URL címek kigyűjtése szövegekből egyszerűen és gyorsan

Nem feltétlenül napi szintű probléma mindenkinek, de viszonylag sokan szeretnének szövegekből, weboldalakról összegyűjteni URL címeket. Ha például kapunk egy óriási szöveges jegyzetet, benne egy halom weboldal címével (amelyek például online videókra, képekre stb. utalnak), s a környező szövegre kevésbé van szükségünk, mint amennyire szeretnénk ezeket a címeket mondjuk egy Excel táblába kigyűjtve viszontlátni, akkor az alábbi két online szolgáltatásnak nagy hasznát vehetjük. Szóval ha aktuális az URL címek kigyűjtése szövegekből, weboldalakról, akkor érdemes ezekhez nyúlni elsőként.

 

Toolsvoid

A Toolsvoid.com oldal számtalan jópofa online eszközzel szolgál, például kiszedegethetünk vele szövegekből e-mail címeket is. De akad egy, amelyik épp a fenti feladatra szakosodott: az Extract Domains.

Egyszerűen másoljuk vágólapra azt a HTML kódot, amelyből kimazsoláznánk az URL címeket, illesszük be az oldalon, s a Submit Now gombra kattintás után máris megkapjuk az összes domaint, illetve a teljes linkeket is, amelyek szerepelnek a szövegben.

 

Convertcsv

A Convertcvs.com oldal szintén több eszközzel dicsekedhet, de számunkra most ezek közül az URL Exctractor lesz izgalmas. Itt jóval több választási lehetőségünk van, mint a Toolsvoidnál:

  • beilleszthetünk szöveget vágólapról
  • feltölthetünk szövegfájlt (txt, html, markdown stb.)
  • megadhatjuk URL címet, így akár egy weblapról is kigyűjthetjük a linkeket

Az pedig még csak a kezdet, hogy ennyi beviteli lehetőség közül választhatunk. A Choose output options linkre kattintva még egy halom testreszabási lehetőség áll rendelkezésünkre leendő gyűjteményünket illetően is. Kiszűrhetünk adott domainhez tartozó linkeket a listából, illetve a sima szöveges lista helyett kreálhatunk CSV vagy Excel táblázatot is (a CSV esetében egy halom választható opcióval).

Mindent egybevetve a Convertcsv az összetettségével, a Toolsvoid pedig éppen az egyszerűségével lehet csábító, attól függően, pontosan mi is a feladat. Érdemes hát megismerkedni velük.

Végül – maradva még az Excelnél – felhívnánk figyelmüket két korábbi cikkünkre. Az egyikben a Gmail címjegyzékét mentettük le Excel táblázatba, a másikban pedig megmutattuk, miként lehet weboldalakat (például egy honlapon megjelent összehasonlító táblázatot) konvertálni Excel táblába.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató