Képes forgatókönyv ingyen: storyboard készítő program

Manapság bárki készíthet remekbe szabott videókat, akár egy jobban sikerült okostelefonnal is. Utána megvágni, effektezni, összerakni belőle egy családi mozit szinte gyerekjáték, ha rendelkezünk a megfelelő szoftverekkel (profibbak esetén erre ott az Adobe Premiere vagy az Apple Final Cut, kezdőknek pedig ajánlottunk már egy zseniális, ingyenes szoftvert e célra). Felköthetjük azonban a nadrágot akár egy családi felvétel vágása esetén is, ha nem gondoljuk át előre, hogy tulajdonképpen mit is akarunk filmre (videóra) vinni. Így csinálják ezt a profik is: mielőtt belefognának a felvételekbe, forgatókönyv készül. Sok esetben ráadásul nem is csak “egyszerű” szövegkönyv készül, hanem összeáll egy képes forgatókönyv is, közismertebb nevén a storyboard.

E módszert érdemes átültetni a hétköznapokba, mert az előre megtervezett jelenetekkel sokat lendíthetünk a kész produktum minőségén. Ráadásul nem csak videók esetében működik a dolog: ha egy storyboard készítő szoftver segítségével előre megtervezzük a jeleneteket, a fő mozzanatokat, azt a videókon túl alkalmazhatjuk képregények, hirdetések, regények stb. készítésekor is. De még akkor is jól jöhet, ha a jövőnket tervezgetjük éppen. Ha kellően vizuális típusok vagyunk, a storyboard nagy segítségünkre lehet. Ha még rajztehetséggel is megáldott minket a sors, akkor pedig a későbbi munka alapjait is lefektethetjük a megfelelő szoftverrel. Például a most bemutatásra kerülővel.

 

Ingyenes storyboard készítő szoftver

A Wonder Unit-féle Storyboarder egy cross-platform alkalmazás, vagyis használhatjuk Widowson, macOS alatt, vagy Linux egyaránt. Ráadásul egy centünkbe sem kerül, ingyen tölthető le a készítők oldaláról. Tudásához képest a Storyboarder nem éppen bonyolult lélek, használatához nem kell pilótavizsga. A legegyszerűbb esetben kérünk egy új, üres dokumentumot, kiválasztjuk a kívánt képméretet, s nekiláthatunk a munkának. Ehhez a program rendelkezésünkre bocsát virtuális ceruzákat, tollakat, ecseteket.

A vászon kiegészíthető segédvonalakkal is, így könnyebb pontosan alakítani a rajzot. Van onion skin funkció is, így ha nem nagyobb léptékben gondolkodunk, akár kisebb animációkat is összedobhatunk a programban. A diák közötti váltás idejét kedvünkre szabályozhatjuk, így akár folyamatos animációt is kreálhatunk. A végeredmény azután exportálható Premiere-ben, AVID-ban, vagy Final Cut Pro-ban felhasználható anyagként, animált GIF-ként, képsorozatként, de készíthetünk belőle nyomtatott storyboardot is.

Nem csak a programban rajzolhatunk, a jelenetek/diák feltölthetők kész képekkel is, illetve akár a Photoshopban is szerkeszthetők, egyetlen kattintással (feltéve persze, hogy van Photoshop a gépünkön). Még arra is van mód, hogy a képek behívását közvetlenül az okostelefonról oldjuk meg: ha a számítógép és a telefon azonos wifi hálózathoz csatlakozik, importáláskor megadható a szükséges helyi IP cím, így a mobilról is beolvasható a kép, nem kell átküldeni egyéb megoldásokkal a számítógépre (feltételezzük, hogy ez Windowson is működik, mi macOS alatt és iPhone-nal teszteltük ezt a funkciót). Extraként még animációt is készíthetünk rajzaink elkészítésének folyamatáról. A Storyboarder emellett engedi, hogy szkripteket, megjegyzéseket, címkéket fűzzünk minden egyes jelenethez, képkockához. Ha már van kész szövegkönyv, így azt is viszonylag egyszerűen összelőhetjük a képes jelenetekkel.

Mindent egybevetve: kész csoda, hogy ezért a programért nem kérnek pénzt, de szerencsére láttunk már azért példát hasonlóra. Egy kifejezetten jó minőségű, letisztult, átgondolt alkalmazással van dolgunk, amelyet érdemes bevetni bármikor, ha a bevezetőben vázolt helyzetekbe kerülünk. Ingyen, ennél többet nem is kívánhatnánk ebben a témakörben.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató