Chromium Edge kiegészítők telepítése, akár a Chrome gyűjteményből is

Nemrég debütált hivatalosan a Microsoft megújult Edge böngészője, amely Chromium projektre alapoz és immár minden népszerű platformon használható (Windows, macOS, iOS, Android). Az új böngésző azonos alapra épül, mint a Google Chrome, így nem túl meglepú módon akár a Chrome-ra készítünk plug-inekkel is bővíthetjük a tudását. De emellett akadnak olyan kiegészítők is, amelyek minőségére a Microsoft felügyel, hogy biztosan ne csapja agyon egyik se a böngészőt (a kiegészítők mértéktelen telepítése ettől még az Edge esetében sem javasolt). Mivel két forrásból is bővíthető az új böngésző tudása, arra gondoltunk, megmutatjuk, pontosan miként is oldható meg a Chromium Edge kiegészítők telepítése.

Edge kiegészítők telepítése

Kezdjük azzal, miként lehet egyáltalán telepíteni egy új kiegészítőt az Edge böngészőbe. Sokat nem változott a procedúra a korábbi változathoz képest, de akad egy-két különbség.

Elsőként nyissuk meg az Edge menüjét (a  jelzésű gombra kattintva), és válasszuk az Extensions / Bővítmények menüpontot. A megjelenő felületen azonnal láthatók a már esetlegesen telepített kiegészítők. Ezt a listát az Extensions / Bővítmények menüpontra kattintva bármikor megnézhetjük. Itt tudjuk kikapcsolni a kérdéses plug-ineket, vagy az alattuk látható Remove / Eltávolítás linkre kattintva teljesen eltávolítani azokat a böngészőből.

Most persze elvileg még nincs ebben a listában semmi, hiszen csak most ismerkedünk a telepítés folyamatával. Szóval következő lépésként a Get extensions from Microsoft Store / Bővítmények beszerzése a Microsoft Store-ból linkre a bal oldali sávban. Ekkor megjelenik a Microsoft Edge Addons felület, ahol máris nekiláthatunk válogatni a hivatalos Edge plug-in kínálatból. A kiegészítőket kategóriákba sorolva tallózhatjuk, de ha konkrét darabra van szükségünk, rákereshetünk név szerint is.

Ha valamelyik modul megtetszik, csak kattintsunk rá, hogy minden részletet megtudjunk róla. Amennyiben a – jelenleg többnyire angol nyelvű – leírás alapján felkeltette az érdeklődésünket, a Get / Beszerzés gombra kattintva telepíthetjük a böngészőbe (a felugró panelen válasszuk az Add Extension / Bővítmény hozzáadása gombot a telepítéshez). Gyakorlatilag ennyi a telepítési folyamat.

Chrome kiegészítők telepítése az Edge böngészőbe

Mint a bevezetőben említettük, az új Edge nem csak a Microsoft saját kiegészítő-gyűjteményéből tud telepíteni, hanem a Chrome gyűjteményéből is. Ehhez azonban be kell kapcsolnunk egy extra funkciót a böngészőben.

Kattintsunk a menüben az Extensions / Bővítmények menüpontra, majd a megjelenő lap bal alsó részén kapcsoljuk be az Allow extensions from other stores / Más áruházakból származó bővítmények engedélyezése opciót. A felugró panelen kattintsunk az Allow / Engedélyezés gombra. Ettől kezdve a Chrome Web Store-t is kedvünkre kedvünkre látogathatjuk kiegészítőkért. A telepítési folyamat pont ugyanaz, mintha a Chrome böngészőben dolgoznánk éppen: vagyis csak kiválasztjuk a telepítendő kiegészítőt és a Hozzáadás gombra kattintva telepítjük azt a böngészőbe.

Ne maradjon le erről sem!