Extra Chrome funkciók: mire jó még a böngésző?

Mégis, mire lehetne a jó a Chrome böngésző a böngészésen kívül? Hiszen arra találták ki!
Nos, a Chrome nem egyszerű böngésző, bizony igen szépen integrálták bele a Google számos szolgáltatását, tudását pedig jócskán lehet még bővíteni különféle plug-inekkel. Korábban mutattunk már kihagyhatatlan kiegészítőket a Google böngészőjéhez, melyeket szinte kötelező feltenni, annyira hasznosak lehetnek a mindennapokban. Mostani gyűjteményünkben további extra Chrome funkciók találhatók, hogy olvasóink a végletekig kiaknázhassák e remek böngésző lehetőségeit.

 

PDF fájlok olvasása

A Chrome mindenféle külön kiegészítő nélkül képes PDF fájlok offline megnyitására. A File / Open File… menüponttal, vagy egyszerűen a fogd és dobd módszerrel a böngésző ablakára húzva a PDF dokumentumot, azonnal olvashatjuk annak tartalmát.


Sőt, nyomtathatjuk is az oldalakat.

 

Office dokumentumok megnyitása és szerkesztése

Ha nem is alapból, de a Google beépülő moduljának telepítése után a böngésző kvázi irodai szoftverként is használható. Csak telepítsük a kiegészítőt a Google Chrome Webáruházból, s ettől kezdve az Office fájlokkal is pont úgy megbirkózik majd a böngésző, mint a PDF-ekkel. Sőt, szerkeszthetjük is a fájlokat.


Érdekesség, hogy a Chrome a változtatásokat azonnal menti az offline dokumentumokban is, illetve lehetőségünk van arra is, hogy egyetlen mozdulattal mentsük a megnyitott offline fájlt a Google felhő szolgáltatásán belül elérhető Sheets appba, így később már bármilyen gépen elérhetjük és szerkeszthetjük azt a Google fiókunkba belépve.

 

Hangfájlok és videók lejátszása

Nem csak a Youtube, Vimeo vagy a SoundCloud anyagait nézhetjük és hallgathatjuk a böngészőben. Simán megnyithatunk vele mp4 videókat vagy mp3 hangfájlokat is. Így ha valamibe hirtelen belenéznénk, belehallgatnánk, nem feltétlenül kell másik program után nyúlnunk. Sajnos közel sem olyan sokoldalú ezen a téren, mint mondjuk egy VLC Media Player, de hát ne akarjunk mindent egyszerre…

 

Zenehallgatás (Google Play)

Ha van Google Play előfizetésünk egy ingyenes kiegészítővel azt is integrálhatjuk a Chrome-ba, így még kényelmesebbé válik az online zenehallgatás.

 

Offline hírolvasás

A Pocket nevű kiegészítőről már írtunk korábban is. Segítségével egy kattintás elmenteni egy online cikket. Később internetkapcsolat nélkül, offline is elolvashatjuk az adott anyagokat, ráadásul a Pocket képes áttördelni a webes eredetit, hogy még kényelmesebben olvashassuk azt a képernyőn.

 

Képszerkesztés

A leginkább online és mobilos szerkesztőként ismert Photor alkalmazás offline változatban is elérhető. Telepítése után a gépünkön található fotókat is átdolgozhatjuk a Chrome-ban (illetve egy külön megnyíló ablakban), ha szeretnénk egy kicsit tuningolni őket látványos effektekkel.


Ha ez nem elég, korábban összegyűjtöttük a legjobb online képszerkesztőket, itt. Ezek ugyan nem használhatók offline, cserébe viszont bárhol elérjük őket a böngészőből, ha interneten vagyunk.

 

Webfejlesztői segédletek

Nem is a Google terméke lenne, ha a Chrome nem adna a kezünkbe egy halom webfejlesztő eszközt és persze a SEO-t segítő kiegészítőt. A View / Developer / Developer Tools menüpontban megtaláljuk az alap eszköztárat, de a webáruházból is tuningolhatjuk még a böngésző tudását e téren.

 

Extra Chrome funkciók

A Google Chrome Web Store-ban még rengeteg kiegészítő található a böngészőhöz, szinte minden témakörben. Nagyon meglepődni persze nincs okunk: a Chrome a Google operációs rendszerének egyik alappillére, így eleve rengeteg online szolgáltatás és beépülő app érhető el, amelyek valamilyen módon integrálódnak a böngészőbe. Szóval akinek a fenti gyűjtemény nem elég, még csemegézhet a választékból bőségesen.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató