VMware Fusion 10: új felület, új lehetőségek

Bár mára elég erős konkurenciájuk termett, ettől még kétségtelen, hogy generációknak jut eszébe automatikusan a VMware neve, ha virtualizációra terelődik szó. Számtalan jó nevű megoldásuk között egy ideig kissé mostohán bántak maces virtualizációs szoftverükkel. Az általunk is tesztelt Vmware Fusion 8-as verzió megjelenése aztán megtörte a jeget, most pedig lehullt a lepel a legújabb kiadásról, amelyik rögvest a 10-es verziószámot kapta. Legyen szó fejlesztőkről, profi IT szakértőkről, üzleti vállalkozókról, vagy egyszerűen otthoni felhasználókról, a VMware Fusion 10 és annak Pro változata tökéletes választásnak tűnik, ha macOS alatt szeretnénk virtuális környezetben futtatni más rendszereket (Windows, Linux stb.), vagy éppen a macOS-ből egy tesztpéldányt, például tesztelésekre.

VMware Fusion 10: gyorsabb, letisztultabb, megbízhatóbb

Nem mintha hatalmas problémákba ütköztünk volna annak idején a VMware 8 és 8.5 tesztelésekor, de kétségtelen, hogy a 10-es verzió hatalmas fejlődésen ment át. Ez ott kezdődik, hogy támogatja a macOS High Sierra rendszert, illetve futtathatjuk benne akár a Windows 10 és a különféle Linux disztribúciók legújabb verzióit is. De nem kell ennyivel beérnünk.

Az új változat számtalan ponton átdolgozott UI-t kapott, ami rögtön szembeötlik a telepítés után, hiszen az indításkor automatikusan megjelenő új VM és migrációs (PC-ről költöztetés stb.) varázslók is teljesen megújult, letisztultabb felülettel várnak ránk. Minden letisztultabb, egyszerűbben használható lett. A lényeg persze nem változott, továbbra is telepíthetünk ISO-ból, virtuálisan is elérhetjük a Boot Camp partíciót, importálhatunk meglévő VM környezeteket stb. Van UEFI, TPM és virtuális NVMe eszköz támogatás is.

Az új borítás persze sok izgalmas technikai újítást is rejt. Ezek közül az egyik legizgalmasabb az Apple Metal Graphics technológiájának támogatása, melynek köszönhetően sokat javult a virtuális gépek grafikai teljesítménye, miközben kevésbé zabálják már emiatt a hordozható gépek akkuját. Legyen szó professzionális alkalmazásokról, vagy éppen a szórakozásunkat biztosító 3D-s játékcsodákról, ezt a teljesítménynövekedést (megfelelő hardver alatt) érezni fogjuk az előző verzióhoz képest.

A fejlesztők és tesztelők bizonyára örömmel veszik majd az új vSphere kapcsolódási eszközöket és a vCenter Server Appliance zökkenőmentes importját. Szintén a profik számára érdekes újítás a VMware Photon OS támogatása. A nagyvállalati Windows 10 Enterprise verziót használóknak az új biztonsági megoldások (Credential Guard és Device Guard, VBS, TPM modulok) lehetnek csábítók, miként a frissített virtuális hálózat szolgáltatás is sokat fejlődött az új változatban, összetett IPv4 és IPv6 virtuális hálózatokat kreálhatunk. Ez egyben azt is jelenti, hogy sokkal egyszerűbb lett a hálózati beállítások testreszabása és a hálózati szabályok konfigurálása.

Amiért szerethetjük

Nagyvállalati környezetben, fejlesztők esetében elsősorban a biztonságos és sokoldalú virtualizációs lehetőség az, amiért érdemes elgondolkodni a VMware Fusion 10 Pro beszerzésén. Egyszerűen integrálható más VMware szolgáltatásokkal és a céges hálózattal is.

A kkv-k esetében az lehet jó pont, hogy így megmaradhatnak macOS rendszeren, de nem kell lemondaniuk olyan ügyviteli szoftverekről vagy éppen Windowshoz kötött eszközökről, amelyeket napi szinten használnának a munkához a maces alkalmazásokkal párhuzamosan. Nincs szükség egy külön partícióra telepített Windowsra sem (de ha már van ilyen, akkor sem kell duplikálni, a Fusion simán tudja virtualizálni a natívan telepített Boot Camp változatot). Így újraindítás nélkül, a megszokott macOS alkalmazásokkal egyszerre tudjuk futtatni a windowsos megoldásokat. Olyannyira, hogy ha bekapcsoljuk a Fusion Unity szolgáltatását, akkor a windowsos alkalmazások teljesen elvegyülnek maces társaikkal. Nem kell külön a Windows Asztalán dolgoznunk.

Otthoni felhasználók esetében pedig a játékok széleskörűbb támogatása, esetleg diákoknak a Windowshoz kötött tananyagok használata, alkalmazások futtatása szempontjából lehet előnyös a Fusion 10 használata. A DX10 és OpenGL 3.3 támogatás a 3D-s szoftverek, játékok használatát is lehetővé teszi. Bár ezen a téren sokat fejlődött a virtualizáció, de azért ez még természetesen nem pont ugyanaz, mintha natívan telepített Windowson játszanánk. Viszont már közelít, plusz cserébe egy kis minőségi megalkuvásért, nem kell külön bootolni a Boot Campra telepített Windowst.

A VMware Fusion 10 támogatja a 4k/5k retina kijelzőket, az újabb MacBook Pro gépek TouchBar funkcióját, és az UEFI Secure Boot funkciót is. Az alap és a Pro változatok funkcióinak részletes összehasonlítását itt találják olvasóink, ez alapján el lehet dönteni, hogy kinek, melyik verzió éri meg jobban. Az alap változat 89 euró (55 euró az upgrade a korábbi verzióról), míg a Pro változat 177 euró (132 euró az upgrade).

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató