Vérnyomás adatok nyilvántartása okostelefonon, teljes kényelemben

Ha valaki körbenéz Egészség rovatunkban, számtalan remek – sok esetben ráadásul ingyenes – appot talál iOS-re és Androidra egyaránt, amelyek segíthetnek az egészséges életmód kialakításában. Legyen szó diétáról, vitaminok vagy gyógyszerek megfelelő időpontban történő bevételéről, relaxációról, tornáról, dohányzásról leszokásról, az okostelefon segíthet ezekben minden nap. Az egyik legfontosabb egészségügyi alkalmazás, amelyet a nyaralni indulóknak is ajánlottunk egy korábbi válogatásban, az ÉletMentő app, melyet több szempontból is érdemes a telefonunkon tartani mindig, akkor is, ha amúgy makk egészségesnek gondoljuk magunkat. Ha viszont például magas vérnyomással is küzdünk, akkor érdemes kiegészíteni ezt egy másik hasznos kis programmal, amellyel megoldható a vérnyomás adatok nyilvántartása okostelefonon.

KardioNapló: vérnyomás adatok nyilvántartása okostelefonon

A Magyar Hypertonia Társaság által kiadott KardioNapló (amely iOS-re itt, Androidra itt érhető el ingyen) segítségével teljes kényelemben menedzselhetjük a mért vérnyomás adatokat. Magában a mérésben ugyan nem tud segíteni a program, de arra tökéletes, hogy naponta akár több alkalommal is feljegyezzük benne az értékeket, s az így összegyűlt eredményekből pár mozdulattal statisztikát készítsünk. Utóbbi akár PDF formátumban is menthető, így könnyedén kinyomtathatjuk a számítógépen, vagy megoszthatjuk a kezelőorvosunkkal.

Mivel a program felülete abszolút letisztult, használata nagyon egyszerű. A mért adatok felvitele is mindössze néhány mozdulat. Nem csak vérnyomás, hanem koleszterin adatok is felvehetők az adatbázisba. Sőt, találunk benne egy kardiovaszkuláris életkor kalkulátort is, amellyel megnézhetjük, mekkora egy kardiovaszkuláris betegség kockázata számunkra. Ugyancsak találunk adatokat arra vonatkozóan is, hogy a mért vérnyomás adatok alapján tulajdonképpen mire lehet következtetni, vagyis alacsony, normál, magas (és ezek különféle fokozatai) e a vérnyomásunk.

Sőt, találunk a programban további extrákat is, így például egy térképet, amelyen megtalálunk minden fontos intézményt, ahová ilyen jellegű betegséggel, tünetekkel fordulhatunk a környékünkön. Illetve van egy elég méretes cikkgyűjtemény is, amelyben az alapfogalmaktól, a kezelési módokon át, az életmódváltásra vonatkozó tanácsokig mindenféle témából válogathatunk. További pozitívum, hogy beállíthatunk a programban értesítéseket is, hogy még véletlenül se felejtsük el bevenni az esetleges gyógyszereket a megfelelő időpontban.

Mindent egybevetve a KardioNapló kifejezetten hasznos kis alkalmazás azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek. Nem csak azért, hogy egy helyen tudják tárolni a mérési adatokat és könnyen megoszthassák azokat, hanem azért is, mert rengeteg hasznos tudnivalót rejt az alkalmazás a megfelelő életmód kialakításához. Könnyen használható, ízléses alkalmazásról van szó. Talán csak egy export/import funkció hiányzik belőle, hogy adatainkat bármikor menthessük és visszaállíthassuk, illetve praktikus lenne, ha nem csak aznapi adatok bevitelét engedné, hanem visszamenőleg is felvihetnénk mért értékeket, ha például pár napig csak papírra jegyzeteltünk, vagy éppen a korábban máshová felvésett mérési adatokat is szeretnénk itt nyilvántartani. Reméljük, előbb-utóbb ezek a funkciók is bekerülnek majd a programba.

Ne maradjon le erről sem!