Gyűjtemények használata Edge Chromium böngészőben

A Microsoft Chromium alapokra épülő új Edge böngészőjét anno részletesen bemutattuk, sőt, szolgáltunk már hozzá számos praktikus tippel is. A cross-platform Edge alapvetően egy jól sikerült böngésző, gyors és számos biztonsági funkcióval felvértezték (ennek ellenére a magánszféra tiszteletben tartása sokak szerint az Edge-nek sem megy jobban, mint a Chrome-nak). Ez idővel eldől majd, mindenesetre az új Edge mérföldekkel jobban sikerült elődeinél. A nemrég megjelent 81-es verzió pedig végre hivatalosan is megkapta azt az új funkciót, amelyről még az első stabil változat megjelenésekor írtuk, hogy egyelőre csak a bétában érhető el: ez a Gyűjtemények. Vagyis mostantól végre hivatalosan is megy a Gyűjtemények használata Edge Chromium böngészőben. Megmutatjuk, miként.

Gyűjtemények használata Edge Chromium böngészőben

A Gyűjtemények (Collections) funkció kicsit hasonlít a könyvjelzőkhöz, mégis más. Segítségével például csoportokba rendezhetjük azokat az oldalakat, amelyeket általában egyszerre szoktunk megnyitni a böngészőben. Így ettől kezdve egyetlen mozdulattal újranyithatjuk egy-egy ilyen csoport teljes tartalmát.

Természetesen arra is jó, hogy a számunkra fontos oldalakat rendszerezzük vele, vagy éppen a Pocket helyett ilyen csoportokba gyűjtsük a böngészés közben fellelt érdekesebb cikkeket, hogy majd később elolvassuk azokat. Átláthatóbb összeállításokat kreálhatunk így, mintha hagyományos könyvjelzőket használnánk.

További érdekesség, hogy ezeket a gyűjteményeket egyéb módokon is felhasználhatjuk:

  • Vágólapra másolhatjuk listaként és beilleszthetjük bármilyen szövegszerkesztőbe, levelezőbe stb. Ha olyan alkalmazásba illesztjük be, amelyik támogatja a HTML formázásokat, akkor szépen formázott, képekkel ellátott listát kapunk.
  • Exportálhatjuk a listát Excel táblázatba vagy Word dokumentumba.

Emellett megjegyzést fűzhetünk minden egyes gyűjteményhez, illetve lehetőségünk van a teljes gyűjtemény szinkronizálására is az eszközeink között, így mindenhol elérhetjük azokat.

Mindent egybevetve a Gyűjtemények funkció egy kifejezetten jól sikerült kényelmi megoldás az új Edge-ben. Mi kifejezetten örülünk, hogy végre publikált a Microsoft a stabil változatban, s nem csak azok használhatják, akik a béta verziókkal kísérleteznek.

Ne maradjon le erről sem!