Praktikus kerttervező programok ingyen és online

Réges-régen megmutattuk már a legjobb ingyenes 3D lakberendező programokat Windowsra és macOS-re, sőt, szolgáltunk már vérprofi, mégis akár ingyen is használható lakberendező appal az iPhone-t és iPadet használóknak is. De szolgáltunk anno online megoldással is e feladathoz. Ezúttal nem a lakás berendezését, megtervezését segítő programmal szolgálunk, hanem azt mutatjuk meg, melyek azok a praktikus kerttervező programok ingyen, amelyek segíthetnek kertünk megtervezésében.

Praktikus kerttervező programok ingyen és online

Nem fogjuk túlbonyolítani a dolgot, az alábbi online programok ugyanis meglepően jól adják magukat. Használatuk nem igényel pilótavizsgát, viszont ingyenes regisztrációt általában igen.

Kezdjük rögtön a Gardena nevű tervezővel, amely amellett, hogy segít átlátni, milyen növényeket, hová szeretnénk ültetni a méretarányosan megtervezett virtuális kertben, vagy miként helyezhetünk el ideálisan kerti bútorokat, még az öntözőrendszer automatikus megtervezésében is segítséget nyújt. 

Mondjuk ez utóbbi nem véletlen, lévén a kérdéses öntözőrendszer is Gardena termék, de ha épp erre van szükségünk, nagyon praktikus ez a megoldás, hiszen nem nekünk kell számolgatni a szükséges hozzávalókkal, hanem a program dolgozza ki a legoptimálisabb elrendezést az általunk vázolt kertelrendezés alapján. Ha regisztrálunk, a terveket elmenthetjük és később is át szerkeszthetjük. Sajnos export lehetőség itt nincs, de ha kell, ki tudjuk nyomtatni a terveket, így saját célra is praktikus darab, ha egyszerűen csak szeretnénk átlátni, hogyan érdemes elrendezni a zöldségeket, gyümölcsöket, dísznövényeket, kerti bútorokat. Mondjuk a felhasználható zöldség-gyömölcs-virág-bútor választék meglehetősen visszafogott, de az alapok átlátásához így is megfelelő lehet.

Kertészkedéshez szintén praktikus online szolgáltatás a Vegplotter, amelyben egy gyors és ingyenes regisztráció után ugyancsak nekiláthatunk a munkának. Betervezhetjük az ágyásokat, kerítéseket, komposztálót stb. S persze azt is, hová, milyen zöldség kerüljön. 

Ráadásul a program azt is figyeli, mely hónapokra tervezünk, így láthatjuk, hogy az adott hónapban a veteményesben pontosan mi az, ami egyáltalán megterem. Itt nem tervezhetünk egy kattintással komplett öntözőrendszert, cserébe viszont nagyjából tartalmazza a legnépszerűbb zöldségeket.

Ha elkészültünk, a kamera ikonra kattintva menthetjük képként, vagy nyomtathatjuk a terveket. Egyszerűen használható, mégis rendkívül hasznos kis online applikáció.

Ne maradjon le erről sem!