Hangfelvétel átalakítása szerkeszthető szöveggé, pár mozdulattal

Ha valaki gyakran szokott hangfelvételekből írott anyagokat kreálni, tudja, mennyi időt képes felőrölni ez a folyamat. Szinte biztosan mindenkiben felmerült már a kérdés ilyenkor: megoldható lenne egy hangfelvétel átalakítása szerkeszthető szöveggé? Nos, tulajdonképpen igen, ráadásul mindössze pár kattintás az egész. Csodák persze nincsenek, utómunkára valószínűleg szükség lesz, de még így is jelentősen felgyorsíthatja a munkafolyamatot.

Vocalmatic: hangfelvétel átalakítása szerkeszthető szöveggé, pár mozdulattal

A Vocalmatic akár napi szinten hasznos szolgáltatás is lehet azok számára, akiknek gyakran kell feldolgozniuk hangfelvételeket. Ennek az online szolgáltatásnak a segítségével teljesen automatikusan alakíthatunk át hanganyagokat írott, szerkeszthető szöveggé.

Vagyis ha van egy 30 perces felvételünk valamilyen megbeszélésről, abból kényelmesen és viszonylag gyorsan kreálhatunk vele szöveges dokumentumot.

Használata nagyon egyszerű:

  • feltöltjük a felvételt mp3, flac, wav vagy webm formátumban (a fájlméret maximum 2 GB lehet, ami bőven elegendő hosszabb hanganyagok esetében is)
  • megadjuk a felvételen hallható beszéd nyelvét (ez lehet akár magyar is)
  • kiválasztjuk a célformátumot (nem csak folyó szövegként, hanem SRT feliratként is feldolgozhatjuk a hangot)
  • végül a Submit gombra kattintva elindítjuk a felvétel feldolgozását

Az átalakítási folyamat időtartama a felvétel hosszától függ, de nálunk egy 15 perces felvételt is pár perc alatt átdolgozott a rendszer. Nem kell végigvárnunk, ha elkészült, a rendszer küld róle egy üzenetet az e-mail címünkre.

Miután végzett az átalakítással, a rendszer nem hagy magunkra, hanem komplett eszköztárat ad, hogy feldolgozhassuk az elkészült szöveget. Az online szerkesztőfelületen kényelmesen használható szövegszerkesztőben végezhetjük el a javításokat, miközben lehetőségünk van belehallgatni a felvételbe is, hogy ellenőrizhessük az eredeti és a konvertált tartalmat. Ha végeztünk, egy kattintással letölthetjük a javított anyagot Word vagy TXT formátumban.

Eredményeit tekintve a tesztek alatt vegyesen szerepelt a Vocalmatic. Miközben a magyar nyelvű hanganyagokat egy kicsit rosszabb minőségű felvétel esetében is egészen jól dolgozza fel, az írásjelek használata sajnos nem az erőssége. Vagyis a vesszők, pontok, mondatkezdés stb. tekintetében azért mindig utómunkára szorul az átalakított anyag. De még így is sokat gyorsíthat a munkán azok számára, akik lassan tudnák bepötyögni a felvétel hallgatása közben az elhangzottakat a szövegszerkesztőbe. Kiváltani viszont nem fogja a teljes munkafolyamatot. Ráadásul, ha mondjuk egy csoportos, magyar nyelven folyó megbeszélést szeretnénk feldolgozni, a Vocalmatic nem tudja jelölni a szövegben, hogy mikor, ki beszél. Vagyis ezt is utólag kell kisilabizálnunk.

Természetesen nem árt, ha az esetlegesen túl zajos felvételeket a feltöltés előtt kicsit javítjuk. Ennek mikéntjéről anno írtunk ebben a cikkben, ahol megmutattuk, hogyan lehet felturbózni a gyengébben sikerült, zajos hanganyagokat, egy teljesen ingyenes – és cross-platform – szoftver segítségével.

A Vocalmatic használatához ingyenes regisztrációra van szükség. Kezdetnek kapunk 30 ingyen percet. Ez bőven elég lehet ahhoz, hogy leteszteljük, mennyire válik be az általunk használt hanganyagokkal kapcsolatban a rendszer. Ha felőröltük a 30 perc ingyen időt, előfizethetünk havi díjjal, vagy vásárolhatunk további órákat. A felhasználás jellegétől függ, hogy kinek, melyik csomag éri meg leginkább. Mindenesetre előfizetés előtt mindenképpen érdemes tesztelni a rendszert olyan felvételekkel, amilyeneket a későbbiekben is feldolgoznánk a segítségével.

Ne maradjon le erről sem!