Az iPhone 6S óta minden új Apple okostelefon rendelkezik az úgynevezett 3D Touch funkcióval, amely annyit tesz, hogy ha egy kicsit erősebben megnyomjuk a képernyőt, extra funkciókat érhetünk el bizonyos esetekben. De mégis mikor? Íme csokorba gyűjtve a kevésbé ismert, de nagyon hasznos iPhone 3D Touch funkciók! Elöljáróban két dolog: a 3D Touch funkció esetében nem kell minden erőnkkel lenyomni a kijelzőt. Ez inkább egy határozottabb nyomást jelent. Illetve fontos tudni, hogy csak az iPhone 6S/6S Plus, iPhone 7/7 Plus és utódaik esetében működik a dolog, a 10-es iOS-sel.

 

Testreszabott iPhone 3D Touch funkciók

Kezdjük akkor az elején az egészet. Ha például egy ikonra nyomunk kicsit erősebben, akkor ugyebár megjelennek a programmal végrehajtható legfontosabb utasítások, funkciók, vagy éppen az adott app widgetje. Ez rendben is van, aligha akad, aki nem ismerte ezt a funkciót. De miként lehet ezt a 3D Touch funkciók testreszabni? Nos, nem kell mást tennünk, csak ellátogatni a Beállítások / Általános / Kisegítő lehetőségek / 3D Touch menübe. Itt kapcsolhatjuk ki- vagy be a funkciót, illetve egy csúszka segítségével itt állíthatjuk be az érzékenységét is, enyhe, közepes, vagy határozott értékekre. Így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb beállítást.

 

Wifi, mobil adatforgalom, Bluetooth és Akkumulátor

A fenti négy funkció villámgyorsan elérhető a 3D Touch funkció használatával. Nem kell mást tennünk, csak kicsit erősebben megnyomnunk a Beállítások app ikonját, a megjelenő menüből máris elugorhatunk az alcímben szereplő funkciók bármelyikéhez.

 

Tárcsázási extra

A 3D Touch funkció a telefonálásnál is jól jöhet. Ha beírunk egy telefonszámot, a zöld hívás gomb egyszerű megérintése helyett alkalmazzuk az erősebb nyomást, s a megjelenő listában választhatunk a hagyományos telefonhívás, a Facetime-videó, vagy a Facetime-audió hívási módok között.

 

Weboldalak előnézete, vagy egyéb előnézetek

Ha egy weboldalon valamilyen linket találunk, nem kell feltétlenül elugranunk az éppen nézett oldalról. Kicsit erősebben megnyomva a linket, betekintést nyerünk a céloldalba. Sőt, ha utána apró mozdulattal feltoljuk a lebegő kártyát, választhatunk is, hogy új lapon nyitjuk-e meg az oldalt, vagy inkább hozzáadjuk azt az Olvasási listához, netán vágólapra tesszük a linket, sőt, akár azonnal meg is oszthatjuk azt másokkal (vagy eltehetjük a Megosztás panelen keresztül egy tetszőleges alkalmazásba).

Kevésbé ismert, de hasznos iPhone 3D Touch funkciók | Techwok.hu

Ez az előnézet dolog egyébként számtalan appban használható, levelező klienseknél például megnézhetjük így a csatolmányokat, anélkül, hogy elugranánk egy másik programba megnyitni azokat, de van sok app, amelyik támogatja, hasonló helyzetben. Érdemes kipróbálni a módszert olykor, vagy utána nézni a programok leírásában, használati útmutatóiban (a weboldalakon általában van FAQ szekció), hogy milyen funkciókat rendeltek a 3D Touch mozdulathoz.

 

Váltás a futó alkalmazások között

A Home gomb kímélése sosem árt, hiszen – legalábbis az iPhone 6 és elődjei esetében – kényes pontja a telefonnak. A futó alkalmazások közötti váltásnál éppen ezért szintén jól jöhet a 3D Touch. Nem kell duplán nyomni a Home gombot, hanem elég egy kicsit erősebben megnyomni a képernyő bal szélét, majd enyhén jobbra húzni az ujjunkat. Ha jó volt a mozdulat, akkor a megszokott alkalmazásváltó felületre jutunk.

 

Kurzormozgatás és kijelölés

Bizony, még ez is megoldható a 3D Touch segítségével. Ha a virtuális billentyűzetre kicsit erősebben rányomunk, az ujjunk mozgatásával irányíthatjuk a szövegkurzort. Nagyon jól jöhet, ha pontosan akarjuk elhelyezni azt egy szövegrészben, hogy beszúrjunk valamit, vagy az adott résztől töröljünk.

Ha ilyenkor az adott szöveg fölé mozgatjuk az ujjunkat, a kijelölést is megoldhatjuk egyvégtében (bár ezzel azért ilyenkor ügyeskedni kell: egy pillanatra enyhíteni a nyomáson, és aztán újra nyomni).

 

LIVE fotók a zárolt képernyőn

Ha egy LIVE fotót, vagy egy ezzel a módszerrel készült animált háttérképet teszünk meg a Zárolt képernyő hátterének, akkor enyhén rányomva a képre megelevenedik a kijelző, vagyis lejátszható az adott animáció.

 

Üzenetek extrák

Az Üzenetek appban is kihasználhatjuk ezt a lehetőséget. Ha egy üzenetben a tárgyalófél kis kerek avatar képét nyomjuk meg erősebben, azonnal felhívhatjuk, Facetime kommunikációt kezdeményezhetünk, vagy írhatunk neki üzenetet másik elérhetőségre (e-mail, másik telefonszám stb.).

Kevésbé ismert, de hasznos iPhone 3D Touch funkciók | Techwok.hu

Ha egy üzenet elküldése előtt a Küldés gombra nyomunk erősebben, akkor a megjelenő menüből választhatunk többféle effektet, amelyek az üzenet megérkezésekor aktiválódnak a “túloldalon”.

 

Csoportok gyors átnevezése

Az iOS főképernyőjén az ikonokból ugyebár csoportokat képezhetünk, amelyeknek nevet is adhatunk. Ha időközben átneveznénk egy adott csoportot, nem kell megnyitni és utána külön a nevére nyomva átírni azt. Gyorsabb, ha a 3D Touch mozdulatot alkalmazzuk a csoport ikonján, majd a megjelenő Átnevezés menüpontot választva, azonnal írhatjuk is az új nevet.