PDF azonnali letöltése Chrome-ban megnyitás helyett

Számtalan praktikus Chrome tippel és Chrome kiegészítővel szolgáltunk már az elmúlt években, mégis valahogy kimaradt a népszerű böngésző egyik, a felhasználókat erősen megosztó funkciójának testreszabása. Egy PDF azonali letöltése Chrome-ban ugyanis nem is olyan egyszerű, lévén a böngésző alapértelmezésben nem letölti a PDF fájlt amelynek a linkjére kattintunk, hanem megnyitja a saját, integrált PDF olvasó felületén. Ezt lehet szeretni és utálni egyaránt, hiszen ha csak egy pillantást akartunk vetni a PDF dokumentumba, akkor így azt azonnal megtehetjük. Ha viszont későbbi felhasználásra szerettük volna letölteni és amúgy is inkább egy ügyesebb PDF olvasóban nézegetnénk (például amelyikben van lehetőség az azonnali átszerkesztésére, kiegészítésére is), akkor már felesleges plusz lépésekre kényszeríthet minet a böngésző, ahelyett, hogy a fájl rögtön a Letöltések mappában landolt volna, ahonnan már a kedvenc PDF olvasónkkal nyithatjuk meg. Szerencsére – mint annyi mindenre – erre is van hathatós megoldás. Még csak nem is bonyolult.

 

PDF azonnali letöltése Chrome-ban a megnyitás helyett

Azt minden bizonnyal a Chrome fejlesztői is érezték, hogy az azonnali PDF megnyitás nem mindenkinél arat majd osztatlan sikert, így a böngészőben találunk egy – meglehetősen elrejtett – opciót ennek beállítására.

Írjuk be a Chrome címsorába a következőt:

chrome://settings

Majd nyomjuk le az Enter gombot a billentyűzeten. Ezzel közvetlenül a beállítások lapra jutunk, nem kell szöszölni a menüpontok keresgélésével. Tekerjünk le a lap aljára és ott kattintsunk a Speciálislinkre. Itt található egy halom hasznos beállítási lehetőség, közöttük egy olyan, amely a Tartalombeállítások névre hallgat. Újabb lefelé tekeréssel eljuthatunk a PDF-dokumentumok ponthoz.

Erre kattintva pedig végre láthatjuk a PDF-fájlok letöltése ahelyett, hogy automatikusan megnyitná őket a Chrome opciót, amely alapból be van kapcsolva. Ha ezentúl a böngészőn belüli, azonnali megnyitás inkább azonnal letöltenénk a PDF fájlokat, akkor kapcsoljuk be ezt az opciót.

Ennyi! Nem bonyolult eljárás, viszont ha nagyon utáltuk az automatikus megnyitást, akkor hosszú távon kifejezetten idegkímélő lesz, hogy ettől kezdve a böngésző nem próbálja megnyitni a PDF-eket, csak szimplán letölti azokat az alapértelmezett letöltési mappába.

Ne maradjon le erről sem!