Minta adatbázis létrehozása egyetlen kattintással, több formátumban

Az elmúlt években mutattunk olyan fejlesztőrendszereket, amelyekkel gyorsan és viszonylag egyszerűen lehet alkalmazásokat fejleszteni, gyakorlatilag bármelyik népszerű rendszerre. Ilyen például a Xojo vagy LiveCode. Azonban a fejlesztéseknél sokszor nem elég a megfelelő programozási nyelv és környezet kiválasztása. A munka során számos esetben lehet szükségünk valamilyen adatbázisra, amelyet a teszteléshez felhasználhatunk, de azért mégsem “éles” adatokkal kell dolgozni és könnyen alakíthatjuk az adatbázis felépítését a szükségleteinknek megfelelőre. Nos, az alábbi online szolgáltatással egy minta adatbázis létrehozása egyetlen kattintással megoldható, ráadásul szinte bármilyen formátumban gondolkodhatunk.

Minta adatbázis létrehozása egyetlen kattintással, több formátumban

Generatedata.com oldalon egy nagyon könnyen használható és sokoldalú adatbázis-generáló rendszert találunk. Segítségével villámgyorsan hozhatunk létre CSVExcelHTMLJSONLDIFSQLXML, vagy valamelyik népszerű programozási nyelvhez illeszkedő adatbázisokat. Bármely formátumról beszéljük is, az adatbázis jellemzőit, felépítését teljesen mi határozhatjuk meg. 

E program lényege, hogy ha például szükségünk lenne egy olyan összeállításra, amelyben ügyfelek szerepelnek névvel, címmel, e-mail címmel, telefonszámmal stb., akkor csak felvázoljuk az elképzelt adatbázis felépítését, a mezőknél kiválasztjuk a megfelelő adatformátumot (ebben az esetben nameemailphone stb., de amúgy CVC kódtól a postai címig bármi lehet), majd megadjuk, hogy hány rekordra lenne szükségünk, kiválasztjuk a kimeneti formátumot, majd rákattintunk a Generate gombra. Ennyi! Máris készült a virtuális ügyfelekkel feltöltött adatbázis.

A választott formátumnak megfelelően vagy egy Vágólapra másolható listát/kódot kapunk, vagy fájlként (CSV, XLS stb.) letöltődik a kérdéses adatbázis. A formátumok kiválasztásakor amúgy annak felépítését is megszabhatjuk, például HTML esetén választhatunk a <table><ul><dl>adatformátumok közül.

Bár az adatbázis készítésénél választhatunk országot is – ami elsősorban az irányítószámok és telefonszámok generálásánál lehet érdekes -, sajnos Magyarország nem választható, így kifejezetten magyar jellemzőket nem tudunk beállítani. Így egyrészt nem jellemző, hogy ékezetes karakterek kerülnének a példa nevekbe, illetve a hazai telefonszám-felépítésnek sem felelnek meg az adatok. Szerencsére néhány adattípusnál lehetőség van egyéni formátumok összeállítására is, így például a telefonszámok esetében választhatunk saját “mintázatot”.

Mindent összegezve: a Generatedata.com tökéletes eszköz lesz amikor egy-egy gyorsan összeütött, nem valós adatokat tartalmazó adatbázisra van szükségünk.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató