Webodalak átalakítása szerkeszthető PSD képpé, egy mozdulattal

Mutattunk egy érdekes megoldást azoknak, akik éppen nulláról terveznek egy új webodalt papíron. Számukra a Microsoft ingyenes szolgáltatása nagy segítség lehet, amikor a papírra vetett terveket át kell alakítani HTML kóddá. Ma viszont azoknak mutatunk praktikus megoldást, akik egy már kész weboldal áttervezését vették a fejükbe, s ehhez szükségük lenne egy olyan PSD fájlra, amelyben az weboldal minden eleme külön rétegen elérhető, módosítható, hogy akár a Photoshopban is lehessen dolgozni kicsit az arculat megújításán.

WebToLayers: webodalak átalakítása szerkeszthető PSD képpé, egy mozdulattal

WebToLayers egy aprócska maces alkalmazás, amely szinte bármilyen weboldalról képes fotót készíteni. Ilyen persze akad több is a világban, e program érdekessége azonban, hogy az elkészült fotót Photoshop PSD formátumban menthetjük, s abban önálló rétegekre bontva találjuk meg az oldal minden egyes alkotóelemét. Kezdve a bannerektől, a menüpontokon át, egészen a gombokig, szinte mindent áttervezhetünk így a Photoshopban.

Természetesen a program arra is alkalmas, hogy JPG vagy PNG fotót készítsünk egy weboldal teljes felületéről (beleértve az amúgy csak görgetéssel elérhető részeket is). Így a kép gyorsabban készül, viszont utólag nem igazán szerkeszthető. A PSD változat kicsit lassabban készül, cserébe viszont az összes objektumot külön rétegen helyezi el a program, így ami nem kell, azt egyszerűen kikapcsolhatjuk a Photoshop rétegkezelőjében, vagy átmozgathatunk elemeket egyik helyről a másikra stb. Szabad kezet kapunk.

Ráadásul a WebToLayers több felbontásban is képes betölteni a fotózandó oldalt, így a reszponzív honlapok esetében akár a mobilos vagy tabletes elrendezésről is készíthetünk fotót.

Mivel teljesen betölti az oldalt, így elkerülhető a lazy images és hasonló eljárások miatti elmosott, félig betöltött képek problémája (ami egyéb, szintén weboldalakat fotózó plug-inek esetében előfordul néha). Ettől függetlenül ez a program sem tévedhetetlen, így egy bonyolultabban felépített oldal esetében akadhatnak vele megjelenítési gondok, amelyek aztán a PSD fájlban is visszaköszönnek. Ennek elkerülése végett változtatható a User Agents jellemző, illetve van lehetőség a CSS kódok tiltására is.

Használata rendkívül egyszerű: megnyitjuk a fotózni kívánt oldalt a program saját felületén, beállítjuk a fotózni kívánt méretet, a weboldal maximális szélességét (választhatunk előre definiált méretekből is, ha mobilos vagy tabletes változatra van szükség az oldalból), végül kattintunk a fényképezőgép ikonnal jelölt gombon, kiválasztjuk a kívánt képformátumot, s kivárjuk, amíg elkészül a remekmű.

Az elkészült képek természetesen nem csak a Photoshopban, hanem bármely, a PSD fájlok feldolgozására alkalmas szoftverben (Pixelmator ProAffinity Photo stb.) használhatók.

A WebToLayers elérhető ingyenes próbaverzióként, így megvásárlás előtt tesztelhetjük a tudását. Ha beválik, 3290 forintos áron vásárolható meg az App Store-ban.

Ne maradjon le erről sem!