Word dokumentumok kombinálása: több dokumentumból egy, pár kattintással

Ma egy viszonylag rövidke tippel szolgálunk azoknak, akik a Microsoft Office csomagot használják, s gyakran dolgoznak Word dokumentumokkal. Megmutatjuk, miként oldható meg a Word dokumentumok kombinálása, vagy miként lesz több dokumentumból egy, összefűzött dokumentum, pár kattintással. Nem ördöngösség a dolog, és szerintünk sokkal egyszerűbb, mint egyenként megnyitogatni az összefűzésre váró dokumentumokat, majd a kijelölés/másolás/beillesztés műveletekkel bajlódni.

Word dokumentumok kombinálása: több dokumentumból egy, pár kattintással

Kezdjük az egyszerűbb megoldással, amikor csak két dokumentum összefűzésére lenne szükség. Ehhez nem kell mást tennünk, csak megnyitni a kezdő dokumentumot (amelyikkel az összefűzött anyagnak kezdődnie kell) a Wordben a megszokott módon.

Ezután kattintsunk a szalagos eszköztáron a Beszúrás fülre, majd a megjelenő ikonok közül válasszuk az Objektum melletti lefelé mutató nyilat. A megjelenő menüből válasszuk ki a Szöveg fájlból… menüpontot.

Ekkor megnyílik a szokásos megnyitási párbeszédablak, amelyben kiválaszthatjuk a hozzáfűzésre kiszemelt anyagot. Egy kattintás a Megnyitás gombra, s a két anyag máris egyesül. Menthetjük a szokott módon az éppen megnyitott dokumentum módosításaként, vagy a Fájl / Mentés másként lehetőséget választva, teljesen új dokumentumként.

Ennél egyébként nem sokkal bonyolultabb az sem, ha több anyagot fűznénk össze. Egyszerűen ismételjük meg a fentieket több, további dokumentummal. Menteni persze ráérünk a végén is.

Sőt, az sem lehetetlen, hogy egy lépésben fűzzünk össze több Word fájlt. Az eljárás ekkor ugyanaz, mint fentebb, csak a Szöveg fájlból… menüpontra kattintás után megjelenő Megnyitás párbeszédablakban nem egy, hanem több fájlt jelölünk ki, s utána kattintunk a Megnyitás gombra. Ennek egyetlen hátulütője, hogy sajnos a Word az összefűzést a fájlnév szerinti sorrendben csinálja végig. Vagyis ha a megfelelő sorrendet szeretnénk elérni, akkor érdemes előtte átnevezni a dokumentumokat (akár az A-B-C karakterek fájlnév elé írásával), hogy a sorrend rendben legyen (erre is mutattunk trükköket és alkalmazásokat korábban).

Ha nem csak a Word dokumentumok összefűzése a cél, és szeretnének további Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote stb.) tippeket olvasni, bőségesen találnak továbbiakat Office dossziénkban.

Ne maradjon le erről sem!