Retró: így készíthetünk hangulatos, 8-bites zenét

Néha ránk jön a nosztalgiázhatnék és ilyenkor előszeretettel emlékezünk meg a számítástechnika hőskoráról. Anno ugye mutattunk egy oldalt, ahol gyakorlatilag minden mérvadó operációs rendszerről találni képernyőképeket, és egy másikat, ahol online, a böngészőben tesztelgethetik a fiatalok a letűnt korok rendszereit, például a Windows 98-at.
Ezúttal tovább megyünk: nem csak megemlékezést tartunk, de mindenki számára felidézhetővé tesszük az egykori 8 bites hangulatot, zeneileg.

 

BeeComp

A BeeComp egy nagyon jópofa kis windowsos alkalmazás, amelyet teljesen ingyen tölthetünk le a készítő honlapjáról.
Ahogy az a mellékelt videón is látszik, a korhű 8 bites dallamokat egyszerű szövegfájlként komponálhatjuk meg vele. Ehhez beépített “szövegszerkesztőt” kapunk, amely interaktív módon, azonnal le is tudja játszani a készülő szólamokat.

 

beecomp

Nem nagyon van mit hozzáfűzni, mert aki ezen a hangulaton nőt fel és szerette, annak most is tetszeni fog. Ráadásul nem csak az egykor játékok zenéire kell támaszkodnia, elkészítheti saját dalait is, abszolút korhű hangszereléssel.
Ha mindennel végeztünk, a kész zeneszámot exportálhatjuk wav, mp3 vagy ogg formátumba is. Csengőhangnak ideális!
Végül jöjjön néhány minta dal.

 

 

Aki esetleg modernebb stílusban kíván zenélni, annak tudjuk ajánlani a nemrég bemutatott Magix Music Makert, amelyben akár zenei képzettség nélkül is profi dalokat készíthetünk. De akár otthoni stúdiót is berendezhetünk vele.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató