Minden megnyitott oldal mentése HTML fájlba Chrome-ban

Az embernek nem mindig van ideje azonnal elolvasni minden érdekes cikket, ami elé kerül az internetes oldalakon. Ilyenkor jól jöhetnek a különféle későbbi offline elolvasást megoldó alkalmazások, mint mondjuk az Instapaper vagy a Pocket (ezekről itt írtunk részletesen). De mi van akkor, ha mi még ezektől is teljesen független módon, egyetlen fájlban szeretnénk eltenni későbbre egy online cikket, lehetőleg a beágyazott képekkel együtt? Nos, erre általában a böngészők is adnak lehetőséget, de a Chrome esetében még egyszerűbb, ha letöltjük az alábbi kis plug-int, amellyel hihetetlenül kényelmesen megoldható minden megnyitott oldal mentése HTML fájlba, ha kell, a képekkel együtt.

Minden megnyitott oldal mentése HTML fájlba a Chrome-ban

Pár nappal ezelőtt mutattunk már egy trükköt, amivel az összes megnyitott böngészőlapon található oldalról egyetlen kattintással lehetett letölteni minden beágyazott képfájlt és a további hivatkozott fájlokat (letölthető programok, PDF-ek stb.).

A SingleFile nevű kiegészítő is kicsit ehhez hasonló módon használható: ha kell, egyetlen kattintással lementi az összes megnyitott böngészőlap tartalmát, szőröstül, bőröstül. Pontosabban ez utóbbit azért árnyaljuk kicsit, mert a mentésbe elsősorban a hasznos szöveges tartalmak és a beágyazott képek szerepelnek majd, a sallangok (például különféle szkriptek) alapértelmezésben kikerülnek a mentett kódból. Így egy viszonylag kis méretű (ez leginkább a beágyazott képek számától és méretétől függ) html fájlt kapunk, amely tartalmazza a teljes szöveges és képi tartalmat az adott oldalról. Ez kiváló megoldás, hogy eredeti formájában tegyünk el egy online cikket későbbre.

De a SingleFile nem csak az összes megnyitott oldalról tud csemegézni. Ha kell, egy kattintással menthető akár az éppen nézett weblap is, vagy variálhatjuk a dolgot és kérhetjük az összes, kivéve a kitűzöttként megnyitott oldalak mentését is.

Ha a beállításokban is kutakodunk kicsit, akkor pedig teljesen testreszabhatjuk a plug-in működését, vagyis mi mondhatjuk meg, hogy a mentés során mi maradjon meg és mi kerüljön ki a html kódból (kezdve a szkriptektől, a beágyazott videókra való hivatkozásokon át, egészen a használaton kívüli fontokig, CSS stílusokig). Hihetetlenül jól alakítható a dolog, így a végeredmény tényleg olyan lesz, hogy a lehető legjobban fedje az elvárásainkat. Ráadásul akár automatikus mentésre is rávehető a modul. Szóval teljes a kényelem!

Ha gyakran szoktunk lementeni oldalakat, cikkeket az internetről, érdemes beüzemelni a Chrome-ban ezt a kiegészítőt. Nagyon sok esetben hasznos lesz.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató