illetve ugyancsak ott érhetjük el az éppen használható effekteket, szűrőket. Ezek teszik egyébként egyedülállóvá ezt a programot, ugyanis legyen szó akár kitöltésről, árnyékokról, keretekről, ragyogásról stb., nem csak a legapróbb részletekig testre szabhatjuk ezeket, hanem kapunk seregnyi sablont is, amelyekkel egy kattintás csupán mondjuk egy vetett árnyék vagy trendi színátmenet alkalmazása a kijelölt elemeken. Ugyanilyen egyszerűen válogathatunk ecset stílust például kijelölt vonalakhoz eszköz esetében, vagy fedhetünk be olvadó hóval, esetleg boríthatunk lángokba mondjuk egy rajzolt elemet, feliratot a Generator gyűjteményből választva (emitt megnézhetők a Generator effektjei). A legszebb az egészben, hogy a sablonokkal sem kell pont úgy beérnünk, ahogy kapjuk, hiszen utólag mindegyik módosítható, éppúgy, mintha magunk válogattuk volna össze a felhasznált szűrőket és effekteket.

További jópofa extra a Color Suggestion funkció, amellyel a kijelölt elem részeinek átszínezéséhez kapunk ötleteket. Ezeket egyetlen kattintással alkalmazhatjuk is a grafikán. A színpaletták menedzselése is nagyon kényelmesre sikerült, ahogy a színválasztó is abszolút kézre áll minden szempontból.

A Logoist egyik legizgalmasabb eleme egyébként a rétegkezelő, amely döbbenetesen kényelmesen használható, ráadásul azonnal alkalmazhatjuk az elemeken az egyesítési, kivonási (Union, Substract, Intersect, Difference) módosításokat, közvetlenül a réteg- és csoportkezelőn.

Logoist 4 újdonságok

Az új verzió – azaz a Logoist 4 – számtalan hasznos újdonsággal szolgál az elődhöz képest. Kezdjük ott, hogy a megújult renderelő motor már az Apple Metalra épül, így sokkal gyorsabb a megjelenítés, a nagyítások stb., illetve a memóriahasználat szempontjából is kezesebb lett a program. Több száz objektum esetén nem lassul érezhetően a munka vele.

Nagyon hasznos újdonság a Focus Mode, amellyel a készülő anyag adott részletére tudunk koncentrálni. A kijelölt elemeken kívül a program ilyenkor minden mást eltüntet a szemünk elől, így pontosabban tudunk kidolgozni részleteket, anélkül, hogy ehhez új dokumentumba, vászonra stb. kellene másolnunk az adott részletet. Még a színpalettát is képes úgy alakítani a program, hogy csak az adott elemek színeit érjük el, villámgyorsan.

Immár a Logoist is megkapta az Artboards funkciót, így ebben a programban is dolgozhatunk egyszerre több rajztáblán, egyetlen dokumentumon belül. Ez kifejezetten jól jön, ha például egy grafikából több variációt is szeretnénk készíteni.

De változott a színátmenetek kezelése is, az új Multipoint Gradients megoldással akár Bézier-görbéket is alkalmazhatunk az átmenetekben. De végre görbére illeszthetjük a feliratokat és az X-Ray funkció is modernizálódott kicsit, így áttekinthetőbbé tehetjük a sok elemből álló grafikák vázát. Szűrőkből is rendelkezésre állnak újabbak (Color Mesh Filter, Edge Smear Filter, Inner Dots Filter stb.). Emellett pedig számos kényelmi újítást is kapott a felület, így például a jobb vonalzók és a könnyebb pozícionálás is sokat segít a munkában).

Sokat változott a programban az import/export funkció is. Így mostantól kényelmesebben választhatjuk ki a kívánt formátumokat (SVG, PNG, PSD, HEIF/HEIC, PDF stb.), illetve módosíthatjuk azok exportálási jellemzőit. Importáláskor is ügyesebben bánik a program a vektoros ábrákkal.

Fotók átalakítása vektoros ábrává és egyéb extrák

Szintén új funkció és nagyon jól sikerült a Vectorizer, amellyel bitmapes képeket, fotókat alakíthatunk át vektoros grafikává. Ez hihetetlenül jól sikerült funkció, az egyik legjobb bitmap-vector átalakító funkció lett, amellyel eddig találkoztunk. A rendelkezésre álló opciók segítségével finomíthatunk is a részleteken.

Szintén a fotók átalakítását segíti az Enhance Images funkció, amellyel – a gépi tanulásra és a mesterséges intelligenciára támaszkodva – jó minőségben megnövelhetjük egy fotó felbontását.

De még ez sem minden, ott van ugyanis a megújult Crop image & Edit Mask funkció, amellyel rendkívül egyszerűen vághatunk körbe objektumokat a képeken, hogy például eltüntessük egy portrén a hátteret, vagy egy fotó tárgya mögül a felesleges elemeket. Itt szintén a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segít nekünk, a sebességről pedig az Apple Metal motor gondoskodik. Régebbi Macen is szépen működnek amúgy ezek a funkciók, legfeljebb kicsit többet kell várnunk, amíg a program kielemzi a lehetőségeket. Mindenesetre az újabb gépeken, akár a gyengébb 2020-as MacBook Airen is kellemes elfogadható dolgozik a program a fotók átalakításán.

Logók készítése: tényleg mindent megkapunk hozzá

Mielőtt jönne a szokásos összefoglaló, meg kell említetünk, hogy azért nem véletlenül Logoist a program neve. Vagy ugyanis egy 1-2-3 Logo fantázianevű funkciója, ahol egyszerűen csak be kell írnunk a használni kívánt nevet, esetleg szlogennel kiegészítve, majd végigkattogni a Varázsló egyes lépéseit.

Minden egyes lépéssel közelebb kerülünk a végeredményhez, de addig számtalan variációt, lehetőséget tár elénk a program. Nekünk csak választani kell közülük és szépen haladni a választások alapján tovább. A végeredmény pedig igencsak meggyőző, de ha nem vagyunk mindennel elégedettek, természetesen belenyúlhatunk és módosíthatunk bármit, elvégre ez egy vektorgrafikus program, erre találták ki.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Logoist az egyik legjobb vektorgrafikus program macOS-re, akár tényleg csak jogokat, akár komoly, összetett grafikákat szeretnénk éppen gyártani. Az új fotó-feldolgozási képességekkel pedig azoknak is jó választás lehet, akiknek gyakran kell objektumokat mögül eltávolítani a hátteret és a környezetet a fotókon, esetleg sokszor kell rossz minőségű fotókból nagyobb felbontást kreálni, vagy éppen szeretné a fotóit vektoros ábraként feldolgozni, használni.

Ez a program jól jöhet a grafikusoknak, sebszerkesztőknek, de akár a bloggereknek is. A használatát pillanatok alatt elsajátíthatjuk, a temérdek sablon pedig nem csak a kezdőknek hatalmas segítség, hanem a profik életét is megkönnyítheti. Gyorsan, pontosan dolgozhatunk vele.

Mindezt azért nem ingyen kapjuk, a programot 14 490 forintért vásárolhatjuk meg az App Store-ban. Pénzünkért cserébe azonban tényleg gyors és kezes grafikai szoftvert kapunk. Ráadásul nem kell zsákbamacskát vennünk, hiszen a készítők oldaláról letölthető az ingyenes próbaverzió is, amelyben az összes funkció a rendelkezésünkre áll, csak az exportált képekre kerül vízjel.

A készítők kezéből egyébként nem csak ez a vektorgrafikus program került ki. Több remek macOS alkalmazással vannak jelen a piacon, így például nekik köszönhető a legjobb családfa tervező szoftver (MacFamilyTree 9) is. Aki még nem ismeri, de épp családfa összeállításon és megrajzoláson töri a fejét, annak érdemes azzal is megismerkednie. Írtunk róla részletes tesztet, amely itt olvasható.

Ne maradjon le erről sem!