Voxel-art: alkossunk 3D képeket Minecraft stílusban

A számítógép tökéletes eszköz arra, hogy kiéljük művészi hajlamainkat. A digitális művészet ma már teljesen elfogadott, s rengetegen szeretik a különféle ágazatait. Eddig is mutattunk már ezzel kapcsolatban megoldásokat: ott volt például a Krita, amely egy döbbenetesen sokoldalú – mégis teljesen ingyenes – rajzoló- és festő alkalmazás. Ma egy kicsit más irányba megyünk majd: Minecraft stílusban fogunk alkotni, 2D vagy 3D Voxel-art műveket. Mármint nem mi, hanem azok, akik kedvet kapnak majd hozzá a ma bemutatásra kerülő remek kis programnak köszönhetően.

MagicaVoxel: voxel-art, avagy alkossunk 3D képeket Minecraft stílusban

A Minecraft egy igazi sikertörténet, hihetetlenül sokan játszanak ezzel a nagyszerű játékkal. Bevalljuk, mi is el szoktunk csábulni kicsit szórakozásként. Sőt, korábban már művészkedtünk is ebben a témakörben, méghozzá feliratokat készítettünk Minecraft stílusban egy ingyenes, online szolgáltatás segítségével. Ma nem kifejezetten a Minecraft lesz az alap, de a helyzet az, hogy a Voxel-art leginkább arra hasonlít, mint amikor valaki a Minecraftban épít különféle szobrokat, képeket a blokkokból. A MagicaVoxel elnevezésű kis programban ehhez hasonlóan dolgozhatunk. A voxel megoldást kihasználva állíthatjuk össze műveinket, így a végeredmény erősen emlékeztet a Minecraft vagy a régi, “pixeles” játékok látványvilágára.

Ezek aztán lehetnek 2D-s alkotások, vagy akár komplett 3D-s objektumok is. Mert bár az alkotási folyamat 3D-ben történik, a MagicaVoxel képes a kész, renderelt látványt hagyományos képfájlként is menteni. Emellett pedig arra is lehetőséget ad, hogy 3D objektumként exportáljuk azt, s később tovább hasznosítsuk 3D-s alkalmazásokban, vagy akár a saját fejlesztésű 3D-s játékainkban.

A MagicaVoxel használata elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet, de valójában egészen gyorsan megbarátkozhatunk a felülettel. Bár nem mondható bőségesnek az eszköztár, de a célnak tökéletesen megfelel. A megtervezett alakzatok kifestése is remekül megoldott. Gyorsan és kényelmesen színezhetjük be a blokkokat, szerencsére nem csak darabonként, hanem akár csoportosan is.

Ráadásul a viszonylag könnyű használat mellett villámgyors mind a modellező rész, mind a renderelés. Utóbbi teljesen testreszabható, így mi határozhatjuk meg, hogy milyen minőségben és stílusban készüljön el a végső műremek.

A MagicaVoxel ingyenes, cross-platform alkalmazás, vagyis használhatjuk Windowson és macOS-en egyaránt. Akinek nincs szüksége a szerkesztőfelületre, de szívesen nézegetne eredeti műveket, az letöltheti az önálló MagicaVoxel Viewer programot is a készítők oldaláról.

Ne maradjon le erről sem!