Cryptomator 2: megújult Cryptomator iOS-re Fájlok integrációval

Ha fájlok és mappák titkosításáról van szó, az egyik kedvenc eszközünk erre a célra kétség kívül a Cryptomator nevű alkalmazás, amely amellett, hogy nagyon egyszerűen használható, rendelkezik még két igen jó tulajdonsággal: az egyik, hogy cross-platform, vagyis szinte minden népszerű rendszeren gond nélkül használható. A másik pedig az, hogy offline tárolt állományok titkosítására éppúgy alkalmas, mint arra, hogy tetszőleges felhő szolgáltatásban (iCloud, Google Drive, OneDrive stb.) tárolt állományainkat helyezzük vele biztonságba, end-to-end titkosítással, akkor is, ha az adott szolgáltatás amúgy erre – szemben mondjuk a Tresorittal – képtelen lenne. Így titkosított állományainkat elérhetjük a számítógépen, az okostelefonon vagy épp a tableten is. Még 2021 végén érkezett meg a megújult Cryptomator iOS-re Fájlok integrációval kiegészítve. Erre szeretnénk felhívni most a figyelmet.

Cryptomator 2: megújult Cryptomator iOS-re Fájlok integrációval

Az új, 2.0-ás kiadás akár ingyen is letölthető azoknak, akik már megvásárolták a korábbi iOS verziót, de aki szeretné még támogatni a fejlesztést, annak lehetősége van alkalmazáson belül ezt megtenni egy jelképes támogatási összeg felajánlásával.

Bár az új Cyptomator felülete első ránézésre nagyon hasonlít a régihez, működését tekintve szinte teljesen eltér elődjétől. A + gombbal hozzáadott Vaultok tartalmát ugyanis mostantól nem magában a Cryptomator appban látjuk. Ezek egyszerűen “becsatlakoznak” az iOS saját fájlkezelő alkalmazásába, ahol a Böngészés gombot megérintve találjuk meg azokat a Helyek kategória listájában. Itt megérintve a kívánt Vaultot már csak annyi a feladatunk, hogy hitelesítsük az elérést (beírjuk a Vaulthoz tartozó jelszót vagy használjuk az arcfelismeréses/ujjlenyomatos azonosítást), s ettől kezdve pont olyan kényelmesen dolgozhatunk a titkosított fájlokkal, mint bármely más állománnyal a Fájlok appban. Így egyszerűbbé válik a Vaultok közötti másolás, de ugyanígy a telefon többi, a Fájlok alkalmazásba integrálódó alkalmazásával is jobban összedolgozik a Cryptomator, s kényelmesebbé válik a fájlok másolása, mozgatása, törlése.

A megnyitott Vaultok a Cryptomator appban bármikor zárolhatók, így a Fájlok appon belül nem lehet hozzáférni a tartalmukhoz, csak a jelszó birtokában. Ha pedig eltávolítjuk a Vaultot a Cryptomator felületéről, akkor értelemszerűen eltűnik a Fájlok alkalmazásból is. Ahogy korábban, úgy most is minden Vault esetében külön-külön meghatározható, hogy hozzáférhető legyen-e a tartalmuk a Face ID vagy Touch ID megoldásokkal, vagy mindenképpen be kelljen írni hozzájuk a jelszót.

Természetesen továbbra is támogatott a Dropbox, Google Drive, OneDrive, iCloud vagy épp a WebDAV szerverek elérése, de adott esetben bepróbálkozhatunk már szolgáltatásokon tárolt Vaultok elérésével is, ilyenkor a szolgáltatás működési módjától függ a siker.

A Cryptomator 2 immár letölthető az App Store-ból, iPhone-ra és iPadre egyaránt. Sajnos nem ingyenes, de 30 napig ingyen is tesztelhető, ha pedig megtetszik, egyszeri 4490 forintos befektetésért lehet a miénk. Aki korábbi verzióról frissít, annak ez ingyen is megy, illetve van önként választható lehetőség egyszeri 699 forintos frissítési díj fizetésére is, ami kvázi támogatás a fejlesztőknek.

Cryptomator Apple M1 gépekre

Ha valaki Apple Silicon (Apple M1) Macet használ, örömhír, hogy a legutóbbi, 1.6.5-ös Cryptomator már elérhető ezekre a gépekre optimalizálva is és tesztjeink alapján abszolút megbízhatóan működik. Sajnos a készítők hivatalos honlapjáról egyelőre csak az Intel processzoros Macekre készült változat tölthető le, de a program Github oldalán elérhető az ARM változat is Macre. A fejlesztők ígérete szerint pedig hamarosan a hivatalos oldalról is elérhető lesz majd mindkét maces verzió.

Ne maradjon le erről sem!