Dögös hírolvasó program macOS-re és iOS-re

Manapság rengeteg olvasnivaló áll rendelkezésre az interneten szinte minden létező témakörben. Ráadásul egyetlen weboldal nem mindig fedi le teljesen az ember érdeklődését, olykor több helyről kell összevadászni az éppen érdekes, témába vágó cikkeket. Ezt megtehetjük a hagyományos módon, egyenként végigböngészve kedvenc híroldalainkat, blogjainkat, ami meglehetősen fárasztó és időt rabló dolog. Sokkal jobban járunk, ha van a kezünk ügyében valamilyen hírolvasó program, amelyik egyetlen listában mutatja a minket érdeklő friss híreket.

Hírolvasós áttekintÉS

Szinte minden híroldalnak és blognak van egy ún. RSS feedje (általában egy /feed vagy /rss kiegészítéssel érhető el a domain végére biggyesztve azt), amelynek köszönhetően a különféle hírolvasó alkalmazások nyomon követhetik az új bejegyzések megjelenését és a maguk módján tálalhatják is azokat a felhasználóknak. Amíg volt, a Google RSS gyűjtője volt a legjobb erre a célra, de mivel azzal a cég már leszámolt, a legtöbben a Feedly-re váltottak, amely anno könnyedén átvette a Google rendszerében válogatott gyűjteményeket, így erre volt talán a legkényelmesebb az átállás. A Feedly-nek ráadásul van saját hírolvasó appja iOS-re és Androidra, amelyek viszonylag kényelmesen használhatók, de ha mégsem jönnének be, több olyan megvásárolható alkalmazás létezik (szinte minden platformra), amelyik képes Feedly-gyűjteményünket használva tálalni a friss híreket. Mai választottunk viszont teljesen saját gyűjteményt kreál, amely független a Feedly-től és márRSS gyűjtőktől.

A dögös hírolvasó program

A Cappuccino jelenleg macOS-re és iOS-re létezik és sajnos csak részben ingyenes alkalmazás. Ha letöltjük, az alap funkciókat tudjuk használni vele az adott rendszeren, de ha például szinkronizálni szeretnénk RSS gyűjteményünket, vagy lecserélnénk a program színeit, betűtípusát, akkor már – viszonylag olcsón – elő kell rá fizetnünk. Ezt megtehetjük alkalmazáson belüli vásárlással is (egy előfizetés vonatkozik egyszerre a macOS és iOS változatra is), de aki például Setapp előfizető, az a macOS változatot letöltheti onnan is, s értelemszerűen ezzel az iOS verzió is teljes pompájában a rendelkezésére áll.

Pompa pedig tényleg van, sok RSS olvasót láttunk már, a Cappuccino a megjelenését tekintve túltesz mindegyiket. Kifejezetten dögös darab. Ha saját gyűjteményt akarunk létrehozni kedvenc oldalaink friss cikkeiből és mindenféle külső szerverek helyett az iCloudon keresztül szeretnénk szinkronizálni ezt a gyűjteményt, akkor a Cappuccino lehet az egyik legjobb megoldás. Feltéve, hogy elnézünk neki néhány bosszantó hiányosságot.

Odáig minden rendben, hogy az ember nekiáll és egyesével listába veszi benne a kedvenc híroldalait. Ehhez elég megadni az adott oldal URL címét, a program szépen előkeríti annak RSS feedjét és bepakolja listába. Az iOS változatban ráadásul egy halom külföldi oldal linkje szerepel kategorizálva, ezeket egyetlen érintéssel hozzácsaphatjuk saját listánkhoz. A furcsa az, hogy ez az ajánló funkció a macOS változatból kimaradt. Cserébe a macOS verzióban létrehozhatunk mappákat is, így tetszőleges szempontok szerint csoportosíthatjuk az oldalakat. No, ez meg az iOS verzióból maradt ki, ott ömlesztett listát kapunk. Amúgy e két dolgot leszámítva mindegy, melyik alkalmazásban készítjük a gyűjteményt, mivel az iCloudon keresztül azonnal frissíti azt a másik platformon is.

A hírolvasási funkció szerencsére már zökkenőmentes mindkét rendszeren, ráadásul elég jól testreszabható. Választhatunk, hogy az integrált böngésző, vagy egy külső browser jelenítse-e meg a cikket amire kíváncsiak vagyunk. Míg macOS alatt listát kapunk a cikkekről, addig iOS alatt egy sokkal elegánsabb, lapozható megoldás áll rendelkezésre. Ráadásul itt, ha a Safarit választjuk megjelenítéshez, kérhetjük azt is, hogy rögtön annak Reader mode funkciójával jelenítse meg a program az oldalt, vagyis sallangoktól mentesen, mobil képernyőre optimalizált tördelésben. Szűrni csak olvasatlan vagy aznapi cikkekre tudunk, illetve tallózhatjuk a teljes gyűjteményt is.

Az érdekesebb cikkeket csollaggal jelölhetjük, így azok bekerülnek a Starred listába (mindkét rendszeren, iOS alatt a cikken tartsuk kicsit hosszabban rajta az ujjunkat, amíg “be nem csillagozódik”). Ez szuper, viszont ha már itt tartunk, mi nagyon hiányoljuk a programból a különféle “read later” jellegú alkalmazások támogatását, amelyekbe későbbi, akár offline olvasásra is eltehetők, rendszerezhető módon cikkek. A két legjobbról itt írtunk korábban, de sajnos ezeket sem támogatja a Cappuccino. A Pocket esetében annyi szerencsénk van, hogy ott iOS-re és macOS-re is van önálló app, amely beépül az adott rendszer megosztási menüjébe, így azon keresztül eltárolhatjuk a Cappuccino-ban fellelt cikket a Pocket gyűjteményben.

A Cappuccino tehát korántsem hiánytalan a funkcióit tekintve. nagyon ízléses és könnyen használható, öröm benne híreket olvasni, de cudarul bánik azokkal, akik nem a beépített gyűjtőt akarják használni az érdekesebb cikkek eltárolására. Egyébként teljesen ki lennénk békülve ezzel a megoldással, ha cserébe lenne lehetőség a mentett cikkek csoportosítására mappák vagy címkék használatával.

Vannak azért extrák is a programban. Ilyen például macOS alatt az OMPL import/export lehetőség, hogy korábbi gyűjteményeket is kényelmesen lehessen átemelni a programba. Ami pedig ennél is izgalmasabb: kérhetünk push értesítést a számunkra legérdekesebb oldalak friss megjelenéseiről, illetve arra is van lehetőség, hogy a program megadott időpontban összefoglaló e-mailt küldjön nekünk azoknak az oldalaknak az anyagaival, amelyeket a leginkább kedvelünk.

Összegzésül

A Cappuccino-val kapcsolatban egyelőre vegyes érzelmeink vannak, de mentségére legyen mondva, hogy még viszonylag friss alkalmazás, így van remény, hogy a készítők belepasszírozzák a hiányzó funkciókat és kigyomlálják belőle azt a néhány működési hibát, amibe olykor belefut az ember a használatakor. Mellesleg így sem rossz a program, letisztultságával és kényelmesen használható felületével gyorsan magával ragadja az embert. A testreszabható külső is sokaknak vonzó opció lehet.

A hírolvasást mindenesetre sokkal kényelmesebbé teszi, mintha minden oldalt egyesével kellene átnyálazni új hírek, friss cikkek után. Szóval mindenképpen megéri legalább az ingyenes változatot beüzemelni próbaképpen és ezzel olvasgatni a híreket egy finom cappuccino szürcsölgetése közben.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató