Minimalista, ingyenes jelszókezelő program minden rendszerre, nyílt forráskóddal

Valószínűleg mindenkinek vannak egy-egy feladatra jól bevált alkalmazásai, amelyek segítik őt a napi munkában (erre jó példákat látni interjú sorozatunkban is). Mi is így vagyunk ezzel. Jelszómenedzserként például kedvencünk a 1password nevű alkalmazást, amely hihetetlen profizmussal szolgálja a jelszavak, kódok, privát információk gyors elérését, minden eszközön. Sajnos azonban a 1password nem ingyenes, hanem havi előfizetéssel működik, ami azért behatárolja a célközönséget. Szerencsére akadnak szép számmal ingyenes jelszómenedzserek is, amelyekből anno kiválogattuk a legjobbakat. Ma viszont ezt a gyűjteményt megtoldjuk egy újabb darabbal. Emitt egy minimalista, ingyenes jelszókezelő program, amely gyakorlatilag minden platformra elérhető.

Minimalista, ingyenes jelszókezelő program minden rendszerre

Buttercup kiváló példa arra, hogy egy ingyenes alkalmazástól is elvárhatunk kvázi profi eszköztárat. Ez a program ugyan egészen minimalista felületet kapott (ami amúgy szintén a javára válik), de a funkciókészletére nem lehet panaszunk.

Nem vagyunk vele rendszerhez kötve: használható Windowson, macOS-en, Linuxon, iOS-en, Androidon, illetve böngésző plug-in – jelenleg Chrome és Firefox, de ígérik többhöz is – formájában is. Ez egy nyílt forráskódú projekt, ami igencsak sokat számít az átláthatóság szempontjából. Ráadásul ha nincs meg a feléhők iránti bizalom, semmi gond, a Buttercup ugyanis használható offline jelszó menedzserként is. Ilyenkor az adatbázis – AES-256 bites titkosítással – közvetlenül a gépünkön tárolódik. 

Ha mégis szükségünk lenne rá, hogy ugyanazt a jelszógyűjteményt több eszközön is elérjük, akkor a program lehetőséget ad a népszerű felhő szolgáltatásokon keresztüli szinkronizálásra. Így beállíthat a Dropbox, a Google Drive stb. is. Vagy használhatunk WebDAV tárolót.

A minimalizmus nem csak a felületen érhető tetten, hanem a működésben is. A program sokkal kevésbé kényeztet el minket mint mondjuk a 1password vagy az Enpass, de cserébe egészen jól testreszabható, így például mi határozhatjuk meg, hogy milyen extra mezőkre van még esetleg szükségünk egy-egy bejegyzésnél. Ha nem erősségünk a biztonságos, nehezen visszafejthető jelszavak kitalálása, ilyenek generálását is rábízhatjuk a programra, amikor egy új bejegyzést viszünk fel (igaz, a mobil verziókban ez a lehetőség még nem működik). Minden tárolt anyagot kategorizálhatunk, s természetesen keresési lehetőség is van. 

Sőt, ami még sokak számára pozitívum lehet: van importálás funkció is, amellyel akár 1password, KeePass, vagy Bitwarden adatbázisokat is átemelhetünk a Buttercupba.

Mindent egybevetve a Buttercup egy nagyon ígéretes jelszótároló alkalmazás, amely ugyan egyelőre nem veszi fel a verseny a 1password vagy az Enpass kényelmével, de mellette szól, hogy nyílt forráskódú és több felhőszolgáltatással is hajlandó szinkronizálni adatainkat (vagy akár offline is használható). Emellett figyelembe kell vennünk, hogy ez egy erősen fejlesztés alatt lévő projekt, s a készítők szerint bőven fejlődik még a tudása. Addig is ígéretes, ingyenes alternatíva, főleg PC-n és Macen, ha szükségünk van egy praktikus jelszómenedzserre, amely többek között leegyszerűsíti a weboldalakra való belépést is. 

Azzal viszont érdemes számolni, hogy egyelőre még béta verzió, szóval nem mindegyik változatban érhető el minden funkció (lásd jelszó generálás), illetve akadnak esetek, amikor egy-egy változata nem működik megfelelően. Nem ára folyamatos biztonsági mentést készíteni az adatbázisról, hiszen elég kényes és fontos adatokat tárolunk benne. Nem lenne szerencsés, ha egy programhiba miatt esetleg elvesznének. Érdemes hosszabb tesztnek alávetni a programot az eszközeinken, mielőtt végleg rábízunk mindent. Ha beválik, onnantól kezdve viszont nagyszerű eszköz lesz jelszavaink, belépési adataink, kártyaadataink és titkos feljegyzéseink tárolására.

Ne maradjon le erről sem!