Zsebre vágható PC: varázsoljuk újra régi gépünket

Döglődik a merevlemez az otthoni PC-ben, állandóan gond van a Windows támogatást vesztett régi verzióival? Amúgy is szeretnénk mindig. a kezünk ügyében tudni fontos dokumentumainkat, sőt, ha lehet, a teljes rendszert, de nem tudunk beruházni egy normális notebookba? Akkor a pendrive Linux lehet a megoldás!

Hordozható rendszer, zsebre vágva

Korábban írtunk már hordozható (portable) alkalmazásokról, amelyek kényelmesen elférnek egy pendrájvon és telepítés nélkül elindíthatók bármilyen gépen. Ráadásul a dokumentumaink is elférnek melletük az USB memóriakulcson, így majdnem minden ott lesz velünk, kivéve egy valamit: a kényelmesen “belakott” rendszerünket. Ráadásul ha olyan gép elé kerülünk, ahol a Windows felhasználói fiókjához nincs hozzáférésünk, megette a fene az egészet, hiszen nem lesz hol futtatni a programokat.

Ha valaki olyan megoldásra vágyik, amely szinte bármilyen PC-n bevethető, függetlenül attól, milyen OS van telepítve rá, annak jó megoldást nyújthat egy hordozható pendrive Linux.

A legtöbb Linux rendszerből készül ún. Live változat, amely DVD-ről futtatható, ám ebben az esetben adatainkat az adott gép merevlemezén, vagy esetleg felhőben tudjuk csak tárolni. Nem nyerő. Egy pendrájvra telepített és onnan futtatott Linux viszont magára a memóriakulcsra dolgozik, így mindig ott lesznek az adataink, rendszerestül, alkalmazásokkal együtt.

Ráadásul ezzel a megoldással nem csak hordozható rendszerre teszünk szert: ha a régi gépünkben már haldoklik a merevlemez, esetleg csak korábbi Windows verziót visel el, de ahhoz már nincs terméktámogatás és normális programok, akkor egy ilyen USB pendrájvot csatlakoztatva az adott géphez, újra közel teljes értékű munkagépet kapunk. Irodai munkára biztosan alkalmas lesz. Játékgépnek értelemszerűen nem, már persze hogy a játék nem merül ki nálunk a pasziánszban, mert azt azért még megoldhatjuk ezzel is.

Barkácsoljunk!

Ha egyszerűen és gyorsan akarunk ilyen hordozható Linuxot készíteni, nem kell mást tennünk, csak beszerezni egy pendrájvot (javasolt minimum egy 8 GB-os, de ilyet már pár ezer forintért kapunk bármelyik tech szaküzletben), majd letölteni a pendrivelinux.com oldaláról a Universal USB installer nevű ki alkalmazást. A sors fintora, hogy ez csak Windows alatt fut, szóval a pendrive Linux létrehozásához mindenképp szükségünk lesz egy Windowsra.

Töltsük le, indítsuk el, majd válasszuk ki a számunkra szimpatikus Linux disztribúciót. A megfelelő választás azért lényeges, mert a modern Linuxok már erősebb erőforrást igényelnek, vagyis egy nagyon régi gépen nem feltétlenül jó választás a legutóbbi Ubuntu. Illetve vannak olyan Linux disztribúciók, amelyek felületükben, rendszeralkalmazásaikban jobban hasonlítanak a Windowsra, így ott nagyjából megszokott felületen dolgozhatunk majd, persze ettől még Linux appokkal. Szóval telepítés előtt még érdemes megnézni a kiszemelt Linux weboldalát.

A program egyébként nagyon figyelmes darab: ha kiválasztottuk a megfelelő Linux változatot, elugorhatunk annak letöltési oldalára, így rögtön letölthetjük a telepítő lemez ISO képfájlját (jó esetben a legutóbbi frissítést). Ha letöltöttük a számunkra szimpatikus disztribúciót, adjuk meg a letöltött ISO fájl elérési útját, majd válasszuk ki a beáldozható pendrájvot (előtte mentsünk le a pendrájvról mindent, mert az új rendszer felkerülésével minden korábbi adat elveszik róla!).

Ennyi. Kicsit várunk, amíg a program elkészíti hordozható pendrive Linux rendszerünket, s ha megvan, onnantól bármilyen USB-ről bootolásra alkalmas PC-n, notebookon használhatjuk. Ilyenkor az eredeti rendszert nem piszkálja, a pendrájvról fut az általunk választott operációs rendszer és minden adatunkat a pendrájvra tudjuk menteni, illetve onnan visszaszerezni.

Ha más nem, egy próbát akkor is megér, ha csak ismerkedni akarunk a Linux rendszerrel. Ja, emellett mentőlemeznek sem utolsó, hiszen letölthetünk rá vírusirtót, így egy elindulásra már képtelen Windowst tartalmazó gépen is tudunk kártevőket irtani, vagy például adatokat lementeni.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató