Kevésbé ismert, de hasznos iPhone 3D Touch funkciók

Az iPhone 6S óta minden új Apple okostelefon rendelkezik az úgynevezett 3D Touch funkcióval, amely annyit tesz, hogy ha egy kicsit erősebben megnyomjuk a képernyőt, extra funkciókat érhetünk el bizonyos esetekben. De mégis mikor? Íme csokorba gyűjtve a kevésbé ismert, de nagyon hasznos iPhone 3D Touch funkciók! Elöljáróban két dolog: a 3D Touch funkció esetében nem kell minden erőnkkel lenyomni a kijelzőt. Ez inkább egy határozottabb nyomást jelent. Illetve fontos tudni, hogy csak az iPhone 6S/6S Plus, iPhone 7/7 Plus és utódaik esetében működik a dolog, a 10-es iOS-sel.

 

Testreszabott iPhone 3D Touch funkciók

Kezdjük akkor az elején az egészet. Ha például egy ikonra nyomunk kicsit erősebben, akkor ugyebár megjelennek a programmal végrehajtható legfontosabb utasítások, funkciók, vagy éppen az adott app widgetje. Ez rendben is van, aligha akad, aki nem ismerte ezt a funkciót. De miként lehet ezt a 3D Touch funkciók testreszabni? Nos, nem kell mást tennünk, csak ellátogatni a Beállítások / Általános / Kisegítő lehetőségek / 3D Touch menübe. Itt kapcsolhatjuk ki- vagy be a funkciót, illetve egy csúszka segítségével itt állíthatjuk be az érzékenységét is, enyhe, közepes, vagy határozott értékekre. Így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb beállítást.

 

Wifi, mobil adatforgalom, Bluetooth és Akkumulátor

A fenti négy funkció villámgyorsan elérhető a 3D Touch funkció használatával. Nem kell mást tennünk, csak kicsit erősebben megnyomnunk a Beállítások app ikonját, a megjelenő menüből máris elugorhatunk az alcímben szereplő funkciók bármelyikéhez.

 

Tárcsázási extra

A 3D Touch funkció a telefonálásnál is jól jöhet. Ha beírunk egy telefonszámot, a zöld hívás gomb egyszerű megérintése helyett alkalmazzuk az erősebb nyomást, s a megjelenő listában választhatunk a hagyományos telefonhívás, a Facetime-videó, vagy a Facetime-audió hívási módok között.

 

Weboldalak előnézete, vagy egyéb előnézetek

Ha egy weboldalon valamilyen linket találunk, nem kell feltétlenül elugranunk az éppen nézett oldalról. Kicsit erősebben megnyomva a linket, betekintést nyerünk a céloldalba. Sőt, ha utána apró mozdulattal feltoljuk a lebegő kártyát, választhatunk is, hogy új lapon nyitjuk-e meg az oldalt, vagy inkább hozzáadjuk azt az Olvasási listához, netán vágólapra tesszük a linket, sőt, akár azonnal meg is oszthatjuk azt másokkal (vagy eltehetjük a Megosztás panelen keresztül egy tetszőleges alkalmazásba).

Ez az előnézet dolog egyébként számtalan appban használható, levelező klienseknél például megnézhetjük így a csatolmányokat, anélkül, hogy elugranánk egy másik programba megnyitni azokat, de van sok app, amelyik támogatja, hasonló helyzetben. Érdemes kipróbálni a módszert olykor, vagy utána nézni a programok leírásában, használati útmutatóiban (a weboldalakon általában van FAQ szekció), hogy milyen funkciókat rendeltek a 3D Touch mozdulathoz.

 

Váltás a futó alkalmazások között

A Home gomb kímélése sosem árt, hiszen – legalábbis az iPhone 6 és elődjei esetében – kényes pontja a telefonnak. A futó alkalmazások közötti váltásnál éppen ezért szintén jól jöhet a 3D Touch. Nem kell duplán nyomni a Home gombot, hanem elég egy kicsit erősebben megnyomni a képernyő bal szélét, majd enyhén jobbra húzni az ujjunkat. Ha jó volt a mozdulat, akkor a megszokott alkalmazásváltó felületre jutunk.

 

Kurzormozgatás és kijelölés

Bizony, még ez is megoldható a 3D Touch segítségével. Ha a virtuális billentyűzetre kicsit erősebben rányomunk, az ujjunk mozgatásával irányíthatjuk a szövegkurzort. Nagyon jól jöhet, ha pontosan akarjuk elhelyezni azt egy szövegrészben, hogy beszúrjunk valamit, vagy az adott résztől töröljünk.

Ha ilyenkor az adott szöveg fölé mozgatjuk az ujjunkat, a kijelölést is megoldhatjuk egyvégtében (bár ezzel azért ilyenkor ügyeskedni kell: egy pillanatra enyhíteni a nyomáson, és aztán újra nyomni).

 

LIVE fotók a zárolt képernyőn

Ha egy LIVE fotót, vagy egy ezzel a módszerrel készült animált háttérképet teszünk meg a Zárolt képernyő hátterének, akkor enyhén rányomva a képre megelevenedik a kijelző, vagyis lejátszható az adott animáció.

 

Üzenetek extrák

Az Üzenetek appban is kihasználhatjuk ezt a lehetőséget. Ha egy üzenetben a tárgyalófél kis kerek avatar képét nyomjuk meg erősebben, azonnal felhívhatjuk, Facetime kommunikációt kezdeményezhetünk, vagy írhatunk neki üzenetet másik elérhetőségre (e-mail, másik telefonszám stb.).

Ha egy üzenet elküldése előtt a Küldés gombra nyomunk erősebben, akkor a megjelenő menüből választhatunk többféle effektet, amelyek az üzenet megérkezésekor aktiválódnak a “túloldalon”.

 

Csoportok gyors átnevezése

Az iOS főképernyőjén az ikonokból ugyebár csoportokat képezhetünk, amelyeknek nevet is adhatunk. Ha időközben átneveznénk egy adott csoportot, nem kell megnyitni és utána külön a nevére nyomva átírni azt. Gyorsabb, ha a 3D Touch mozdulatot alkalmazzuk a csoport ikonján, majd a megjelenő Átnevezés menüpontot választva, azonnal írhatjuk is az új nevet.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató