Gyors és ingyenes zenelejátszó program Windowsra, rengeteg extrával

Korábban szerepelt már nálunk egy sokoldalú, ingyenes zenelejátszó program Windowsra, amely modern felülettel és sok izgalmas funkcióval dicsekedhet. Sőt, mutattunk már olyat is, amelyikkel Youtube videókból összeállított lejátszási listákat hallgathatunk, teljes kényelemben. Mai választottunk inkább az elsőként említett programra hasonlít, azonban jóval kisebb rendszerigénnyel, sok extra funkcióval, és testreszabható felülettel rendelkezik. Érdemes vele megismerkedni, mert remek kis zenelejátszó alkalmazás, teljesen ingyen.

Audacious: gyors és ingyenes zenelejátszó program Windowsra

Az Audacious egy nyílt forráskódú, ingyenes zenelejátszó program, amely első ránézésre még talán kicsit fapadosnak is tűnhet, azonban az alapértelmezésben egyszerű külső egy meglehetősen összetett és sokoldalú alkalmazást takar.

Kezdők számára ideálissá teszi, hogy teljesen magyar felülettel rendelkezik, így a nyelvismeret esetleges hiánya nem jelent akadályt a program megismerésében. Maga a felület ráadásul teljesen átalakítható. Aki szereti a hagyományos, kissé fapados Windows kinézetet, megtarthatja az alap külsőt, amely átlátható és gyors. De ha valaki például a WinAmpon nőtt fel, annak örömhír, hogy az Audacious tartalmaz egy halom WinAmp skint is (lévén az XMMS alapjaira épül), melyek között a Beállítások / Megjelenés menüpontban egy kattintással válthatunk. Őszintén szólva nekünk szimpibb az alapértelmezett GTK+ felület, de ez ízlése kérdése.

A program természetesen képes lejátszási listák létrehozására, ezeket ráadásul külön füleken akár egy időben is megnyithatjuk, így villámgyorsan lehet váltani közöttük. Itt nincs központosított adatbázis és könyvtárszerkezet, mint mondjuk az iTunes-nál, így gyakorlatilag bármely mappából beválogathatunk zeneszámokat a listáinkba, akár egyszerű fogd és dobd módszerrel is. Akár hálózati mappákból is importálhatunk dalokat.

Formátumismeretére nem lehet panaszunk, megbirkózik az MP3, OGG, FLAC, WAV, WMA, MIDI dalokkal, sőt, a MOD hangfájlokkal is. Ha kell (és az adott formátum támogatja), a hangfájlok metaadatait is megnézhetjük, illetve szerkeszthetjük a segítségével. Sőt, e tekintetben olyan praktikákra is képes, mint a metaadatok kiegészítése az elérési út alapján, vagy a dal fájlnevével egyező képek keresése és használata.

Extrák is akadnak: van OpenGL spektrum analizátor és szolid szkóp nézet, audio CD lejátszás, lejátszási lista export és import funkció (több népszerű formátummal) stb. De bekapcsolhatunk további modulokat is, például album borító vagy dalszöveg (LyricWiki) megjelenítőt, illetve aktiválhatunk különféle hangeffekteket és szűrőket is (visszhang, sebesség és hangszín módosítás stb.).

Mindent egybevetve az Audacious egy kifejezetten jól sikerült, egyszerűen használható és a rendszer erőforrásaival kíméletesen bánó zenelejátszó program. Nem állítjuk, hogy a legnagyobb tudású, de hétköznapi használatra egy gyengébb gépre kifejezetten jó választás lehet. Nem mellesleg Linuxon is használható!

Ne maradjon le erről sem!