Gagyi a Windows Notepad? Íme egy zseniális alternatíva, ingyen!

A Windows Notepad a kezdetektől kitartóan igyekszik helytállni a redmondi rendszer minden egyes verziójában. Van, aki már csak puszta nosztalgiából is használja, sőt, azt kell mondjuk, sok esetben nagyon jól jöhet, ha egyszerű szöveges fájlokat (például INI, INF vagy BAT állományokat) kell szerkesztgetni. Bátrabbak még akár HTML, PHP stb. fájlokba is belenyúlhatnak vele. Ennek ellenére, lássuk be, eljárt felette az idő.
Ha hasonlóan gyors, de funkcióit tekintve sokkal többre képes programra vágyunk, érdemes egy próbát tennünk a Notepad! alkalmazással.

 

notepad-1

Ez egy teljesen ingyenes, villámgyors és letisztult felületű kis szövegszerkesztő, amely kifejezetten szöveges fájlok, illetve forráskódok buherálására termett.
Felületében amúgy illeszkedik a Microsoft Office csomag alkalmazásaihoz, így aki azokhoz szokott, otthonosan mozog majd a Notepad!-ben is.
A program kódszerkesztője témázható, így a HTML kódokat mindenki a neki tetsző színvilágú felületen, a számára leginkább áttekinthető beállításokkal matathatja.

 

notepad-2

A Notepad! tud sorszámozni és ennek megfelelően sortörésnél azt is jelöli, ha az adott kódsort megtörte. A megszokott kijelölési módokon felül akár “oszloposan” is kijelölhetünk szövegblokkokat. Viszonylag sok programnyelvet ismer (Visual Basic, C#, HTML, PHP, Rubi, Python stb.) így kódszerkesztőnek sem utolsó megoldás. De ha csak a cikk elején említett INI, INF, TXT stb. fájlok szerkesztésére akarjuk használni, arra is tökéletes. Sokkal kevésbé fapados, mint az eredeti Windows Notepad, például nagyon praktikus funkciói az osztott szerkesztő és a dokumentum térkép.
Egyszóval érdemes megfontolni a cserét, ha egy kicsit többre vágyunk, mint amit a Notepad nyújt nekünk.

Korábban több Windows alap alkalmazás helyett mutattunk már jobb, ingyenes alternatívákat. Aki szívesen lecserélné a rendszer eredeti, gyengécske megoldásait, itt nézheti meg, mire érdemes.

Ne maradjon le erről sem!