Lenyűgöző időjárási térképek Windows 10-re, önálló alkalmazásként

Nem is olyan régen csokorba szedtük, melyek a legjobb időjárás előrejelző appok iOS-re és Androidra, sőt, azt is megmutattuk, milyen jól használható időjárás programok léteznek macOS-re. Éppen ezért arra gondoltunk, nem maradhat ki a szórásból a Windows 10 sem. A helyzet azonban az, hogy a Windows 10 saját időjárás alkalmazása már eleve elég korrektre sikeredett. Áttekinthető és viszonylag pontos (jelenleg a Foreca adataira építi az előrejelzést). Ráadásul nem is nagyon van ennél jobb program ebben a kategóriában a Windows Áruházában. Van azonban egy remek lehetőség, hogy az alap előrejelzésnél jóval többet lássunk a Windows Asztalán. Pár mozdulattal elővarázsolhatók lenyűgöző időjárási térképek Windows 10 alatt is. Nem kell hozzá semmi más, csak az Edge Chromium böngésző egyik praktikus funkciója és persze a célnak megfelelő időjárás előrejelző szolgáltatás.

Windy az ablakban: lenyűgöző időjárási térképek Windows 10-re

Ha valaki olvasta cikkünket a legjobb iOS és Android időjárás appokról, annak a Windy neve bizonyára ismerősen cseng. Ez a előrejelző szolgáltatás döbbenetesen jó időjárási térképekkel rendelkezik, beleértve a szél, eső, hőmérséklet, levegőminőség, felhők, hullámok stb. megjelenítését. Ezek a térképek pont olyan átláthatók, mint amilyen látványosak, ráadásul folyamatosan frissülnek.

Emellett a szolgáltatás azért a szokásos ikonos-szöveges előrejelzés is elénk tárja. Ehhez a cég összedobott egy-egy praktikusan használható iOS és Android appot is, amely alapvetően ingyen használható, csak néhány extra funkcióért kell előfizetnünk, ha akarunk.

Bár egyelőre hivatalos alkalmazás nem készült a Windy-ből Windowsra, mi magunk pár kattintással elkészíthetünk egy ilyet, programozói tudás nélkül. Két dolog kell hozzá:

  • A Windy.com oldal, amely felépítését tekintve tökéletes hozzá, hogy önálló programként is megállja a helyét.
  • A Microsoft Edge Chromium böngésző és annak egy korábban általunk is bemutatott funkciója, amely a weboldalakból képes asztali alkalmazást faragni.

Első lépésként nyissuk meg az Edge Chromium böngészőben a windy.com oldalt. Ezután kattintsunk a böngészőben a három ponttal () jelölt menü gombra, s a megjelenő menüben navigáljunk el az Alkalmazások menüponthoz. A lenyíló almenüben kattintsunk a Webhely telepítése alkalmazásként menüpontra. Ennyit!

Innentől kezdve a Windy.com oldalt nem kell többé megnyitni a böngészőben. Önálló alkalmazásként elindítható a Start menüből, vagy akár a Tálcára is kitűzhetjük. Internet kapcsolatra természetesen továbbra is szükségünk lesz a használatához, hiszen a friss adatokat onnan tölti be, de a használata immár pont olyan egyszerű lesz, mint a Windows 10 saját időjárás alkalmazásának. Felnagyíthatjuk teljes képernyőre, vagy használhatjuk önálló ablakban egyaránt. Nem foglalja a helyet a böngésző címsora és eszköztára. Minden funkciót – beleértve az összes elérhető időjárás térképet – gond nélkül használhatunk ezen a módon.

Értelemszerűen nem csak a Windy alkalmas erre, hanem szinte bármely időjárás előrejelző weboldal, beleértve akár az Időképet is. Azonban a Windy felülete eleve úgy lett kialakítva, hogy teljes egészében csak fontos információkat lássunk rajta. Szerintünk ez az egyik legjobb ilyen szolgáltatás, s tökéletesen megállja a helyét alkalmazásként is.

Mielőtt elfelejtjük: a módszer tulajdonképpen akár macOS alatt is működik, ha valaki ott is a Microsoft Edge Chromium böngészőt használja. Egyik esetben sem alapfeltétel, hogy ez legyen az alapértelmezett böngészőnk, azt is megtehetjük, hogy az Edge-et csak erre az “alkalmazásosdira” vetjük be.

Ne maradjon le erről sem!