Színpaletta készítése fotó alapján, online és ingyen

Anno mutattunk egy nagyon izgalmas online eszközt, amellyel színpalettákat lehet tervezni, mégpedig úgy, hogy a palettára kerülő színek valamilyen szempont alapján stimmeljenek, igazodjanak egymáshoz. Ma egy nagyon hasonló megoldást mutatunk, de ezúttal nem egy általunk kiválasztott színhez tudunk variációkat hozzárendelni, hanem egy fotó alapján lehet színpalettát generálni, az adott képen található színeknek megfelelően. Ez nagyon jól jöhet, ha akár egy weboldalon, vagy más digitális, esetleg print kiadványban szeretnénk a teljes látványt egy kép hangulatához illeszteni. Persze a Photoshop gond nélkül megoldja ezt már nekünk, az Adobe amúgy is nagyon sok remek paletta-menedzser funkciót integrált a szoftvereibe, de hát ki mondta, hogy csak az Adobe megoldásait használhatjuk, amikor annyi remek képszerkesztő és kiadványszerkesztő program van még? Lássunk pár ingyenes, de hatékony megoldást, amelyekkel megoldhatü egy saját színpaletta készítése fotó alapján.

Színpaletta készítése fotó alapján, online és ingyen

E feladatra mi két online szolgáltatást ajánlunk. Mindkettő ingyenes és egyszerűen használható, s mindkettővel remekül lehet dolgozni.

Az egyik a TinEye Color, amelyre pillanatok alatt feltölthetjük fotónkat, hogy aztán a rendszer kielemezze azt és összeállítson nekünk belőle egy színpalettát, a képre legjellemzőbb színek alapján. Megkapjuk a színes Hex kódját és elnevezését egyaránt, emellett láthatjuk azt is, hogy milyen arányban találhatók meg a fotón. Bármely színre kattintva elugorhatunk az adott színből legtöbbet tartalmazó további fotókra is, ami nem meglepő, hiszen a TinEye többek között egy elég összetett képkereső is.

Másik választottunk a Color Palette nevű szolgáltatás, amelyre maximum 4 MB méretű fotókat tölthetünk fel, de azokról viszont gyorsan megállapítja, hogy melyek a legjellemzőbb színek. Érdekesség, hogy itt a végeredmény nem csak egyszerűen egy letölthető, a színek Hex kódját tartalmazó kép lesz, hanem egy olyan fotó-variáció is, amelynek az alsó részén, testreszabható méretben lesz látható a létrehozott színpaletta. Ezt a szerkesztett fotót is letölthetjük a végén.

A Color Palette akár a létrehozott paletta prezentálását is megkönnyíti a minta képpel.

Frissítés 2019.09.28.: plusz egy alternatíva

A technika ördöge kiszámíthatatlan, így éppen a cikk megjelenésének napjára omlott össze a Color Palette app. De mivel két megoldást ígértünk, tartjuk magunkat a dologhoz: alternatívaként érdemes kipróbálni a PaletteGenerator nevű online szolgáltatást is, amely szintén ingyenes, s gyakorlatilag ugyanarra az eredményre juthatunk vele, mint a Colore Palette esetében. Sőt, akadnak remek extrái: egyszerre több képet tölthetünk fel elemzésre, és ha kell, lehetőségünk van kijelölni a feltöltött kép adott részletét, s csak az alapján generáltatni színpalettát.

Mindazonáltal nem töröltük a cikkből a Color Palette appot sem, remélve, hogy akár pár órán – vagy leglább pár napon – belül újra működik majd, mert mi nagyon megszerettük. Ha mégsem, akkor a két másik szolgáltatás is kiváló választás lehet.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató